Хрестовоздвиженському храму Дніпра виповнюється 207 років

В Україні 18 квітня відзначають День пам’яток історії та культури. У Дніпрі їх сотні. Серед них – Хрестовоздвиженський храм, що у Старій Діївці.

Хрестовоздвиженський храм заснований 10 травня 1803 року і посідає окреме місце в культовій історії Дніпра. Цьогоріч йому виповнюється 207 років. Церква має статус «нещодавно виявленої пам’ятки архітектури місцевого значення». 

“Цей храм в наше неспокійне сьогодення є острівцем духовної історії, нашої справжньої історії без якихось нанесень”, – каже історик Максим Кавун.

Будівля є своєрідною історією української народної архітектури, перехід її з дерева — на камінь.

“Основна частина храму — це принцип дерев’яної народної архітектури, називається “восьмерик на четверику”. Тобто баня має 8 граней. Так будували дерев’яні храми до 19 століття. І от цікаво, що майстри, переводячи в камінь таку церкву, вони дотримувалися цього принципу”, – розповів фахівець. 

У 1910 роках було збудовано дзвіницю в єпархіальному стилі. Також на території Храму є могила священника, розстріляного тут у 1919 році. Найдавніша сільська церква Дніпра ніби оточена сучасними багатоповерхівками, як дорогоцінне каміння в новій оправі.

 “Дуже цікавий контраст в радянський час мала ця церква в історичній Діївці. Вона опинилася в забудові житломасиву Комунар. Зараз – Покровський, – додає історик.

Ім’я архітектора храму не відомо, як і тих, хто зводив прибудови. Це є питанням подальших наукових досліджень. 

Детальніше — в сюжеті Відкритого.

Журналістка: Оксана Ващенко

Оператор: Руслан Герасименко

Підписуйтеся на наш Youtube-канал! Там на вас чекає ще більше відео.

Теги: ,