Головна Новини Світ Росія Чому Росію охопили масштабні катаклізми, але не охопили масові протести
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Росію охопили масштабні катаклізми, але не охопили масові протести

Опиратися путінському режиму російське суспільство не здатне

19 квітня 2024, 13:10 comments2251
Поділіться публікацією:

Росія продовжує тонути, а Кремль наполегливо цього не помічати. Влада країни-агресора продовжує кидати всі зусилля на війну проти України, а також на переписування історії. Так, зі шкільної програми в РФ вилучили книги з критикою Радянського союзу та про сталінські репресії. На фоні занурення Росії в неофашизм навряд чи кого здивувало, що улюбленим філософом Путіна є Іван Ільїн, який відкрито називав себе фашистом і вітав прихід Адольфа Гітлера до влади в Німеччині. Чому Росію охопили масштабні катаклізми, але не охопили масові протести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Росію охопили масштабні катаклізми, але не охопили масові протести

Катаклізми в РФ. Фото з відкритих джерел

У РФ відбувається те, що відбувається

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко пояснює:

"Коли є величезна країна з масою інфраструктури, складними погодними умовами, потрібно витрачати дуже багато грошей для підтримки всього навіть у відносно стерпному стані. Інакше – то тут, то там відбуватимуться пориви, провали, пожежі, обвалення, затоплення. Причому в гігантських масштабах, з величезною шкодою. А, коли держава вкладає всі гроші у війну, їй не до інфраструктури. І навіть той мізер, який вкладався у неї раніше, перестає вкладатися взагалі. І все починає руйнуватися. Це стосується всіх країн, але у випадку з РФ – видно дуже яскраво".

На цю проблему, продовжує експерт, накладається і банальні крадіжки. Чиновники не несуть відповідальності перед народом. Правоохоронні органи не зав'язані на боротьбу з корупцією. По-перше, вони є її частиною. По-друге, їхній пріоритет – боротьба з інакодумством, акцентує Андрій Єрьоменко.

За його словами, ситуація може змінитися, якщо б мав народ можливість змінити владу. Але в РФ вибори за Путіна фактично скасовані. У країні немає соціального контролю. Навального, який намагався воювати з корупцією, банально вбили у в'язниці. Тому, констатує експерт, у Росії відбувається те, що відбувається. Минулої зими зашкалювала кількість проривів, аварій, внаслідок яких сотні тисяч людей залишалися без опалення. Весною відбуваються повені, з якими не справляються недодамби. Влітку ми точно побачимо там небувалих масштабів пожежі, прогнозує Андрій Єрьоменко. І так далі...

"Просто з тієї причини, – наголошує він, – що така система. На це накладається навантаження на транспортну інфраструктуру, для якої у пріоритеті – війна. Зменшити кількість таких катаклізмів можна лише за умови, що гроші, які йдуть на війну та пропаганду, спрямовуватимуться на цивільну, критичну інфраструктуру всередині країни. На творення, а не створення нових засобів руйнації. Але не за путінського режиму. Опиратися якому російське суспільство, схоже, не готове… Ну, а те, що російська влада переписує-спотворює історію та реальність, орієнтується на філсофів-недофілісофів фашистського штибу – так вони це робили завжди. А без громадського контролю просто втратили гальма, почавши переробляти все під невелику групу людей".

Але це ненадовго, впевнений експерт. Як показала історія, зазначає він, фашистські режими нестабільні, надовго їх не вистачає – вони руйнуються під впливом, як правило, зовнішніх факторів.

"Інша справа, що доки дійде, вони встигають наробити величезну кількість бід для всього світу. Зараз, на жаль, основна маса цих бід припала на Україну", – робить висновок Андрій Єрьоменко.

Не варто чекати всередині Росії якихось серйозних потрясінь

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда поділився таким коментарем:

"Сьогодні ми можемо спостерігати, як російське суспільство сприймає свою владу. Там майже немає протестів. Навіть повені не підштовхують до цього. Що, як на мене, дуже показово. По-перше, влада РФ має багатий досвід — як затикати рот. По-друге, є суспільний запит на імперську свідомість. І Путін його досить добре відчуває та виконує".

Відповідно, продовжує експерт, не варто чекати в Росії якихось серйозних потрясінь. Те, що там будуть якісь кардинальні зміни зсередини.

"Куди більше надії на консолідацію Заходу. На те, що він нарешті зрозуміє – Росія є злом, проти якого потрібно системно та свідомо боротися", – вважає Євген Магда.

Україна, наголошує він, має пропонувати — як демонтувати РФ. А також пояснювати – чому це важливо.

"Можливо це наша історична місія, – розмірковує експерт. – Навряд чи ми до неї готувалися, але російська агресія змушує нас діяти саме таким – асиметричним – способом".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Захід не допомагає Україні так, як Ізраїлю: чи може змінитись ситуація.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

19 квітня 2024, 12:22

В Україні взагалі вибори скасовані. Влада сконцентрована в руках Єрмака. Корумповані можуть насолоджуватись безпрецедентною владою і нечуваною корупцією. Так званий "вільний і свідомий" нарід взагалі немає жодних важелів впливу на Хунту і прийняв це як належне. Обдурені і узурповані змирились з тим, що їх принесуть у жертву.


Новини