Головна Новини Бізнес економіка Власника Космолот, бізнес якого заблокувало БЕБ, шантажують українські чиновники
commentss НОВИНИ Всі новини

Власника Космолот, бізнес якого заблокувало БЕБ, шантажують українські чиновники

Українські посадовці вимагають в іноземного бізнесмена хабарі

18 квітня 2024, 20:30
Поділіться публікацією:

Англо-німецький бізнесмен, співвласник Cosmolot Арнульф Дамерау заявив, що корупціонери з українських спецслужб і Офісу президента Володимира Зеленського шантажують його та вимагають десятки мільйонів євро. Про це повідомляє видання Financial Times.

Власника Космолот, бізнес якого заблокувало БЕБ, шантажують українські чиновники

Арнульф Дамерау став співвласником Космолот у серпні 2023 року. Фото з відкритих джерел

Як пише видання, із серпня Арнульф Дамерау є співвласником Cosmolot — великого веб-сайту онлайн-ігор та азартних ігор, який входить до топ-10 найбільших платників податків в Україні. Cosmolot почав працювати в 2021 році, після того як український уряд змінив законодавство про азартні ігри. Минулого року компанія мала загальний дохід у розмірі 208 мільйонів євро, порівняно з 4,8 мільйона євро в 2022 році та 250 тисячами євро в 2021 році.

Як повідомляє Financial Times, після обшуку в жовтні Бюро економічної безпеки України, яке звинуватило Cosmolot в порушенні законодавства про азартні ігри та ухиленні від сплати податків на суму 560 мільйонів євро, серії судових справ і заходів були заморожені рахунки компанії.

Арнульф Дамерау наполягає, що претензії проти компанії сфабриковані. Згідно з офіційними податковими деклараціями, минулого року компанія Cosmolot сплатила 60 мільйонів євро податків. Державна податкова служба підписала свої рахунки в серпні, розповів Дамерау.

За словами Дамерау, українець зустрівся з ним у Відні в грудні та сказав, що судові позови проти Cosmolot будуть зняті, якщо інвестор погодиться передати контроль над половиною компанії офшорному трасту.

Дамерау розповів виданню, що він поділився фотографіями та деталями зустрічі, а також іменами причетних осіб зі службами безпеки в Європі та Вашингтоні.

"Я не хочу говорити про те, що відбувається зі мною, як з бізнесменом, який намагається інвестувати в Україну. Ці люди зраджують молоде покоління українців, які проливають свою кров, щоб здобути європейське майбутнє для своєї країни. Україна прагне стати частиною НАТО та ЄС. Але те, що там зараз робиться невеликою меншістю, викликає у мене дежавю з найтемніших часів Януковича", — сказав Арнульф Дамерау.

Financial Times пише, що за часів Віктора Януковича бізнесмен втратив 25 мільйонів євро, інвестуючи у вітрову електростанцію в українському Криму, яка на той час була найбільшим наземним проєктом такого роду в Європі. Тоді корумповані чиновники застосували до нього майже такий же підхід, як і з Космолотом. За словами бізнесмена, вітровий проєкт постраждав через юридичні перешкоди, після чого до нього звернувся чоловік, який стверджував, що представляє адміністрацію Януковича, та вимагав передати половину акцій проєкту непрозорій офшорній компанії.

Арнульф Дамерау планує поділитися своїм досвідом на саміті з відновлення України в Берліні в червні, на який його запросили як великого іноземного інвестора, пише видання.

Financial Times відзначає, що представники Офісу президента Зеленського відмовилися від коментарів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини