“Герої” зі звичками маніяків: до чого приведе Росію путінська амністія

ПВК "Вагнер". Фото: instagram.com/AntonuykViktor

У Росії зростає кількість злочинів, скоєних людьми, які повернулися з війни проти України. Часто злочинцями виявляються колишні ув’язнені, яких помилували і відправили воювати за контрактом.

Зарізав дружину, убив сокирою сусідку, проломив голову товаришу по чарці, влаштував стрілянину в ресторані, домагався дівчини — це лише частина поширених видів злочинів, скоєних за останній рік російськими військовими, які повернулися з фронту. Як правило, злочинцями виявляються помилувані раніше кремлівським диктатором засуджені, завербовані в приватну військову компанію “Вагнер”.

Диктаторські привілеї

Ув’язнені погоджуються “спокутувати” провину, хоча й розуміють, що можуть не повернутися з тієї м’ясорубки, в яку російська влада їх відправляє. А ті, кому все ж вдалося повернутися, часто просто не знаходять себе в мирному житті. Тепер вони мають звання “героїв”. Ще не повноцінна еліта, але вже привілейовані. Росіяни це розуміють, а тому побоюються повернення амністованих ув’язнених з війни. Адже в разі конфлікту з такою людиною, правди можна не добитися. А привілей ексув’язненим надав сам російський диктатор Путін.

Так, “вагнерівця” В’ячеслава Дупленка, який повернувся з фронту, засудили на п’ять із половиною років за вбивство. Він випивав разом із трьома знайомими на ринку в окупованій Керчі. Один із них нібито обізвав “вагнерівця” нецензурними словами, і вказав на те, що, мовляв, у Дупленка немає ноги.

“Дупленко у відповідь запропонував знайомому відійти поговорити за ларьок. Там він притулив милиці до стіни, повис на шиї кривдника і вдарив його в живіт ножем. Після цього обидва повернулися і продовжили випивати, а потерпілий показав усім поранення зі словами: “Дивись, порізаний”. Через деякий час поранений чоловік упав, але інші не надали цьому значення… Потім компанія пішла, а потерпілого доправили в лікарню, де він помер через три дні”, — пише Telegram-канал “Верстка”.

Попри те, що, згідно з російським законодавством, запобіжний захід за вбивство передбачає позбавлення волі терміном до 15 років, Дупленку цей термін скинули. Суд серед нібито пом’якшувальних обставин зазначив явку з повинною, а також “бездоганне служіння Вітчизні за участю в СВО”. Хоча раніше Дупленко вже відбував покарання за крадіжку і розбій.

А в Челябінську Микита Сидоров, який повернувся з війни, убив колишню дружину в присутності трирічного сина.

“Жінка зателефонувала в поліцію і повідомила, що колишній військовий погрожує їй убивством. Наряд прибув через 35-40 хвилин. Поліцейські стукали у двері й чекали, поки їх відчинять зсередини. Коли двері розкрили, жінка була мертва. Сусіди стверджують, що Наталя була ще жива в той момент, коли поліцейські перебували біля дверей у квартиру”, — повідомляє Telegram-канал телеканала “Дождь”.

За підрахунками журналістів “Можем объяснить”, тільки за три місяці 2024 року 58 громадян РФ було вбито російськими військовими, які повернулися з фронту. Від початку повномасштабного вторгнення в Україну до грудня 2023-го кількість жертв — 51 людина.

Коментарі експертів

Чим обернеться для Росії масове повернення ексув’язнених з війни. На що розраховує російська влада. Чи розуміють у Кремлі небезпеку, яка вже проявляється. Ці теми в ефірі телеканалу FREEДОМ обговорювали:

  • Ольга Романова, директорка фонду “Русь Сидящая”;
  • Ростислав Мурзагулов, політтехнолог, ексголова Громадської палати Башкортостану;
  • Ілля Давлятчин, журналіст Telegram-каналу “Можем объяснить”;
  • Юрій Боровських, голова берлінського відділення правозахисної організації “Русь Сидящая”;
  • Ольга Курносова, політична аналітикиня і головна редакторка порталу After Еmpire.

ОЛЬГА РОМАНОВА: Росіяни тепер бояться скаржитися на злочинців, які стали “героями”

— Давайте почнемо з того, що насправді злочинів, які скоюють люди, які повернулися з війни, набагато більше. Багато злочинів не розкрито. До того ж, давайте врахуємо, що в Росії діє закон про дискредитацію учасників “спеціальної військової операції”, зокрема про дискредитацію добровольців. Це, наприклад, означає, що якщо жінка подає заяву про зґвалтування, їй можуть пояснити, що це вона заявляє з метою дискредитації учасників “спеціальної військової операції”. Якщо сталася бійка і заподіяння тілесних ушкоджень учасникам бійки, які не беруть участі в “СВО”, теж це скажуть.

Це призводить до кількох речей. Власне, навіщо все затівалося — ці злочинці йдуть на фронт по другому або навіть третьому колу. Тому що за новими поправками до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексу РФ, вони потрапляють до СІЗО і можуть миттєво заявити про те, що хочуть іти на фронт.

І не буде ні суду, ні терміну, нічого. Ну і за новими поправками з війни вони вже не повернуться.

Потерпілих більше в Росії немає як класу, якому потрібно хоча б співчувати. Не кажучи вже про те, щоб допомагати. Якщо ти на війні, тобі не пред’являють позов. А якщо людина скоїла злочин щодо тебе, твоєї дочки, твого сина, твоєї мами, і вона до суду не дійшла, хто винен? А ніхто. Просто нічого не було. Забудь.

Не тільки у злочинців, не тільки у суддів, прокурорів, слідчих чи поліції, а у всіх людей відбувається розрив у голові між злочином і покаранням. Немає більше законів ніяких. Ти можеш зробити все що завгодно. Заявити, що ти йдеш на фронт і тобі тут же все прощається. Я нагадаю, що дані тих, хто повернувся з фронту і помилуваних, вичищають із судових баз. І їхні нові злочини для більшості спостерігачів — перші. Їх неможливо знайти в судових базах.

РОСТИСЛАВ МУРЗАГУЛОВ: “Зеки”, які прийшли з війни, і колись мирні люди — дві різні категорії

— Якщо ви хочете знати, що буде в майбутньому, вам потрібно покопатися в минулому. Це все вже було насправді. Це класичний прояв російської смути, яка вже була в Російській Федерації неодноразово. Вона називалася різними іншими назвами.

Бігали Москвою чорносотенці, революціонери, більшовики — підривали, вбивали, ґвалтували. Тобто кожне вивільнене бидло, якому дали елітарні повноваження, завжди поводиться однаково.

Для початку воно задовольняє всі свої досить низькі амбіції — вкрасти, когось зґвалтувати, пограбувати і так далі. Тому що так себе поводять істоти на цьому рівні розвитку.

Окрема історія — це, звісно, люди, які пройшли війни. Тобто це інша особливість, це інший феномен, який потрібно обговорювати окремо від бидла, що дорвалося до влади. Це, на жаль, те, що неминуче навіть для країн, які ведуть чесні і справедливі, визвольні, патріотичні війни.

У людей, які пройшли війну, просто змінюється психологія. У них у голові виникає парадигма, коли насильство — це найпростіший шлях до вирішення завдань.

У Радянському Союзі, коли той ще був потужною країною, кілька десятків тисяч афганців, повернувшись із фронту, влаштували цілу мережу підпільних бандформувань, які за допомогою насильства вирішували всілякі питання. Вони поставили на вуха всю країну і, можливо, були однією з причин того, що Радянський Союз розвалився, тому що на початку 1990-х років його почали розколупувати зсередини, зокрема бандформування.

Ці бандформування своїми руками сьогодні Путін для росіян створив. Їх набагато більше, ніж афганців.

ІЛЛЯ ДАВЛЯТЧИН: Голова ФСВП теж має бути під санкціями і в міжнародному розшуку

— Путін випускає на свободу вбивць, ґвалтівників, педофілів, даючи їм шанс вбивати мирних жителів в Україні, підписуючи укази про помилування таємно. Тобто це взагалі вже ні в які рамки не лізе. Вони їдуть в Україну, вбивають мирних людей, потім повертаються в РФ, там продовжують вбивати мирних людей.

Цей ланцюжок насильства не зупиниться, тому що це історія порочного кола.

Дивіться, в яку цікаву ситуацію потрапляють російські слідчі, прокурори та інші силовики. Припустимо, вони отримують кримінальну справу на якогось убивцю. А цей убивця повернувся з фронту, він отримав медаль “За заслуги перед Вітчизною” або якусь державну нагороду. І що роблять прокурори? Вони сидять і чухають ріпу, думаючи, а чи можуть вони притягнути цього “героя” до кримінальної відповідальності? І потім у суді прокурор каже, що в обвинуваченого є пом’якшувальні обставини — він воював в Україні. І плювати цей прокурор хотів на те, що порушено права потерпілих, на те, що вбито людину. На що розраховує Путін, я не знаю, але це все закінчиться дуже погано в підсумку.

Раніше можна було зайти на сайт Федеральної служби виконання покарань (ФСВП) і отримати повні відомості про те, де сидить, хто сидить, скільки цих людей. Зараз ми не можемо покладатися на ті цифри, які ФСВП викладає. Конкретних цифр у нас немає. Можливо, колись у майбутньому ми їх отримаємо.

У мене велике питання до європейських судів, до Гаазького трибуналу. Я розумію, чому було виписано ордер на арешт Володимира Путіна або Марії Львової-Бєлової. Але я не розумію, чому не оголошено в міжнародний розшук главу Федеральної служби виконання покарань Аркадія Гостєва. Путін же не просто так звільняє злочинців. Йому на стіл потрапляє резолюція від ФСВП, зокрема від Гостєва.

Відповідно глава ФСВП несе повну відповідальність за те, що ці люди виходять на свободу, і він є абсолютним військовим злочинцем. Але з якоїсь причини не оголошений у розшук Гаагою, він навіть не під санкціями багатьох країн. Європейським партнерам варто уважно придивитися до фігури глави ФСВП Аркадія Гостєва.

ЮРІЙ БОРОВСЬКИХ: Співробітники ФСВП Росії тепер теж готові йти на війну

— Колишні ув’язнені — це люди, які вміють убивати. Вони дуже цінуються Російською Федерацією, їх дуже охоче беруть на війну, тому що вони готові вбивати, і в якомусь сенсі вони ідейні.

Але зараз змінилися правила, і вже уклавши контракт, не можна повернутися через шість місяців, як це було раніше. Потрібно воювати безпосередньо до кінця війни, мабуть, тому що людей, які готові воювати, стає менше.

Я вважаю, що головний маніяк у РФ — це Володимир Путін, який убив уже багато сотень тисяч людей. Але знову ж таки, ми зараз бачимо, що кількість тих, хто готовий воювати, знижується. Мабуть, люди все ж розуміють, наскільки великий ризик померти в Україні, якщо ти пішов на війну. І знову ж таки, тому стали робити два списки. Перший список — це тих, хто хоче добровільно записатися. Другий список — із тих, хто не хоче йти самостійно, і їм погрожують новими кримінальними справами, тим самим примушуючи їх теж вирушати на війну.

Кілька тижнів тому була прямо ціла хвиля посадок серед співробітників ФСВП. Але навряд чи це пов’язано з тим, що раптом вони стали якось погано виконувати свою роботу, стали красти, стали скоювати злочини, звичайно ж, це було все і раніше.

Просто зараз виникла необхідність працювати з ув’язненими, які вирушили на війну в Україну, саме на поле бою, зокрема, це і загороджувальні загони, це і “Шторм-z”.

Зона — це дійсно в багатьох випадках містоутворююче підприємство. Якщо ми говоримо про якісь невеликі населені пункти. Ось, наприклад, селище Харп, де сидів опозиціонер Олексій Навальний. Там дві зони — одна для засуджених до довічного ув’язнення. Друга — це особливий режим, де, власне кажучи, сидів Олексій Навальний. Якщо ми говоримо про Красноярськ, то зони вже закриті. І є ще одна колонія на Уралі, яку було закрито з тих самих причин — вона стала економічно нерентабельною. І, до речі, приміщення цієї Уральської колонії спалили після того, як там не залишилося ув’язнених.

Так, звісно, для тих, хто працював у цих колоніях, це проблема, тому що в них більше не буде роботи. Але, з іншого боку, вони ж теж можуть піти на так звану “спеціальну військову операцію” і укласти контракт.

Співробітників ФСВП у Росії зараз стало не вистачати. Якщо раніше вони могли заробляти додаткові гроші, продаючи умовно-дострокове звільнення, то зараз цього джерела заробітку у них практично немає, тому що ув’язнені йдуть на війну. Співробітники ФСВП Росії тепер теж готові йти на війну.

ОЛЬГА КУРНОСОВА: Вбивці, які повернулися додому з війни, — один із чинників майбутніх потрясінь у РФ

— Нічого дивного немає, якщо на чолі країни перебуває маніяк, який вбиває своїх громадян і громадян сусідньої держави. Бандити, які тримали в страху ціле село, перестають бути бандитами, тому що вони такі ж, як і Путін, і вони можуть бути героями Росії. Сьогодні ці люди, які приходять до шкіл вчити дітей розуму-розуму, а насправді є бандитами.

Найголовніше, за що мають відповідати сьогодні російські силовики — безпека людей і дітей, безпека трону Путіна. І за це з них питають, його вони охороняють. А на людей їм плювати. Зокрема тому Путін — злочинець, і вся владна вертикаль — теж злочинна.

Люди, які сиділи у в’язницях по 15, по 25 років, не перестали бути злочинцями. Але в очах режиму після того, як ти вбив якусь кількість українців, перестаєш бути злочинцем. Природно, вони знову вбивають дітей, жінок.

У кожен регіон, куди повертаються колишні маніяки, люди живуть у страху. До речі, поряд із мобілізацією це один із дестабілізуючих моментів, які можуть за великим рахунком знести владу Путіна.

Читайте також: Росіяни не справляються з “зеками”, які повернулися з фронту, в малих населених пунктах — хаос, — Чувіляєв

Прямий ефір