Свіжі, сухі чи домашні: які дріжджі найкраще підходять для паски

Допоможемо обрати дріжджі, які зроблять вашу великодню випічку смачною та красивою

Свіжі, сухі чи домашні: які дріжджі найкраще підходять для паски
Тетяна Ковальчук

Тетяна Ковальчук

шеф-редакторка GoToShop

Неможливо собі уявити святковий великодній стіл без смачної та ароматної паски. Приготувати її вдома не складно, головне слідувати рецепту і вибрати хороші, свіжі та якісні дріжджі. Зазначимо, що для випікання паски можуть використовуватися різні види дріжджів — дріжджові закваски, свіжі пресовані або сухі (активні або швидкорозчинні). Вони всі чудово підходять для паски, але мають свої нюанси і смакові відмінності, про що ми розповімо вам у нашій статті.

Свіжі пресовані дріжджі

Класичні свіжі пресовані дріжджі знайомі будь-якій господині. Вони можуть зберігатися в холодильнику приблизно 2 тижні, а в морозилці — близько 2-3 місяців. Свіжі пресовані дріжджі ідеально підходять для приготування класичної паски, бо витримують багаторазове підняття й обминання тіста. Паски з «живих» дріжджів виходять пишними, ароматними і довше залишаються свіжими.

Сухі активні та швидкорозчинні дріжджі

Сухі дріжджі — це чудове рішення, коли часу на приготування паски мало або просто не хочеться довго возитися з тістом. 

Сухі активні дріжджі потребують попереднього замочування в теплій воді з цукром приблизно 10 хвилин, а сухі швидкорозчинні дріжджі розчиняються миттєво завдяки своїм дрібним гранулам — їх попередньо замочувати не треба. 

Із сухими дріжджами паску можна приготувати всього за кілька годин, єдиний нюанс їхній у тому, що такі дріжджі погано справляються з жирним і надто солодким тістом, і не витримують багаторазового підняття, а тому підходять для приготування простих і дієтичних рецептів паски або приготування в хлібопічці.

Домашня дріжджова закваска

Паска на таких дріжджах вважається найсмачнішою та найбільш домашньою, але водночас цей варіант є найдовшим і найретельнішим. 

Річ у тім, що дріжджова закваска сама по собі готується 3-4 дні, і випікати паску можна буде тільки на 5-й день. Домашні дріжджі готуються зі звичайного борошна (найкраще житнього) і води. Їх змішують і залишають «киснути» кілька днів за кімнатної температури, щодня додаючи в закваску невелику кількість борошна.

Готовність закваски можна визначити за її кислуватим запахом і зовнішнім виглядом — маса має збільшитися в об'ємі вдвічі, а всередині мають бути бульбашки. Такі дріжджі можна використовувати для будь-яких рецептів паски.

Який би вид дріжджів ви не вибрали, потрібно пам’ятати, що не тільки від них залежить якою буде ваша паска. Дуже важливо точно дотримуватися рецепта: пропорції інгредієнтів, етапи замішування та підняття тіста, а також час на приготування. Усе це і допоможе вам досягти бажаного результату.

 До речі, дізнатися ціни на дріжджі, а також інші інгредієнти для приготування паски в супермаркетах вашого міста ви можете за допомогою сервісу GoToShop. Заходьте, порівнюйте ціни та обирайте найкращі варіанти. Також радимо ознайомитися з актуальними акціями на дріжджі, щоб придбати їх за найвигіднішою пропозицією.

Читати статті на тему

2024.05.02 15:09
Як обирати продукти

Як вибрати дріжджі для паски: сухі чи пресовані

Розповідаємо про секрети випікання пухкої та ароматної паски, зосереджуючись на виборі дріжджів, соди та розпушувача, а також на їх правильному використанні
2024.05.02 14:01
Як обирати продукти

Як вибрати ковбасу: розбираємося у видах та купуємо найкраще

Підготували для вас поради щодо вибору якісної ковбаси, секрети кращих сортів, класифікацію за видами та способами обробки, а також нюанси читання маркування та складу
2024.05.02 12:49
Як обирати продукти

Як не помилитися при виборі ананаса: лайфхаки для вибору солодкого плоду

Редактори GoToShop підготували для вас вичерпні поради щодо вибору стиглого, солодкого ананаса, а також цікаві факти про цей тропічний фрукт та корисну інформацію про його властивості
2024.05.02 10:42
Як обирати продукти

Секрети ідеальної випічки: як вибрати та використовувати паперові форми для пасок

Розповідаємо, як вибрати й використовувати форми для випічки, щоб зробити пишну, ароматну пасху без зайвих клопотів
2024.05.01 16:10
Як обирати продукти

Які овочі обрати для приготування на мангалі: від кабачка до батату

Відкрийте для себе світ овочів на мангалі: неймовірні смаки, корисні страви та незабутні враження