Що таке мікрогрін та чи корисний він

Останнім часом стає все популярнішим мікрогрін. Тому вирішили розібратися, чи насправді він такий корисний, чи це просто модний тренд

Що таке мікрогрін та чи корисний він
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Мікрогрін — це молоді паростки, які вирощуються з насіння різних рослин — злаків або бобових. Вони мають перші листочки і зазвичай досягають розміру від 2,5 до 6 см. Мікрозелень можна вирощувати вдома і вона готова до споживання вже через 7-14 днів після посіву. Кожен вид має свій власний смак і особливості вирощування. Вона не лише смачна, але й корисна, містить багато вітамінів і мінералів.

Редактори GoToShop розкажуть, чим корисна мікрозелень та які є популярні види.

Чи й справді так корисна мікрозелень

Мікрогрін, як різновид зелені, має багато корисних властивостей завдяки своєму вмісту вітамінів та мінералів:

  • Вітамін К: Цей вітамін регулює рівень кальцію в організмі, допомагає в згортанні крові та знижує ризик серцевих захворювань.

  • Вітамін А і бета-каротин: Ці антиоксиданти допомагають підтримувати здоров’я шкіри, очей та репродуктивної функції. Вони можуть запобігати лущенню шкіри, сухості слизових, ламкості волосся та застудам.

  • Марганець: Цей мікроелемент важливий для роботи підшлункової залози, та нормалізує рівень цукру в крові та покращує функціонування нервової системи. Він також допомагає знижувати рівень «поганого» холестерину.

  • Вітаміни В2 і В6: Ці вітаміни важливі для здоров’я нервової системи — бере участь в роботі мозку, синтезі серотоніну, дофаміну, а також важливий для шкіри та волосся.

Мікрозелень корисна для тих, хто худне

Під час схуднення важливо, щоб організм отримував достатньо вітамінів і мінералів. Проте, через обмеження кількості калорій у їжі, може бути важко забезпечити його збалансованим харчуванням. Тут на допомогу прийде мікрогрін — це зелень, яка містить небагато калорій, але багата на корисні речовини.

Отже, як саме допоможе мікрозелень у схудненні:

  • Вона доповнить раціон вітамінами, які важливі для правильного обміну речовин, особливо вітаміни В2 і В5.

  • Зелень містить клітковину, яка допомагає у травленні і підтримує його нормальну роботу.

  • Високий вміст вітаміну А та К у мікрозелені допомагає запобігти обвисанню шкіри під час схуднення.

  • Вітамін В2 сприяє підтримці гормонального фону, що є важливим для успішного зниження ваги.

Які найпоширеніші види мікрогріну

Мікрогрін — це молода рослинна зелень, яка вирощується з насіння і має короткий період росту. Ось деякі види мікрогріну та їх особливості:

Горох: Має солодкий смак. Насіння замочують протягом 8-12 годин, після чого вони проростають протягом 2-5 днів. Можна зрізати мікрогрін через 8-12 днів. Горох потребує більше поливу, ніж інші види. Поливається він 1-2 рази на день.

Кукурудза: Цей вид швидко росте, схожий на траву без окремих листочків. Має трохи солодкий смак. Насіння також замочується на 8-12 годин, а проростає протягом 2-3 днів. Мікрогрін кукурудзи можна споживати вже через 5-6 днів.

Дайкон: Має гострий смак і додається у страви в невеликій кількості. Насіння можна замочувати, але це необов’язково. Перші паростки з’являються вже через добу, а зелень можна зірвати через 6-7 днів.

Люцерна: Це дуже популярна рослина. Її паростки хрусткі та ароматні. Люцерна починає рости через 3-5 днів, і вже через 7-8 днів її можна використовувати у стравах.

Буряк: Мікрозелень буряка має яскраво-рожеві стебла і зелені листочки. Вона має солодкуватий смак. Ця рослина дуже любить світло, тому треба забезпечити їй достатньо світла. Насіння буряка слід замочити на 10-12 годин, і через 2 дні вони почнуть проростати. Після 10-14 днів можна вживати паростки разом із листям.

Чіа: Мікрозелень чіа має трохи гіркуватий та ароматний смак. Насіння чіа не потребує замочування, але їх треба добре полити. Вони починають проростати протягом 1-2 днів, а можна вживати мікрозелень чіа через 10-12 днів.

Крес-салат: Зелень крес-салату має гострий пекучий смак, нагадує гірчицю. Хоча вона дуже корисна (багата на майже 20 вітамінів та мінералів), велику кількість її не рекомендується споживати. Насіння можна не замочувати або зробити це на 4-6 годин. Крес-салат починає проростати через 3-4 дні, і вже через 6-8 днів його можна зрізати для вживання.

Соняшник: Це один з найпростіших у вирощуванні мікрогрінів, має ніжний смак. Спочатку треба промити та замочити сире лущене насіння на 8 годин, а потім розкласти на підготовлену поверхню. Перші два дні краще тримати його під кришкою в темряві, щоб воно проросло. Можна зрізати зелень через 8-10 днів.

Льон: Цей вид має легкий горіховий аромат і нейтральний смак. Не треба замочувати насіння, просто викладіть на дно застеленого лотка, зробіть його вологим та поставте у темне місце. Через 8-12 днів вже можна зрізати зелень.

Кунжут: Має м’який смак і приємний аромат. Насіння слід замочити на 2-3 години. Потім можна вирощувати його в склянці чи банці і споживати разом з насінням через 1-3 дні, або вирощувати проростки і зрізати через 8-10 днів.

Як споживати мікрозелень

Споживати мікрозелень краще сирою, без теплової обробки, щоб зберегти всі корисні речовини. Найкраще вона смакує, коли пагони ще молоді, до 14 днів після посіву.

Ось декілька ідей, як можна використовувати мікрозелень:

  • Додавати їх до салатів або використовувати як прикрасу для інших страв.

  • Можна включити у склад смузі з овочів, зелені, ягід або фруктів.

  • Вони чудово підходять як додаток до соусів або гуакамоле.

Слідкуйте за актуальними акціями на мікрозелень, щоб придбати її найвигідніше та зробити свої страви не лише смачними, а й економними.

Читати статті на тему

2024.05.01 17:20
Рекомендації

Чисті решітки без зусиль: секрет блискучої кухні

Розповідаємо, як очистити решітки на плиті за допомогою простого та ефективного методу, застосовуючи для цього лише домашні засоби
2024.05.01 15:52
Рекомендації

Шкаралупа сама злущиться: як почистити яйця за лічені хвилини

Напередодні Великодня розповімо, як зробити так, що яйця чистились легко і ви могли насолодитися їх смаком сповна
2024.05.01 13:54
Рекомендації

Дріжджове тісто не підіймається: рятуємо опару

Не впадайте у відчай, якщо дріжджове тісто не піднялося: розповідаємо прості методи «реанімації», які допоможуть врятувати вашу випічку
2024.05.01 13:53
Рекомендації

Мед проти цукру: які корисні властивості цього продукту та протипоказання

Мед — дуже корисний продукт, проте і він має свої недоліки та вживати його можна не всім
2024.05.01 10:48
Рекомендації

Розморожування м’яса: 4 способи зробити це швидко та безпечно

Розглядаємо найпопулярніші методи розморожування м’яса, а також ділимося корисними порадами та лайфхаками