Наука

Вчені відкрили новий вид підземних мурах на глибині 80 футів під землею

0

Нове дослідження, проведене Університетом Західної Австралії, виявило новий вид підземних мурах, які мають деякі риси з відомим лиходієм Гаррі Поттера. Дослідження, опубліковане в Zookeys, описує новий вид Leptanilla voldemort як бліду мураху зі стрункою статурою, тонкими ногами та довгими гострими нижніми щелепами.

Провідний дослідник доктор Марк Вонг, стипендіат Форреста зі Школи біологічних наук UWA, сказав, що його назва (скорочено L. voldemort) віддає шану темному чарівнику Лорду Волдеморту з серії Гаррі Поттера.

«Страшний антагоніст у «Гаррі Поттері та мурашці» має примарний і стрункий вигляд і живе в тіні», — сказав доктор Вонг.

Відкриття та середовище проживання

Мураха була виявлена ​​під час екологічного дослідження, яке задокументувало тварин, що живуть під землею в посушливому регіоні Пілбара на півночі Західної Австралії.

«Було знайдено лише два екземпляри нового виду мурах, і обидва вони були зібрані в сітку, опущену у 25-метрову (82 фути) бурову свердловину, і видобуті шляхом зіскрібання об внутрішню поверхню отвору», — сказав він.

У світі існує понад 14 000 видів мурах, але лише близько 60 з них належать до роду Leptanilla.

«На відміну від більшості мурах, види Leptanilla живуть невеликими колоніями, які зазвичай складаються з королеви та приблизно сотні робітників, і гніздяться та добувають їжу виключно під землею», — сказав доктор Вонг. «Пристосовуючись до життя в темряві, робітники Leptanilla є сліпими, позбавленими пігментації, і мають розміри від одного до двох міліметрів — не набагато більше піщинки — що дозволяє їм без зусиль пересуватися крізь ґрунт».

Дві особини Лептанілли Волдеморта, зібрані в Пілбарі. Авторство зображення: Марк К. Л. Вонг, Джейн М. Макрей

Австралія має один із найвищих рівнів різноманітності мурах у світі – оцінки коливаються від 1300 до понад 5000 видів, але L. voldemort є лише другим видом Leptanilla, виявленим на континенті.

«З того, що ми знаємо з небагатьох спостережень інших видів Leptanilla та вузькоспеціалізованих гострих мандибул L. voldemort, цей новий вид майже напевно є хижаком, страшним мисливцем у темряві», — сказав доктор Вонг. «Хоча точна здобич L. voldemort залишається незрозумілою, відомо, що інші види Leptanilla використовують свої гострі щелепи та потужні жала, щоб знерухомити багатоніжок, що живуть у ґрунті, набагато більших за них самих, перш ніж переносити їхні личинки, щоб харчуватися тушею».

Comments

Comments are closed.