close-btn

Які ритейлери та компанії закрились через війну — дослідження

Не секрет, що повномасштабна війна вдарила по українському бізнесу. Багато відомих компаній, в тому числі ритейлерів, через низку проблем припинили діяльність або знаходяться на межі закриття

Які ритейлери та компанії закрились через війну

Фото згенеровано за допомогою chat.openai.com

З лютого 2022 року відбулись суттєві зміни в демографії споживачів, структурі попиту, умовах ведення бізнесу, логістиці тощо. Деякі компанії не змогли пристосуватись до нових реалій або припустились помилок і були змушені суттєво зменшити чи взагалі припинити роботу.

Аналітики Асоціації ритейлерів України (RAU) дослідили, які ритейлери та компанії з суміжних областей за останні два роки припинили або призупинили свою діяльність.

Хто повністю закрився

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну доволі популярний сервіс доставлення їжі Rocket закрився з мільйонними боргами. У 2021 році український стартап вийшов на європейський ринок, однак за день до початку російського вторгнення компанія закрила свій сервіс у Європі через відсутність інвестицій. Початок війни став останнім випробуванням, яке бізнес не подолав.

«Власники компанії просто зникли й перестали виходити на зв’язок, заборгувавши мільйони ресторанам за вже продані страви. Зокрема, власникам десятьох закладів сервіс сумарно винен 1,16 млн грн. Лишилися борги у компанії й перед працівниками. Згодом Rocket провели через контрольоване банкрутство», — зазначають в RAU.

Читайте також: Скільки заробили онлайн-магазини в Україні у 2023 році — дослідження

Восени 2022 року закрив усі відділення поштовий оператор Justin. Компанія, що входила до Fozzy Group, вийшла на ринок України у 2017 році, мала амбітні плани потіснити Нову пошту й відкривалася у всіх маркетах Сільпо та Фора.

Однак Justin не вдалося отримати всіх бажаних локацій у мережі Сільпо, а ціни на оренду в наявних місцях були високі. З приблизно 540 відділень лише близько 220 містилися в торгових точках Fozzy Group. Також не вдалося обʼєднати логістику Сільпо і Justin.

У березні 2024 року закрився ще один проєкт від власників Сільпо — мережа магазинів гаджетів ringoo. У Fozzy Group головною причиною згортання роботи мережі назвали неактуальність регіональних офлайн-магазинів через стрімкий розвиток онлайн-торгівлі, а також падіння продажів через негативний вплив загальної ситуації в країні.

У лютому цього року також припинили свою діяльність дитячі інтернет-магазини pampik.com та panama.ua. Ймовірними причинами закриття діяльності магазинів називаються труднощі роботи в умовах воєнного стану, падіння дитячого ринку та спадна динаміка народжуваності в країні.

Вас може зацікавити: Скільки податків сплатили у 2023 році ритейли – дослідження RAU

Хто на межі закриття

Минулого року скоротилась більша частина мережі ресторанів L’Kafa Group. Станом на липень 2023 року функціонувало менш як 10 закладів із 30 ресторанів та кафе різного формату, які входили до L’Kafa Group. Компанія розвивала ресторани у декількох форматах, серед яких мережі «Захади, Дарагой», «Чайхона Базар», Just Beer Bar, L’Kafa та ресторан Silvio D’Italia.

На думку одного з директорів із продажів FMCG-компанії, закриття закладів L’Kafa сталося тому, що основний фокус у них був на караоке, а нині це не те дозвілля, яке обирають люди в умовах війни.

Інша мережа «Хлібний» з початку повномасштабної війнии скоротилась удвічі й відмовилась від майже всіх своїх немережевих ресторанів у Києві.

За час великої війни в мережі «Хлібний» з 18 закладів залишилось лише 9. Окрім того, зачинилися й інші ресторани — Редкая птица, на місці якого зараз працює Жар і м’ясо інших власників, та Agatha. Партнери також відмовились відкривати заклад Bird milk, що мав з’явитись у лютому 2022-го.

Нагадаємо, українські ритейлери зазнали значних фінансових втрат у перші роки після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Прямі збитки магазинів у сфері роздрібної торгівлі у 2022-2023 роках через воєнні дії сягнули 2,426 млрд доларів.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Одна з найбільших європейських бірж залучатиме інвестиції для України

Як бізнесмену початківцю залучити кошти: що таке краудфандинг та як він працює

Що таке лаунчпади: як залучити гроші для бізнесу

google news