Після атаки Ірану на Ізраїль Палата представників Конгресу США проведе довгоочікуване голосування щодо допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню вже 20 квітня. Президент Джо Байден підтримав проєкти.

Початковий пакет допомоги розділили на три окремі частини. Щодо України документ передбачає виділення 60,84 млрд, далекобійні ракети ATACMS і перехід на систему позик, якої не було раніше.

“Надання Україні летальної допомоги є критично важливим. Відверто кажучи, я би краще послав патрони в Україну, ніж американських хлопців. Потрібно чинити правильно, і зараз не час грати з цим у політику”, – заявив спікер Палати представників Джонсон.

Водночас американці внесли в український пакет певні важелі впливу, які дозволяють їм і надалі проводити гру в “так, але ні”. Наприклад, якщо “передача далекобійних ракет ATACMS завдаватиме шкоди національній безпеці США, президент може відкласти передання цих ракет на невизначений термін”. Так чи інакше, головне зараз – прийняття пакету допомоги і надання озброєння у максимально стислі терміни.

Що міститься у законопроєктах Палати представників США про зовнішню допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню?

Що передбачає основний пакет

Зусилля Конгресу схвалити військову допомогу Україні протягом кількох місяців були нівельовані через позицію республіканців, які наполягали на тому, що документ має бути пов’язаний із вирішенням потреб на кордоні США та Мексики.

У лютому Сенат ухвалив законопроєкт, який передбачав 95 мільярдів доларів допомоги Україні, Ізраїлю та іншим американським союзникам, але не містив положень щодо кордону США. Незважаючи на те, що цей документ був прийнятий із широкою підтримкою обох партій у Сенаті, Джонсон постійно відмовлявся виносити його на розгляд Палати представників. Без голосування у Палаті за його схвалення законопроєкт залишався в глухому куті до цього тижня.

17 квітня було оприлюднено три окремі пакети фінансування для України, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанського регіону, а також четвертий законопроєкт, який містить інші зовнішньополітичні пропозиції. Загальний пакет витрат становить 95,3 мільярда доларів, що відповідає сумі, схваленій Сенатом у лютому, але містить кілька відмінностей, спрямованих на те, щоб залучити деяких консерваторів у Палаті представників.

Допомога Україні становитиме близько 61 мільярда доларів, але більш як третину цієї суми буде спрямовано на поповнення систем озброєння та боєприпасів для армії США. 13,8 млрд, наданих Україні на закупівлю зброї у США, приблизно відповідають попередньому законопроєкту Сенату.

Основна відмінність між двома пакетами полягає у тому, що законопроєкт Палати представників передбачає понад 9 мільярдів доларів економічної допомоги Україні у формі “прощенних позик”. Законопроєкт Сенату не містив такого положення. Ідея про допомогу у вигляді позики є ключовою політичною пропозицією Трампа стосовно України, і її підтримують чимало республіканців.

Головне з українського законопроєкту, який буде представлено для голосування:

▪️ Передбачено виділення 60,84 мільярда доларів. Із цієї суми 23 мільярди мають піти на поповнення арсеналів США. 13,8 мільярда спрямують на закупівлю в американських оборонних компаній нових озброєнь та обладнання для української армії. Трохи більше ніж 13,4 мільярда доларів пропонується скерувати на заміну й ремонт переданого Україні озброєння, а також для фінансування навчання українців.

▪️ Законопроєкт передбачає виділення майже 9,5 млрд доларів для економічної підтримки у вигляді позики до 30 вересня 2025 року.

▪️ Закладено механізм списання позики. Після 15 листопада 2025 року президент США зможе списати 50%, а з 1 січня 2026 року – взагалі анулювати будь-яку заборгованість уряду України, але якщо це рішення підтримає Конгрес.

▪️ Передача ATACMS. “Президент США передасть тактичні ракети великої дальності, як тільки це стане практично можливим після дати набрання чинності законом”.

▪️ Якщо президент визначить, що “здійснення передачі армійських тактичних ракет далекої дії уряду України завдаватиме шкоди національній безпеці та інтересам Сполучених Штатів, президент може відкласти таку передачу й повинен повідомити про це комітети Конгресу”.

Ще один пакет стосується України

Палата представників трохи пізніше розгляне й четвертий пакет про національну безпеку, який також стосується України, адже передбачає конфіскацію російських активів (згідно з документом, йдеться про 4-5 млрд доларів). Окрім того, у ньому є примусовий продаж TikTok і накладення санкцій на Іран.

Законопроєкт під назвою “Акт про мир у XXI столітті через силу” є також важливим для нас через можливість конфіскації на користь України суверенних активів РФ, а також розширення антиросійських санкцій. Цим законопроєктом передбачається створення спеціальних фондів – для компенсації і підтримки України.

Допомагаючи друзям, допомагаємо собі

Джо Байден заявив, що не буде зволікати з підписанням законопроєктів про допомогу Україні, Ізраїлю й Тайваню у разі їхнього схвалення Конгресом.

У своєму виступі він зазначив, що частина грошей на підтримку України осяде у США. Це аргументи для внутрішньої аудиторії, аби обмежити критику трампістів про “спалення” американських грошей в Україні.

“Ми надішлемо військове обладнання з наших власних запасів, а потім використаємо виділені гроші, щоби поповнити їх, купуючи в американських постачальників. Ми інвестуємо в промислову базу Америки, купуючи американську продукцію, вироблену американськими робітниками, підтримуючи робочі місця в 40 штатах”, – зазначив Байден.

Боротьбу не завершено

Хоча шанси на позитивне вирішення питання щодо українського пакета допомоги досить високі, 20 квітня у Палаті представників буде надзвичайно напруженим, адже критика з боку трампістів не припиняється.

Ще до публікації законопроєктів експрезидент і деякі республіканці наполягали на пріоритетності захисту південного кордону та виділенні коштів Ізраїлю. Щоби згладити невдоволення найбільш радикальних однопартійців, Джонсон представив окремий законопроєкт про безпеку кордону. Та незважаючи на прикордонний компонент угоди, вони все ще обіцяють заблокувати законопроєкти, погрожуючи спікеру відставкою.

Так, член палати представників від Аризони Крейн назвав документ “розчаруванням”, а його колега Метт Гетц із Флориди – “капітуляцією”. Ще далі пішла членкиня Палати представників, республіканка Грін, яка погрожує усунути Джонсона з посади, якщо він і далі намагатиметься просувати пакет допомоги для України.

“Джо Байден оголосив, що підтримує законопроєкт Палати представників, який просуває Джонсон. Джонсон – не наш спікер, він їхній. Питання в тому, скільки ще ми це будемо терпіти?”, – заявила вона.

Зі свого боку, спікер Палати представників заявив, що не дозволить цій загрозі вплинути на нього, зазначивши, що підтримка України є надзвичайно важливою. “Я міг би ухвалити егоїстичне рішення… але я роблю тут те, що вважаю правильним”.

Збройні Сили України запекло нищать російських окупантів: щоб підтримати їх можна перерахувати пожертви у фонди «Повернись живим» та «Сталеві крила». Стань частиною історії та захисти Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦

Оскільки деякі республіканці відкрито виступають проти законопроєктів, Джонсон покладатиметься на підтримку демократів, і здається, він її отримає.

Чекаємо на позитивний результат

“Головне на сьогодні те, що нарешті є ці чотири окремі законопроєкти, що обсяг фінансування для України у 60,8 мільярда доларів, який було проголосовано Сенатом, зберігається. Важливим є те, що ми нарешті побачили, що мається на увазі, коли йдеться про позику. Не менш важливий фактор, який нас зараз непокоїть, – постачання ракет, снарядів, засобів ППО тощо, чого нам бракує впродовж декількох місяців. Для цього США планують виділити більш як 23 мільярди на поповнення американських озброєнь, запасів і засобів захисту, надіславши озброєння зі своїх складів. Це та сума, на яку ми найбільше чекаємо”, – таку думку в ексклюзивному коментарі OBOZ.UA висловив український дипломат Ігор Долгов, який очолював посольства України в ФРН, Туреччині, Бельгії та Грузії, місію України при НАТО, був заступником міністра закордонних справ України та заступником міністра оборони України.

“Важливо і те, що в документі передбачено передачу ракет ATACMS великої дальності. Це нарешті стає реальним. Друге, про що треба сказати, це те, що окремо виділені дві суми. Це 7,85 млрд та 1,6 млрд доларів, які надаються Україні у вигляді позики. Йдеться про економічну допомогу. Отже, в категорію позики припадає всього 9,5 мільярдів доларів. Тобто всі спекуляції Трампа на тему “допомога тільки в кредит” тепер можуть зупинитися. Ба більше, президент США має можливість цю суму списати за погодженням із Конгресом. Тобто тепер зрозуміло, про які кредити й умови йдеться”, – зазначив Ігор Долгов.

За словами дипломата, надзвичайно актуальним для України є і четвертий законопроєкт, в якому йдеться про заморожені російські активи. Тобто можна сказати, що з представленням чотирьох окремих законопроєктів певне коло замкнулося. Для нас важливо тепер побачити, чи це коло є останнім і вже все, й тепер лише чекати, коли буде постачання озброєння. Чи далі знову будуть якісь процедури.

“Отже, будемо сподіватися, що ми нарешті побачимо реальну допомогу для вирішення проблем, пов’язаних з усіма цими дуже важкими для нас подіями, складними, кривавими, які відбуваються на фронті, чи в Чернігові, чи в інших містах. Нарешті отримаємо зброю, яка піде на лінію фронту для наших захисників.

Я надіюсь, що все буде позитивно вирішено для України, бо терпець уже в усіх урвався. Адже спікер Палати представників Майк Джонсон сказав, що зараз критично важливим є надання Україні летальної допомоги, тому це та річ, яку варто зробити. Буде трагічно та незрозуміло, якщо це буде не так.

Тому давайте чекати суботи і сподіватися, що на американських військових базах уже вантажать ракети в літаки, і от-от вони прибудуть до нас”, – зазначив Ігор Долгов.

Популярне: