Коаліція дронів для України — працює: яких поставок слід очікувати (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Розвідувальні безпілотні літальні апарати (БпЛА) і 3 мільйони євро на FPV-дрони. Міжнародні партнери пообіцяли почати постачання Україні різних модифікацій безпілотників, інформує FREEДОМ.

Постачання тисяч безпілотників різних модифікацій для України. Таким став результат позачергового засідання коаліції дронів.

П’ять країн ухвалили рішення об’єднати зусилля, щоб Україна отримала велику партію безпілотників різного призначення. До списку потрапили дрони-розвідники, багатоцільові БпЛА, ударні, а також FPV.

Зокрема, Канада влітку почне передачу 450 багатоцільових безпілотників SkyRanger R70. У своєму класі він вважається чи не найкращим у світі. Обладнаний якісною оптикою, канадський дрон може нести вантажі вагою до 3,5 кг.

“Це мультикоптерний варіант дрона, який виконує багато функцій, як розвідувальні, так і може нести корисне навантаження для скидання його на ворожі позиції, залежно від завдань”, — пояснює авіаційний експерт Анатолій Храпчинський.

Так само SkyRanger може вести спостереження за позиціями або проводити коригування вогню. При цьому самостійно, без зворотного каналу зв’язку з пілотом, а відповідно залишаючись непідвладним ворожим комплексам радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Литва також виділить три млн євро на виробництво FPV дронів для України. За середньої вартості близько 500 дол. за одиницю, йдеться десь про шість тис. безпілотників.

Важливий для України фактор — це час поставок. І в питанні виробництва FPV — затримок із цим бути не повинно.

“Якщо ми говоримо про FPV-дрон, який виробляється з комплектуючих, тобто ми говоримо про закупівлю комплектуючих на цю суму і виробництво FPV-дронів, то насправді збірка одного дрона займає небагато часу. Я думаю, що, в принципі, ми можемо говорити, що за місяць можуть виробити повну кількість”, — вважає Храпчинський.

Нідерланди разом із Данією та Німеччиною збираються викупити для Збройних сил України (ЗСУ) безпілотники Heidrun на суму 200 млн євро. За вартості одного в 140 тис. дол. — Київ отримає близько 1,5 тис. західних дронів-розвідників.

“Бойовий радіус у нього близько 30 кілометрів і швидкість у районі 55 км/год. Це буде хорошим розвідником на низьких висотах, для того, щоб наводити артилерію, наводити ті ж самі БпЛА, типу ударних FPV. Насправді, це дуже хороший розвідник”, — наголошує авіаційний експерт.

Своєю чергою Німеччина передасть Україні безпілотники VECTOR 211.

Це так само дрон-розвідник, який може перебувати в повітрі до трьох годин і виконувати завдання на відстані до 30 кілометрів. Головна перевага — безшумна робота та вертикальний зліт.

“Це якраз таки крило з мультикоптерною можливістю зльоту, вертикальною. Що дає йому змогу злітати в будь-яких обмежених умовах, тобто навіть із даху. Не треба там катапульти, не треба запускати з руки”, — пояснює Храпчинський.

При цьому, за словами аналітиків, безпілотна війна лише набирає обертів. Союзники намагаються відправляти Україні дрони різного функціоналу, щоб українська армія змогла виробити оптимальну тактику застосування БпЛА.

Читайте також: “Мені подобається, як воно горить”: українські оператори БпЛА завдають ударів по російських окупантах (ВІДЕО)

Прямий ефір