В Україні можуть заборонити TikTok через пропаганду

Голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин наголосив, що в Україні можуть заборонити TikTok, якщо соцмережа й надалі не реагуватиме на випадки російської пропаганди.

TikTok збирає занадто багато даних

Як йдеться у Політиці конфіденційності додатка, TikTok збирає адреси електронної пошти, історії пошуків та переглядів, вміст завантажуваних фото і відео, номери телефонів, вік користувачів.

Та звіт, опублікований у липні 2022 року дослідниками австралійської кіберкомпанії Internet 2.0, підтверджує, що TikTok збирає величезні обсяги приватної інформації. Дослідники вивчили вихідний код застосунку та повідомили, що він здійснює «надмірний збір даних». «надмірний збір даних». Аналітики стверджують, що дозволи та збір інформації про пристрій у TikTok надмірно нав’язливі й не є необхідними для функціонування застосунку.

Що про вас знає TikTok

  • Збирає дані про решту програм, запущених на телефоні. Також збирає дані про всі застосунки, встановлені на телефоні.
  • Перевіряє місцерозташування пристрою щонайменше раз на годину.
  • Має постійний доступ до календаря.
  • Має доступ до контактів, а якщо користувач заборонив доступ, він постійно запитує, поки користувач не надасть його.
  • Має код, який збирає детальну інформацію про пристрій на Android: ідентифікатор Wi-Fi SSID, серійний номер збирання пристрою, серійний номер SIM-картки, ідентифікаційний номер інтегральної схеми (це глобальний унікальний серійний номер, який спеціально пристосований до SIM-картки користувача), IMEI пристрою, MAC-адресу пристрою та номер лінії пристрою.

У звіті Технологічного інституту штату Джорджія йдеться про те, що TikTok збирає такі даних для відстеження поведінки користувачів: «Ключовим фактом є те, що більшість інших соцмереж і мобільних застосунків роблять те саме».

Чи прослуховує вас TikTok?

Багато користувачів TikTok помічали, що застосунок дивним чином наче вгадує теми, які вони обговорюють із друзями та про які просто думають!

Це дивно і непокоїть. TikTok, як і більшість інших програм, дійсно запитує доступ до мікрофона, головним чином для запису відео та додавання голосу за кадром. Але чи слухає він весь час? Наразі немає вагомих доказів того, що він постійно підслуховує. Але цей продукт має унікальні алгоритми з аналізу всієї інформації користувача — лайки, поширення, вміст, з яким ви взаємодієте. Програма вправно аналізує поведінку користувачів, уподобання та взаємодію, щоб створити персоналізовану стрічку.

Китайський уряд може використовувати дані задля своїх цілей

TikTok належить пекінському технологічному гіганту ByteDance, що робить його унікальним неамериканським мейнстримним застосунком. Це хвилює політиків США. Адже навіть якщо, наприклад, Facebook, Instagram, Snapchat і YouTube, збирають подібні дані, усі вони засновані у США на відміну від TikTok.

Непокояться щодо безпеки персональних даних користувачів і в Україні, зважаючи на тісні контакти росії з Китаєм. Тим паче що активні користувачі TikTok служать у ЗСУ. Експерт з кібербезпеки Андрій Пастушенко у коментарі для «Економічної правди» зазначає, що багато військових та волонтерів активно використовують застосунок у зонах боїв і біля важливої техніки, а які при цьому передаються метадані, невідомо.

У нас немає дослідних лабораторій чи авторитетних організацій, які б вивчали роботу таких застосунків. Однак навіть поверховий аналіз мав би викликати занепокоєння. До прикладу, мережа серверів (CDN), яку використовує застосунок для роботи українських користувачів, розміщена в рф.
Андрій Пастушенко

Поширення російської пропаганди та дезінформації

Ярослав Юрчишин в інтерв’ю для «Радіо Свобода» сказав про можливість блокування TikTok в Україні, якщо соцмережа не реагуватиме на російську пропаганду.

Центр протидії дезінформації при РНБО оприлюднив цілу мережу, яка у ТіkТоk поширює російську пропаганду. Реакції від ТікTok я не чув. Якщо ТіkTok не буде реагувати і це буде лише посилюватися, така ситуація може з’явитися( можливість блокування TikTok в Україні. — Ред.). Поки що, я так розумію, влада не відчуває потреби це робити. Ну, і завжди спочатку краще спробувати домовитися, ніж відразу вживати найжорсткіші заходи.
Ярослав Юрчишин

До речі, кілька днів тому у Головному управлінні розвідки Міноборони України розповіли, що рф проводить нову інформаційну операцію з «героїзації ухилянтів». А ТікТок став чудовою платформою для просування ІПСО. Так, останнім часом у цій та інших соцмережах з’являються ролики, на яких нібито чоловіки-українці знімають себе на відео за кордоном на відпочинку і називають себе ухилянтами. Подібний контент швидко набирає перегляди та коментарі. Проте дискусії під цими відео тільки просувають їх у тренди.

Інформаційна операція з «героїзації ухилянтів». ГУР

Як зазначає ГУР, для такого контенту одночасно були створені «народні» пісні, у текстах яких завжди простежується основний меседж ― вихваляння «ухилянтів».

Про цілеспрямовану ворожу пропагандистську кампанію свідчать такі факти:

  • синхронність появи численних пісень та відео, що «героїзують» чоловіків, які відмовляються стати на захист власної країни;
  • анонімність їхніх авторів;
  • просування цього контенту організованими групами ботів.

Це класична технологія розколу суспільства, коли з одного боку є «оборонці», а а іншого — «ухилянти». Метою таких дій ворога є зірвати мобілізацію та збільшити напругу в суспільстві через внутрішнє протистояння.

У 2023 році команда ТікТок виявила приблизно 12 тис. фейкових акаунтів, що поширювали російську пропаганду у країнах Європи, Україні та росії локальними мовами.

А наприкінці березня 2024 року Центр протидії дезінформації (ЦПД) та Кібердепартамент СБУ виявили та опублікували мережу інструментів поширення ворожої дезінформації у ТікТок. До списку увійшли 83 TikTok-канали, які були створені станом на 27 березня 2024 року.


Проте 18 квітня стало відомо, що у TikTok розпочався процес блокування в Україні інструментів поширення російської дезінформації. Його ініціював ЦПД. Заблокували вже 24 канали, які просували проросійські наративи.

ЦПД закликає долучатися до очищення українського інформаційного простору від російської пропаганди та дезінформації. Тож якщо ви знаєте ТіkTok-канали, які ведуть підривну діяльність проти України, надсилайте посилання на них на електронну адресу [email protected].

Регулювання

У березні 2023 року на сайті президента зареєстрували петицію про заборону в Україні соцмережі TikTok. Вона з’явилася на тлі заборон використання застосунку держслужбовцям у низці країн Європи.

Так, 28 лютого 2023 року Європейський парламент заборонив співробітникам використовувати TikTok на своїх пристроях і рекомендував видалити його зі своїх телефонів. Перед цим TikTok заборонили використовувати своїм співробітникам Європейська комісія та Рада ЄС. Через потенційні загрози безпеці TikTok на робочих пристроях державним чиновникам заборонили використовувати у Великій Британії, Бельгії та Франції. І це ще не весь перелік країн, які мають подібні заборони.

Законопроєкт в Україні не набрав достатньої кількості підписів і відправився в архів. Натомість 25 березня 2024 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про регулювання діяльності соцмереж, який уже прозвали законопроєктом про заборону Telegram. Один з авторів законопроєкту, нардеп Княжицький, пояснив, що законопроєкт не спрямований конкретно проти Telegram: йдеться про «платформи загального доступу до інформації», як-от Telegram, TikTok та інші мережі поза Євросоюзом (тобто ті, які не дотримуються норм європейського законодавства). Тож якщо законопроєкт набуде чинності, то теоретично всі його пункти мають стосуватися і TikTok.

Загрози, наведені вище, найбільш помітні. Потрібно більше досліджень, аби визначити їхні реальні обсяги. Усі платформи, які бодай якось пов’язані з ворогом, має активно контролювати держава, щоб запобігти негативним для нацбезпеки України наслідкам.

Рекомендації щодо безпечного використання TikTok

Перегляньте дозволи. Регулярно перевіряйте рівні доступів TikTok до функцій вашого пристрою. Обмежте доступ лише до необхідних функцій, наприклад, до камери під час запису. Зменшення дозволів може значно зменшити потенційну вразливість даних.

Налаштування приватного профілю. Подумайте про те, щоб змінити свій акаунт TikTok на «приватний». Цей параметр гарантує, що лише ті особи, яких ви схвалите, зможуть переглядати та взаємодіяти з вашим контентом.

Уникайте сторонніх застосунків, вікторин тощо. Сторонні програми та вікторини можуть бути замаскованими інструментами для збирання даних. Завжди думайте, перш ніж надавати їм доступ до свого акаунту у TikTok або будь-якої іншої особистої інформації.

Регулярно оновлюйте застосунок. Кожне оновлення часто супроводжується покращенням безпеки, яке захищає від відомих вразливостей. І це стосується всіх програм.

Джерело speka

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше