Головна Новини Світ США Момент істини для України: яких новин чекати зі США
commentss НОВИНИ Всі новини

Момент істини для України: яких новин чекати зі США

Наразі виникає певне вікно можливостей для позитивного для нас рішення в американському парламенті

19 квітня 2024, 13:45 comments1967
Поділіться публікацією:

У США тривають дискусії щодо виділення допомоги Україні та іншим партнерам – вже окремими законопроектами, як запропонував спікер Палати представників, республіканець Майк Джонсон. Колишній президент США Дональд Трамп, який мріє повернутися до Білого дому, начебто не проти такого підходу, але вкотре повторив, що Європа має давати більше грошей на підтримку Києва. Ну, а директор ЦРУ Вільям Бернс констатує, що Україна може програти війну Росії вже до кінця цього року, якщо Штати не нададуть ЗСУ більше допомоги. Про що говорять останні дії та заяви представників США у ракурсі надання підтримки нашій країні? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Момент істини для України: яких новин чекати зі США

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Ситуація дійшла кінцевої точки

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко розмірковує так:

"Залишилося дочекатися завтрашнього дня за американським часом – і ситуація стане остаточно зрозумілою. Я думаю, що вона буде позитивною для України".

За словами дипломата, незважаючи на присутність у Конгресі США корисних ідіотів та ідіоток, основна маса там – це нормальні, розсудливі політичні діячі. Які чудово розуміють необхідність ухвалення рішення про виділення зовнішньої допомоги (включаючи підтримку Україні).

"І мені здається, воно, нарешті, буде ухвалено. Ситуація дійшла кінцевої точки. Чекаємо на завтрашній день. Припускаю, що після нього ситуація для України буде значно кращою, ніж попередні півроку", – каже Володимир Огризко.

Трамп не дограв карту критики на адресу Білого дому з українського питання

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, політичний аналітик Віталій Кулик звертає увагу, що, з одного боку, начебто позиція трампістського штабу пом'якшилася. І сам Трамп уже не заперечує можливості ухвалення закону про підтримку України.

"Це вселяє шалений ентузіазм у прихильників такого кроку. З іншого боку, зашкварені трампісти в Конгресі вносять у запропоновані Джонсом законопроекти якісь божевільні правки. І це вказує на те, що добра воля Трампа та його штабу – дещо перебільшена. Я був і залишаюся скептиком щодо того, що вони дадуть змогу провести такий важливий для нас законопроект", – зазначає експерт.

У той же час, продовжує він, є тиск з боку розвідуспільноти, з боку того, що ми називаємо deep state (глибинна держава) на істеблішмент Республіканської партії, на ВПК, на тих, хто намагається диверсифікувати ризики, підтримуючи, зокрема, Трампа. І зараз виникає певне вікно можливостей для позитивного для нас рішення в американському парламенті.

"І, все ж, я не вважаю, що Трамп дограв карту критики на адресу Білого дому з українського питання. Є підозра, що ситуація довкола зовнішньої допомоги ще не повністю виконала свою політтехнологічну роль. Відповідно – легкого голосування не буде. І я взагалі маю сумніви, що вдасться його провести", – зізнався Віталій Кулик.

Ризики досить високі

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука поділився такою думкою:

"Незважаючи на те, що є певні зрушення, я був би обережним в оцінці перспектив отримання Україною американської допомоги. Хоча б тому, що, наприклад, той самий Трамп неодноразово дивував своїми непередбачуваними заявами та вчинками. І те, що він зараз, на цю хвилину, начебто не заперечує концепцію, яку просуває Джонсон, не означає, що через годину Трамп не змінить свою позицію".

До того ж, продовжує експерт, є побоювання, що в якийсь момент може прилетіти "чорний лебідь" (несподівана подія, що різко змінює перебіг подій) — і демократи знайдуть причини (насамперед — політичні), щоби відмовитися підтримувати конструкцію, запропоновану Джонсоном.

"Там, нагадаю, чотири взаємопов'язані між собою питання (допомога Україні, Ізраїлю, Тайваню, а також окремий блок із нацбезпеки США). І якщо не підтримають хоч один із них, звалиться вся конструкція", – пояснює Георгій Тука.

Тож, зазначає він, ризики неприйняття пропозиції, яка надійшла від спікера, є досить високими.

"Доводиться констатувати, що чим ближче вибори, тим гостріша боротьба між республіканцями та демократами, тим брудніші технології, що використовуються. І дуже неприємно, що Україна стала розмінною монетою внутрішньополітичної боротьби у США. Але це є факт. Ми недостатньо сильні, щоб уникнути подібної долі. Але, якщо ми досить розумні, то приймемо це — і реагуватимемо відповідно до ситуації, що склалася", – вважає Георгій Тука.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Захід не допомагає Україні так, як Ізраїлю: чи може змінитись ситуація.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини