Російським ударом зруйновані повністю: як відновлюють будівлі лікарні в Дергачах (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

У Дергачах Харківської області триває відновлення двох будівель місцевої лікарні. Це зруйновані російською армією навесні 2022 року лабораторія та харчоблок. Атаки були такої потужності, що ці приміщення були зруйновані повністю — на їхньому місці були руїни. Допомогу у відновленні надають іноземні інвестори, повідомляє FREEДОМ.

Російські війська завдали удару по центру Дергачів 12 травня 2022 року із систем залпового вогню “Ураган”. Унаслідок атаки одна людина загинула, троє дістали поранення. Дві будівлі медкомплексу — харчоблок лікарні та лабораторію — було повністю зруйновано.

“На жаль, під час активних бойових дій у нашій громаді ці дві будівлі були зруйновані майже повністю. Їхня реконструкція була неможлива, потрібно було лише наново відбудовувати. Зараз наша лабораторія обслуговує до 2 тисяч громадян на місяць. Коли закінчиться будівництво, ми зможемо проводити більш сучасний рівень лабораторних досліджень, зможемо обстежити понад 4 тисячі громадян нашої громади та сусідніх громад”, — повідомив заступник директора Дергачівської лікарні Євген Бабенко.

Відновлювальні роботи зруйнованих будівель у Дергачах почалися восени 2023 року. Основну частину грошей на це виділив уряд Швейцарії. Проводити ремонт у медзакладі допомагає благодійна організація We world.

У відновлених будівлях провели нову каналізацію, зробили водовідведення, проводку, повністю замінили вікна та дах. Відремонтований харчоблок лікарні дасть змогу забезпечувати триразовим харчуванням 120 пацієнтів стаціонару.

Місцева влада взяла на себе витрати з облагороджування території навколо будівель і частково виділяє кошти на купівлю необхідного обладнання.

“Медичне обладнання для проведення аналізів купуватиме наша громада, а з обладнанням харчоблока допомагатиме фонд”, — уточнив начальник Дергачівської міської військової адміністрації В’ячеслав Задоренко.

Відновлені лабораторію і харчоблок запустять у роботу вже на початку літа. У самому медкомплексі на повну силу знову почне функціонувати лікарня сімейної медицини та реабілітаційний центр для учасників бойових дій.

Прямий ефір