Більше систем ППО і ракет: в Італії Кулеба звернувся до учасників зустрічі G7

Дмитро Кулеба. Фото: mfa.gov.ua

Україні терміново потрібні додаткові системи протиповітряної оборони Patriot і SAMP/T. Вони допоможуть захиститися від російського терору. Про це заявив глава зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба сьогодні, 18 квітня, перед зустріччю міністрів закордонних справ G7 в Італії та під час переговорів з американським держсекретарем Ентоні Блінкеном, повідомляє FREEДОМ.

Кулеба зазначив, що йшлося про спільні глобальні зусилля, спрямовані на надання Україні більше систем протиповітряної оборони Patriot і ракет до них якомога швидше. Також очільник Міністерства закордонних справ України та держсекретар США наголосили на нагальній необхідності ухвалення американським Конгресом додаткового пакета допомоги для України.

“Сьогодні я тут головним чином для того, щоб поговорити про надання Україні більшої кількості систем ППО і ракет. І G7 має можливість зробити це. G7 приймає деякі екстраординарні рішення. G7 зацікавлена в захисті світу, який захищає Україна, від нападу Росії. Єдине питання, яке стоїть у моєму порядку денному на міністерській зустрічі “Великої сімки” — це протиповітряна оборона. І зі зрозумілих причин роль США в питанні ППО є основоположною. Я також хотів би закликати членів Палати представників підтримати доповнення, яке в буквальному сенсі, без перебільшення, допоможе врятувати українців від російських ракетних атак”, — заявив Дмитро Кулеба.

Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив, що вкрай важливо, щоб усі друзі та прихильники України максимально доклали зусиль, щоб надати Україні все, що їй потрібно, щоб продовжувати ефективно захищатися від цієї російської агресії.

“Для Сполучених Штатів це означає ухвалення додаткового запиту на додатковий бюджет, який президент зробив для України. І я б просто нагадав, наскільки велика зацікавленість Сполучених Штатів в успіху України. Якщо Путіну дозволять діяти безкарно, ми знаємо, що він не зупиниться на Україні. І ми можемо сміливо прогнозувати, що його агресія продовжиться. Інші потенційні агресори в усьому світі візьмуть це до відома і розв’яжуть свою власну агресію, і ми матимемо світ конфліктів, а не світ миру і безпеки”, — наголосив держсекретар США.

Зі свого боку генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у рамках зустрічі міністрів закордонних справ країн “Великої сімки” заявив, що вітає майбутнє голосування Конгресу США за пакет допомоги Україні в розмірі 61 млрд дол. Крім того, Столтенберг підтримав нещодавні фінансові зобов’язання Нідерландів і Данії та оголошення Німеччиною поставки нової ракетної батареї Patriot для України.

“Ми опрацьовуємо можливість відправки більшої кількості батарей Patriot в Україну. Ми ведемо діалог із деякими конкретними країнами. Але ще раз підкреслю, що батареї Patriot мають вирішальне значення, оскільки вони найсучасніші. Вони можуть збивати сучасні балістичні ракети, особливо гіперзвукові російські ракети. Ракети “Кинджал” можуть бути збиті батареями Patriot, тому вони такі важливі. Але важливі й інші системи — NASAMS, AMRAAM, OST і багато інших систем. Тому ми працюємо з союзниками і над створенням більшої кількості інших систем”, — сказав Столтенберг.

Верховний представник Європейського Союзу з міжнародних справ і політики безпеки Жозеп Боррель наголосив, що допомога Україні має бути негайною, а Європейський Союз не повинен покладатися виключно на США.

“Найближчими днями мають бути ухвалені конкретні рішення, щоб направити в Україну більше засобів ППО. Ми не можемо покладатися тільки на США, ми повинні взяти на себе відповідальність і перестати говорити: “О, США зроблять усе”. Ми повинні зробити! У нас є Patriot. У нас є системи протиракетної оборони. Ми повинні про всяк випадок підготувати їх і відправити в Україну, де йде війна. І я впевнений, що ми це зробимо, але робити це треба швидко”, — акцентував Борель.

Читайте також: Посилення ППО України — питання найближчих днів і тижнів: головні підсумки саміту лідерів ЄС у Брюсселі (ВІДЕО)

Нагадаємо, міністри закордонних справ держав “Великої сімки” зібралися на триденну нараду щодо воєн в Україні та на Близькому Сході. Зустріч відбувається на острові Капрі в Італії, яка зараз головує в G7.

Прямий ефір