close-btn

Скільки банків України готові працювати в умовах блекауту – Пишний

Більше половини провідних українських банків здатні продовжувати свою роботу навіть під час блекаутів

Скільки банків України готові працювати в умовах блекауту - Пишний

Скільки банків України готові працювати в умовах блекауту – Пишний Фото згенеровано за допомогою chat.openai.com, motionarray.com

Російські обстріли енергоінфраструктури України весною випробували можливість українських банків працювати під час блекаутів, розповідає Андрій Пишний, голова Національного банку України.

«Сьогодні більш ніж 55% мережі системно важливих банків здатні працювати за будь-яких умов», – сказав Пишний в інтерв’ю Українській службі Голосу Америки.

Він зазначив, що завдяки програмі Power Banking було створено всенародну мережу банківських відділень із резервними каналами зв’язку, включно із Starlink, а також із автономними джерелами енергії.

«Ми протестували цю систему саме зараз, весною 2024 року, коли росія поновила ракетні атаки», – додає він.

Цікаве по темі: Бізнес зможе отримувати оплату через застосунок «Термінал» ПриватБанку без світла

Перебуваючи у Вашингтоні (США) на весняних зборах МВФ та Світового банку цього тижня, Пишний говорить, що центральні банки інших країн вивчають український досвід.

«Багато хто із колег цікавиться нашим досвідом роботи в умовах війни, забезпечення безперебійної роботи, не дивлячись на обставини, в умовах активної фази війни, в умовах блекауту, адже блекаут може бути спровокований не лише ракетною атакою та ураженням енергетичної інфраструктури внаслідок обстрілу, але і кібератаками. Наш досвід є цікавим, і ми активно ним ділимось», – каже Пишний.

В Харкові, де російські атаки спричинили великі перебої з електрикою, працювало 121 банківське відділення Power Banking. Пишний визнає, що стає все важче боротися з наслідками руйнувань, адже «росіяни вразили саме генерацію електроенергії, а також мережу транспортування струму».

За його словама, проєкт Power Banking виявився надійним і ефективно функціонує у кількох областях України.

«Сьогодні ми бачимо що він функціонує там, де це необхідно. Запорізька, Дніпровська, Харківська, Сумська області в моменти блекауту працювали саме на протоколі Power Banking», – додає він.

Україна активно працює над створенням надійної банківської системи, стійкої до перебоїв у постачанні електроенергії та інтернету. Ці зусилля визнали на міжнародному рівні, зокрема в Державному департаменті США.

Даліп Сінгх, заступник радника з національної безпеки США, під час свого квітневого візиту до Києва, висловив захоплення тим, як система державного управління України, незважаючи на війну, продовжує трансформуватися, зберігаючи дух інновацій та прозорості, що встоює перед російськими атаками.

Нагадаємо, що НБУ назвав, які банки закрили найбільше відділень. Зараз в Україні функціонує 5 108 банківських відділень на 1 квітня 2024 року. На кінець 2023 року таких відділень було 5 138. А у 2022 – 5 336.

Майже половина (45%) цих відділень припадає на два державні банки: ПриватБанк (1127) та Ощадбанк (1181). Серед недержавних банків найбільше відділень мають Укрсиббанк (223) та ПУМБ (222). 5 банків із 63 працює без структурних підрозділів.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Де тримають гроші три найбагатші людини світу

У НБУ розповіли, як регулюватимуть криптосектор в Україні

3 акції з більшим потенціалом, ніж будь-яка криптовалюта

За матеріалами: «Голос Америки».

google news