Кількість полонених і зниклих безвісти українців назвала віцепрезидентка ПАРЄ

Олена Хоменко. Фото: uatv.ua

Росія утримує 1 689 українських цивільних полонених — це особи, яких вдалося ідентифікувати українській стороні. Про це сьогодні, 18 квітня, у коментарі телеканалу FREEДОМ заявила віцепрезидентка Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Олена Хоменко.

“1 689 цивільних полонених, із них 1 020 людей підтверджено Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Також у нас є 14 136 осіб зниклих безвісти”, — поінформувала Хоменко.

Сьогодні на полях весняної сесії ПАРЄ відбувся захід на тему “Жертви насильницьких зникнень: як РФ захоплює українських цивільних і порушує міжнародне право”.

“Захід був спрямований на те, щоб змінити ситуацію, щоб тема цивільних полонених більше обговорювалася. Тому що це питання було недостатньо висвітлене, і ми виправляємо цей момент. Сьогодні родичі та самі жертви насильницького зникнення розповіли свої історії. Ми маємо більше таких персональних історій доносити до міжнародної громадськості, щоб об’єднувати наші зусилля в питанні повернення наших громадян”, — розповіла віцепрезидентка ПАРЄ.

Хоменко зазначила, що частину цивільних заручників вдалося повернути в Україну. Але деталі таких операцій не розголошуються з міркувань безпеки.

“Це як і в ситуації з поверненням депортованих дітей — дуже сенситивна інформація, а також це питання безпеки. Повертати вдається завдяки спільній роботі Офісу омбудсмена, правоохоронних органів, неурядових організацій. Кожен випадок повернення — це спеціальні умови, спеціальні операції. На жаль, немає якогось універсального механізму, який би використовувала для повернення українських громадян”, — пояснила вона.

Україна й надалі використовуватиме всі можливі механізми для тиску на Росію, щоб змусити агресора повернути людей на батьківщину.

“Росія — це не та сторона, яка прислухається і виконує зобов’язання за міжнародним правом. Але є інструменти тиску на РФ, наприклад, санкції. Є дієві речі, які ми маємо використовувати і залучати до цього наших партнерів, щоб Росія піддавалася і пішла на повернення наших українців”, — резюмувала Олена Хоменко.

Читайте також: РПЦ як інструмент російської пропаганди, створення трибуналу для Путіна і передача росактивів Україні: значення резолюцій ПАРЄ обговорюємо з Євгенією Кравчук

Як повідомлялося раніше, Україна повідомила про більш ніж 14 тисяч цивільних осіб, які потрапили в російський полон, причому 2000 з них — старші за 70 років.

Нагадаємо, з 15 до 19 квітня у Страсбурзі (Франція) відбувається весняна сесія ПАРЄ. Тема України та протидії російській агресії — ключова. 16 квітня було проголосовано резолюцію про підтримку відновлення України коштом активів Російської Федерації. 17 квітня ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій визнала президентство Путіна нелегітимним. 18 квітня відбулося обговорення теми “Жертви насильницьких зникнень: як РФ захоплює українських цивільних і порушує міжнародне право”.

Прямий ефір