Сезон настав: як обрати якісне морозиво для всієї родини

Морозиво завжди стає смачним рятівником у спеку. Розповідаємо, як його обрати, щоб насолодитися смаком та не завдати шкоди організму

Сезон настав: як обрати якісне морозиво для всієї родини
Олена Черкасець

Олена Черкасець

авторка GoToShop

Хто ж не любить поласувати холодненьким морозивом, особливо коли температурні показники зашкалюють. Сьогодні існує безліч видів цього замороженого десерту — пломбір, вершкове, фруктове, шоколадне, з наповнювачами і без тощо.

Молочні білки і натуральні жири, що входять до складу цих ласощів, приносять користь. Проте не завжди всі продукти виявляються якісними, і все частіше зустрічаються випадки харчових отруєнь цим замороженим десертом.

Редактори GoToShop розкажуть, як обрати морозиво, щоб не нарватися на неякісний продукт і чи варто купувати заморожений десерт всіх кольорів веселки.

Температурний режим

Температура відіграє ключову роль для зберігання морозива. Щоб продукт залишався безпечним для споживання, він має бути добре замороженим. Переконайтеся, що морозиво зберігається належним чином. Якщо ви купуєте його у магазині, обов’язково перевірте, чи правильно працює термометр у холодильнику. Якщо морозиво стало м’яким, це може бути ознакою того, що воно вже розтавало. Це небезпечно, оскільки в ньому можуть розвиватися шкідливі бактерії та патогенні мікроби, зокрема, кишкова паличка.

Дотримання температурного режиму опосередковано вказує на якість виробу. Якщо морозиво дешеве і містить багато дешевих складових, його можуть зберігати при недостатньо низькій температурі. Тому варто віддавати перевагу якісним продуктам, які зберігаються за відповідних умов.

Щоб перевірити, чи морозиво зберігалося при достатньо низькій температурі, достатньо просто натиснути на нього пальцем. Якщо воно м’яке, це означає, що температура була невідповідною і, можливо, вже з’явилися бактерії. Повторна заморозка не врятує ситуацію, тому краще уникати покупки такого морозива.

Колір — не завжди про якість

Колір морозива не завжди вказує на його якість. Яскравий колір може бути лише смаковою добавкою, а не індикатором якості продукт.

Щоб визначити якість морозива, слід звертати увагу не лише на колір, а й на наявність штучних стабілізаторів, барвників та рослинних жирів. У якісному морозиві їх не має бути.

Стандарти якості морозива в Україні

В Україні діють 3 національних стандарти на морозиво.

  1. ДСТУ 4733:2007 морозиво молочне, вершкове, пломбір — це найбільш натуральне морозиво, до складу якого заборонено додавати рослинні жири. Воно має густу текстуру та жовтуватий колір.

Розрізняють три види такого морозива, залежно від вмісту жиру:

  • молочне (0,5-7,5% жиру),

  • вершкове (8-11,5% жиру),

  • пломбір (12-20% жиру).

  1. ДСТУ 4734:2007 морозиво плодово-ягідне, щербет і лід — виготовлений на основі цукрового сиропу, барвників, концентрату та ароматизаторів). Часто містить багато цукру.

  2. ДСТУ 4735: 2007 морозиво з комбінованим складом — молочні жири замінюють рослинними, зокрема, пальмовою та кокосовою олією, тому воно має менш насичений смак, швидко тане та має доволі водянисту текстуру.

Термін придатності

Асоціація виробників морозива визначила термін зберігання морозива 2 роки. Проте воно може стільки зберігатися за умови, якщо температура буде від -24 до -32 С. Якщо температура становитиме -18, морозиво буде зберігатися, однак втратить свій смак.

Тому найкраще брати те, що зберігалося не більше трьох місяців, щоб відчути смак вершків та молока.

Головні критерії якісного морозива

Часто у магазинах можна побачити морозиво з промовистою назвою «Дитяче». Проте, експерти зазначають, що це може не більше, як маркетинговий хід, який не свідчить про підвищену якість виробу.

Визначити, яке морозиво є найякісніше, не завжди можна з абсолютною впевненістю. Тому обовʼязково треба звертати увагу на склад, а для цього важливо уважно читати етикетку.

Також необхідно зазначити, що недороге морозиво не завжди є низької якості.

Найкраще морозиво зазвичай містить цільне молоко, вершки, цукор і ваніль. Також може бути додано ягоди і фрукти. Важливо, щоб у складі не було рослинних жирів, тільки молочні або якісні, цільні з горіхів. Кількість калорій, цукру і жирів у морозиві може бути такою ж, як і в інших десертах. Головне — правильна доза і якість інгредієнтів.

Яке морозиво найшкідливіше

Морозиво без цукру не таке і здорове, як здається, оскільки замість цукру воно містить цукрозамінники, більшість з яких можуть спричинити проблеми з кишківником і викликати здуття і метеоризм.

Дітям не рекомендується їсти морозиво з різними смаками та посипками, оскільки у його складі більше цукру, консервантів та стабілізаторів.

Кольорове ароматизоване морозиво часто містить штучні харчові барвники, які можуть викликати гіперактивність та інші проблеми у дітей. Хоча ці барвники схвалені FDA, деякі дослідження пов’язують їх з негативним впливом.

Щоб смаколик приніс і користь вашому гаманцю, радимо ознайомитися з актуальними акціями на морозиво у супермаркетах вашого міста.

Читати статті на тему

2024.05.01 16:10
Як обирати продукти

Які овочі обрати для приготування на мангалі: від кабачка до батату

Відкрийте для себе світ овочів на мангалі: неймовірні смаки, корисні страви та незабутні враження
2024.05.01 14:56
Як обирати продукти

Великдень без цукру: готуємо страви для діабетичного столу

Смачний та корисний Великдень: розповідаємо, як насолоджуватись святом без шкоди для здоров’я, навіть якщо у вас цукровий діабет
2024.05.01 12:50
Як обирати продукти

Полуничний сезон розпочато: як насолоджуватись ягодою без шкоди для здоров’я

Розповідаємо, як насолодитися полуничним сезоном без шкоди для здоров’я, дотримуючись всього двох простих правил
2024.04.30 12:23
Як обирати продукти

Як вибрати м’ясо для запікання на великодній стіл: поради та рекомендації

Збираєтесь запікати м’ясо на Великдень? Не пропустіть наші поради, як вибрати та приготувати ідеальну страву!
2024.04.30 11:12
Як обирати продукти

Арабіка і робуста: який сорт кави вибрати

Досліджуємо різницю між арабікою та робустою, щоб допомогти вам знайти свою ідеальну каву