Пошук систем ППО для України: підсумки засідання Ради Україна — НАТО

ППО Patriot. Фото: defense.gov

Сьогодні, 19 квітня, відбулося засідання Ради Україна — НАТО на рівні міністрів оборони. Воно було скликане за запитом Києва і проводилося в онлайн-форматі. Головна тема — потреби України в системах ППО і снарядах, інформує FREEДОМ.

У засіданні взяв участь президент України Володимир Зеленський. Він звернувся до міністрів оборони країн Альянсу і закликав дати Україні ще 7 систем Patriot (“Петріот”) або подібних систем ППО.

Також він говорив про постачання артилерійських снарядів для ЗСУ та далекобійні можливості України. Президент нагадав про те, що Україна потребує певної кількості літаків, щоб отримати перевагу над російським повітряним флотом.

“Українці тримають лінію фронту своїми силами. Отримують допомогу, але вона досі обмежена. І ми досі чекаємо нових пакетів допомоги від Сполучених Штатів. Американська підтримка була занадто довго під питанням. Усе, що ставиться під питання — стосується захисту свободи, це конкретна відповідь для Путіна. Він схильний діяти, коли Захід сповільнюється. Україна просила і просить вас підтримати наші дії достатньою кількістю озброєнь і боєприпасів”, — звернувся Володимир Зеленський.

Міністри оборони НАТО “погодилися посилити та надати додаткову військову підтримку Україні”. Про це за підсумками засідання заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

“НАТО визначило наявні ресурси по всій території Альянсу. Є системи, які доступні для України. Тому я очікую нові оголошення про допомогу Україні з ППО найближчим часом”, — написав він у соцмережі Х.

Раніше в межах зустрічі міністрів закордонних справ країн “Великої сімки” Столтенберг повідомив, що робота з пошуку ППО для України ведеться.

“Ми опрацьовуємо можливість відправки більшої кількості батарей “Петріот” в Україну. Ми ведемо діалог із деякими конкретними країнами. Але акцентую, що батареї “Петріот” мають вирішальне значення, оскільки вони найсучасніші. Вони можуть збивати сучасні балістичні ракети, особливо гіперзвукові російські ракети. Ракети “Кинджал” можуть бути збиті батареями “Петріот”. Тому вони такі важливі. Але важливі й інші системи — NASAMS, AMRAAM, OST і багато інших систем. Тому ми працюємо з союзниками й над створенням більшої кількості інших систем”, — зазначив генсек НАТО.

Читайте також: Країни НАТО разом могли б передати Україні щонайменше 60 “Петріотів”, — генерал

Нагадаємо, Німеччина передасть Україні ще одну систему протиповітряної оборони Patriot. Раніше президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україні потрібні ще 25 систем ППО Patriot, щоб повністю закрити небо від російських ракетних обстрілів.

Читайте також: Посилення ППО України — питання найближчих днів і тижнів: головні підсумки саміту лідерів ЄС у Брюсселі (ВІДЕО)

Прямий ефір