close-btn

На що Україна витратила гроші з держбюджету в березні — Мінфін

Найбільше видатків з державного бюджету України у березні, як і в попередні місяці, спрямували на зарплати військовим та держслужбовцям

На що Україна витратила гроші з держбюджету в березні — Мінфін

Фото: unsplash.com, freepik.com

Протягом березня з держбюджету витратили 268,4 млрд грн, а всього за перші три місяці 2024 року — 693,2 млрд грн, повідомляє пресслужба Міністерства фінансів Україні.

Найбільше видатків минулого місяця було спрямовано на оплату праці з нарахуваннями — 105,9 млрд грн (285,8 млрд грн з початку року або 41,2% від загального обсягу).

З цієї суми на зарплати та інші виплати військовим витратили більшу частину, зокрема 81,5 млрд грн (218,9 млрд грн за три місяці).

Вас може зацікавити: Скільки держборгу повинні будуть віддати українці в кінці 2024 року — МВФ

Ще 45,6 млрд грн в березні витратили на оплату використання товарів та послуг (з початку року — 100,7 млрд грн або 14,5% від обсягу видатків). Із загальної суми за три місяці:

  • 44 млрд грн спрямували на підтримку ЗСУ, зокрема на придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту (шоломів, бронежилетів та іншого спеціального екіпірування), пально-мастильних матеріалів, харчових продуктів;
  • 35,7 млрд грн – Національна служба здоров’я України перерахувала на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення.
Інфографіка PaySpace Magazine

Інфографіка PaySpace Magazine

Також 48,6 млрд грн минулого місяця пішло на соціальне забезпечення, в тому числі виплату пенсій, соцдопомоги, стипендій (138,2 млрд грн або 19,9% від усіх видатків з початку року). Із загальної суми за три місяці:

  • 66 млрд грн – трансферт ПФУ для виплат пенсій, надбавок та підвищень до пенсій;
  • 30,9 млрд грн – на соцзахист дітей та сімей, захист громадян, які потрапили у складні життєві обставини, для підтримки малозабезпечених сімей;
  • 15,1 млрд грн – на житлові субсидії та пільги громадянам для оплати комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Крім цього, 8,5 млрд грн у березні спрямували на обслуговування держбогу, а 12,5 млрд грн — на трансферти місцевим бюджетам. За три місяці на ці сфери видатків спрямували 44 млрд грн (6,4% від загального обсягу) та 36,2 млрд грн (5,2%) відповідно.

Нагадаємо, станом на початок квітня загальна сума державного боргу України досягла 5,5 трильйонів гривень, або 145 мільярдів доларів, що еквівалентно приблизно 160 тисячам гривень, або 4000 доларам заборгованості на кожного громадянина країни.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Які з українських банків потребують докапіталізації — НБУ

Якою буде інфляція у 2024 році – прогноз НБУ

Що буде з економікою України у 2024 році — НБУ

google news