close-btn

Вчені придумали, як покращити прогнози погоди та катаклізмів на Землі

Щоб краще прогнозувати кліматичні зміни, можливі катаклізми та погодні умови на Землі, науковці вирішили дослідити найближчий до поверхні шар атмосфери

Земля

Фото: unsplash.com

Тропосферу часто вважають найближчим до поверхні Землі шаром атмосфери, однак насправді таким є планетарний прикордонний шар (PBL). Вчені десятиліття спостерігали за PBL і з’ясували, що саме він суттєво впливає на погоду поблизу поверхні планети.

Автори дослідження з групи прикладних космічних систем Лабораторії Лінкольна Массачусетського інституту фізики дійшли висновку, що саме цей шар атмосфери може поліпшити прогнозування штормів, а також значно поліпшить кліматичні прогнози.

PBL являє собою точку, де поверхня планети взаємодіє з атмосферою, зокрема обмінюється вологою і теплом, а отже саме тут відбуваються важливі процеси в розрізі глобальної зміни клімату. У цьому шарі також живуть люди, і турбулентний рух аерозолів по всьому PBL важливий для якості повітря, що впливає на здоров’я людини.

Читайте також: Вчені зʼясували вагу Землі

Деталі дослідження

Характеристики PBL важливі для прогнозування погоди та змін клімату, проте їх важко визначити за допомогою сучасних технологій. Останні чотири роки команда зосередила свою увагу на двох завданнях:

  • використання машинного навчання для створення 3D-сканованих профілів атмосфери;
  • чітке визначення вертикальної структури атмосфери для прогнозування посух.

У своєму дослідженні вчені використовували дані більш ніж десятирічної роботи над швидкими та оперативними алгоритмами нейронних мереж. Усі ці дані значно підвищують точність прогнозів порівняно з попередніми підходами.

Вас може зацікавити: Вчені спрогнозували, як загине Сонячна система

Алгоритми TROPICS допомагають отримувати дані, які використовуються для характеристики структур шторму, що швидко розвиваються, в режимі, близькому до реального часу, а алгоритми Aqua допомогли поліпшити моделі прогнозування, моніторинг посухи та прогнозування пожеж.

Глибоке розуміння PBL корисне для кращого розуміння клімату та погоди, однак воно також може бути використане для прогнозування посух. Автори дослідження зазначають, це особливо важливо сьогодні — в умовах кліматичної кризи, що нависла над Землею.

За словами вчених, цей покращений підхід із використанням нейронних мереж обіцяє продемонструвати прогнозування посухи, здатне перевершити можливості наявних індикаторів, і стати інструментом, на який вчені зможуть покластися в найближчі десятиліття.

Нагадаємо, кліматолог ООН заявив, що наближається кліматична катастрофа і у людства залишилось тільки 2 роки, щоб врятувати Землю. Детальніше читайте в нашому матеріалі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Учені виявили в нашій галактиці космічний обʼєкт більший за Сонце

Учені знайшли нову причину початку льодовикових періодів на Землі

Вчені придумали, як покращити сонячні батареї

За матеріалами Phys.org

google news