Вчені розповіли, як ChatGPT може допомогти з визначенням проблем з очима

Вчені розповіли, як ChatGPT може допомогти з визначенням проблем з очима
Фото: Depositphotos

Вчені Кембриджського університету виявили, що технологію на основі штучного інтелекту ChatGPT 4 можна використовувати для сортування пацієнтів із проблемами зору – щоб визначати термінові випадки, які потребують огляду фахівців.

Про це повідомляє BBC.

Так, вчені влаштували ChatGPT 4 тестування, на якому йому були задані питання з офтальмології. ШІ набрав 69% на пробному іспиті із 87 питань. При цьому, як пише видання, для навчання програми було використано близько 374 питань з офтальмології.

Відповіді ChatGPT 4 порівнювали з висновками п'ятьох експертів-офтальмологів, які обслуговують пацієнтів із захворюваннями очей, трьох стажерів-офтальмологів та двох молодших лікарів непрофільної категорії. Також відповіді зрівняли з більш ранньою версією ChatGPT та іншими мовними моделями – у ChatGPT 4 результат виявився вищим.

Експерти-офтальмологи набрали в середньому 76%, стажери – 59%, а молодші лікарі – 43%.

"Ми могли б реально використовувати штучний інтелект для сортування пацієнтів із проблемами зору, щоб вирішити, які випадки є надзвичайними, які необхідно негайно оглянути фахівцю, які можуть оглянути лікарі загальної практики, а які взагалі не потребують лікування", - заявив керівник дослідження  доктор Тірунавукарасу.

Він пояснив, що моделі ШІ можуть слідувати чітким алгоритмам, які вже використовуються, і що ChatGPT 4 так само, як і досвідчені лікарі, може відповісти на складні питання.

Вчений впевнений, що з подальшим розвитком моделі ШІ зможуть консультувати лікарів загальної практики, які мають труднощі з отриманням швидкої поради від вузьконаправлених спеціалістів.

Таким чином, за словами дослідників, технологія може бути розгорнута для сортування пацієнтів та визначення того, хто потребує спеціалізованої допомоги, а хто може почекати, щоб звернутися до лікаря загальної практики.

Водночас вчені наголосили, що мовні моделі, такі як ChatGPT, не зможуть замінити офтальмологів, але здатні надавати корисні поради та допомогу нефахівцям.

Фото: ua.depositphotos.com