Наука

Вчені успішно випробували «супербактерію» для схуднення

0

Деякі пробіотики сприятливо впливають на організм при низці захворювань, зокрема метаболічних. У Південній Кореї вчені не перший рік тестують корисні властивості молочнокислих бактерій за назвою Lactiplantibacillus plantarum SKO-001. Нове клінічне випробування на людях підтвердило, що прийом добавки з такою бактерією дозволяє знизити вміст жиру у схильних до зайвої ваги.

Раніше корейські медики повідомляли про успішний експеримент з Lactiplantibacillus plantarum SKO-001 на мишах. Цей штам виділяють за допомогою коренів місцевої рослини дудник гігантський (Angelica gigas Nakai), які використовують у традиційній китайській та корейській медицині.

Піддослідних місяць тримали на раціоні з високим вмістом жирів, а потім протягом 12 тижнів давали їм молочнокислі бактерії. В результаті у тварин нормалізувалась вага, а також рівень ліпідів, холестерину та інших показників крові, які були підвищені після нездорової дієти.

Для нового рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження вчені набрали 100 добровольців від 19 до 60 років з індексом маси тіла від 25 до 30 одиниць. Такий рівень вважається надмірним і вказує на схильність до ожиріння. Серед критеріїв виключення були наявність алергічних реакцій, серйозних захворювань, прийом препаратів або добавок, що призначаються при ожирінні, та інших.

Учасників випадково розділили на дві групи: перші протягом 12 тижнів приймали добавку з Lactiplantibacillus plantarum SKO-001 (по одній капсулі на день, з вмістом 2×101⁰ колонієутворюючих одиниць), а другі — плацебо у вигляді аналогічної капсули.

За результатами дослідження виявилося, що в групі, яка приймала пробіотик, відсоток і маса жиру в організмі, а також рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ) були помітно нижчими, ніж серед випробуваних із плацебо-групи. Рівень гормону адипонектину, який бере участь у регуляції рівня глюкози та розщеплення жирних кислот, навпаки, після курсу молочнокислих бактерій підвищився. У цілому нині пробіотик добре переносився і викликав побічних ефектів в учасників.

Автори зазначили, що отримані дані узгоджуються з минулими дослідженнями щодо переваг Lactiplantibacillus plantarum SKO-001. Одне з них показало підвищення рівня адипонектину у сироватці крові, зниження рівня ЛПНГ та зменшення жирової маси у щурів після прийому пробіотика. Також він знижував накопичення ліпідів у печінці, зменшував рівні мРНК ліпогенних генів, α-гладком’язового актину та колагену типу 1 альфа.

Отримані результати важливі, враховуючи, що сьогодні понад мільярд людей у ​​всьому світі страждають на ожиріння. Корейські вчені бачать великий потенціал у застосуванні цього штаму бактерій для зниження рівня жиру та схуднення, але наголосили на необхідності подальших досліджень. У нових експериментах медики хочуть глибше зрозуміти ефект та механізм дії Lactiplantibacillus plantarum SKO-001, у тому числі за допомогою аналізу мікробіома.

Додамо, що цю роботу, опубліковану в журналі Nutrients, як і попередні дослідження, спонсорував корейський виробник пробіотика Kolmar BNH.

Comments

Comments are closed.