Будь-яка диктатура приречена на корупцію, і Росія — не виняток, — Мурзагулов

Росгвардійці в центрі Москви. Фото: gettyimages.com

Будь-яка диктатура схильна до корупції, і Російська Федерація — не виняток. Під керівництвом диктатора Володимира Путіна, російська система влади тривалий час без належного громадського контролю перетворилася на корупційного монстра. Про це сьогодні, 18 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політтехнолог, ексголова Громадської палати Башкортостану Ростислав Мурзагулов.

“Російська корупція — явище абсолютно звичайне; воно нічим не відрізняється від корупції в будь-якій іншій диктатурі. І, насправді, будь-яка диктатура, як це не дивно, приречена на корупцію, навіть попри те, що, як правило, диктатор — це людина, яка всіх розстрілює”, — сказав він.

Мурзагулов підкреслив, що зовні режим може мати страшний вигляд, але корупція, тим не менш, у кожного диктатора величезна.

“Річ у тім, що, ось, є диктатор, а також страшні ФСБ, МВС, Слідчий комітет, Росгвардія і всі інші відомства, які, начебто, мають контролювати корупцію і карати чиновників. Але люди — це всього лише люди, вони хочуть їсти чорну ікру, закушувати її фуаграми і запивати дорогим шампанським. Отже, чиновники завжди діляться один з одним, вони завжди організовують корупційні схеми”, — каже він.

За його словами, корупції може не бути в перші роки правління диктатора, коли всі ще бояться один одного і ще не встановили корупційні зв’язки.

“Але коли диктатор довго при владі, корупційні зв’язки зміцнюються, і за відсутності уваги, а головне, громадського контролю, це все моментально перетворюється на величезного монстра, яким стала, без перебільшень, російська система влади”, — резюмував Ростислав Мурзагулов.

Читайте також: РПЦ як інструмент російської пропаганди, створення трибуналу для Путіна і передача росактивів Україні: значення резолюцій ПАРЄ обговорюємо з Євгенією Кравчук

Прямий ефір