Які гарантії безпеки Україні можуть надати США — розбір (ВІДЕО)

Прапори США та України. Фото: president.gov.ua

Київ і Вашингтон працюють над двосторонньою угодою про гарантії безпеки для України, повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. Раніше такі угоди Володимир Зеленський підписав із лідерами Великої Британії, Канади, Німеччини, Франції, Данії, Італії, Фінляндії, Нідерландів і Латвії, інформує FREEДОМ.

Між Києвом і Вашингтоном відбулося два раунди переговорів щодо майбутньої угоди про гарантії безпеки для України. Українська сторона наполягає, що основні принципи документа мають бути схожими з домовленостями, які США уклали з Ізраїлем 1975 року. Цей меморандум передбачає американську військову допомогу та спільні навчання. Вашингтон дійсно виступає гарантом безпеки союзника.

“Ця угода має бути взірцевою: враховувати реальні можливості США та найкращі елементи вже підписаних Україною безпекових договорів. Угода США з Україною має працювати не гірше за американський меморандум з Ізраїлем, який підтвердив ефективність спільних дій союзників під час нещодавнього відбиття масованої атаки Ірану на Ізраїль”, — заявив Андрій Єрмак.

“Вона має бути спрямована в руслі отримання військової допомоги з боку США, тобто це, очевидно, — озброєння, фінансування, інші аспекти. І також певний рівень комунікацій, який би дозволив забезпечити максимальну співпрацю поза рамками Північноатлантичного альянсу. Попри те, що Ізраїль не входить до НАТО, Сполученим Штатам нічого не заважає надавати повний спектр підтримки у сфері безпеки”, — висловив думку політолог, керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

Сполучені Штати підтверджують підтримку і допомогу Україні, однак до прямого бойового зіткнення з Росією не готові, заявили в Держдепартаменті. Вашингтон узяв на себе зобов’язання забезпечити Київ засобами протиповітряної оборони, щоб ЗСУ могли збивати російські ракети і дрони, але брати участь у відбитті атак, як у випадку з ударом Ірану по Ізраїлю, не обіцяв.

“Ми були віддані Україні від найпершого дня, і наш досвід підтверджує це, якщо ви подивитеся на міжнародну коаліцію, яку ми зібрали, щоб відповісти на агресію Росії, притягнути Росію до відповідальності за допомогою санкцій і заходів експортного контролю і, знову ж таки, за допомогою надання систем озброєння. І я згадав ППО, тому що це — найактуальніше для вашого питання, але також і інші системи — наступальні системи, які вони використовували, щоб дати бій російській армії та повернути собі половину території, яку Росія в них забрала”, — зазначив офіційний представник Державного департаменту США Метью Міллер.

Крім угоди про гарантії безпеки до вступу країни в Альянс, Україна може претендувати на статус “основного союзника поза НАТО”, нагадують експерти. Серед переваг — пріоритет у постачанні озброєння зі США, фінансова підтримка Вашингтона, спільні військові програми та інше.

“Україна сьогодні показує важливість і для євроатлантичного простору, і для євроатлантичної безпеки. Так, можливо, американський бізнес не настільки присутній на території України, як це відбувається в Ізраїлі. Так, можливо, єврейське лобі всередині США сильніше, ніж українська діаспора, але, з усім тим, ми маємо колосальний потенціал для співробітництва і зростання цієї співпраці між Києвом і Вашингтоном”, — упевнений політолог Ігор Чаленко.

Крім того, у Вашингтоні триває робота над пакетом військової підтримки України. Згідно з останніми даними, спікер Палати представників США запропонував окремі законопроєкти про допомогу для України, Ізраїлю і Тайваню.

Читайте також: Глобальний саміт миру: з ким Україна хоче говорити про закінчення війни та чого варто очікувати

Прямий ефір