Які кораблі росіяни переміщують на Каспій, розповів речник ВМС ЗСУ

Чорне море. Фото: odessa-life.od.ua

Росія виводить із Чорного в Каспійське море малі ракетні кораблі проєкту “Каракурт”, які ще не прийняті в експлуатацію, щоб вони не повторили долю “Аскольда” — нового судна, ураженого минулого року під час атаки по заводу в окупованій Керчі. Виведення кораблів до Каспію було очікуваним. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав речник Військово-морських сил Збройних сил України, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук.

“Ці кораблі ще не прийняті в експлуатацію. Вони зараз проходять ходові випробування. І один із кораблів цієї серії — це малий ракетний корабель проєкту “Каракурт” — проходив добудову до введення в експлуатацію вже в Криму, на заводі “Залів” в Керчі. Де він і був, як ви пам’ятаєте, вражений Повітряними силами України. І для того, щоб не повторити його долю, вони вирішили, що, напевно, краще його [проєкт] викинути з акваторії та доводити до ладу там, де вони можуть бути у відносній безпеці… Азовське море з’єднується з Каспійським морем Волгодонським каналом. І так само вони можуть повернутися до Татарстану. Ці кораблі звідти прийшли — із заводу у Зеленодольську. Тому, в принципі, очікувано, особливо з огляду на те, що в принципі, з цієї серії в строю поки що лише “Циклон”. І “Циклон” за три роки теж не пройшов ходові випробування, він не робив пуски ракет, для яких він і побудований”, — розповів гість ефіру.

Ті кораблі, які залишаються в тимчасово окупованому Криму, росіянам виводити нема куди, як пояснив речник ВМС ЗСУ.

“У Криму залишається менше половини кораблів. Це не такі цінні активи, це ті активи, які банально нема де розмістити в Новоросійську. Новоросійськ не був розрахований на таку кількість кораблів ні інфраструктурно щодо забезпечення, ні причальним фронтом. Їх просто банально нема де швартувати. Тому все, що вони могли, туди перевели. Здебільшого це носії крилатих ракет. Якщо говорити про кількісний склад, у них залишається, скажімо так, досить багато кораблів. Це десятки кораблів. Проте головне те, що вони фактично зараз не активні”, — підкреслив він.

Плетенчук розповів, що вразити кораблі, які Росія виводить у Каспійське море, складно. Однак зазначив, що виведення кораблів — одна з двох альтернатив, які має Чорноморський флот РФ.

“Фактично цей перехід є досить коротким. І в той момент, коли вони його здійснюють, у принципі, в такі моменти операції вже не плануються. Це потребує підготовки насправді досить складної та довгої. Тому якщо вони раптом вирішать нарешті залишити наше Чорне море, у них є всі шанси. І ми про це теж, до речі, неодноразово говорили, що вони завжди мають як мінімум дві альтернативи: це піти з Азово-Чорноморського регіону або втопити свої кораблі”, — заявив Дмитро Плетенчук.

Читайте також: “Морський бій” за новими правилами: про майбутнє Кримського мосту і Чорноморського флоту РФ говоримо з Дмитром Плетенчуком

Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив, що після успішних українських дій у Чорному морі, за доповідями розвідок, Росія переміщає кораблі, зокрема носії “Калібрів”, на Каспій.

Прямий ефір