close-btn

Названа сума, яку заплатить людство через глобальне потепління

Зміна клімату до 2049 року, ймовірно, обійдеться набагато дорожче, ніж вважалося

Названа сума, яку заплатить людство через глобальне потепління

Названа сума, яку заплатить людство через глобальне потепління Фото: unsplash.com

Світова економіка вже зараз прямує до втрати 19% доходу на душу населення по всьому світу протягом наступних 26 років через історичні викиди, які продовжуватимуть нагрівати планету. Нове дослідження показує, що людство буде втрачати до $38 трлн на рік.

Дослідження проливає нове світло на закономірності та серйозність економічних наслідків зміни клімату, а також підкріплює ключові висновки інших досліджень.

Цифра в $38 трлн більш ніж удвічі перевищує річний ВВП всього Європейського Союзу. Економічні збитки від зміни клімату протягом наступної чверті століття в шість разів перевищують витрати на пом’якшення наслідків глобального потепління та утримання його на рівні 2°C вище доіндустріального рівня.

Новизна дослідження полягає в тому, що воно зосереджується на субнаціональних регіонах, а не на ширших географічних територіях.

Воно вивчає економічний вплив клімату за останні 40 років у близько 1 600 субнаціональних регіонах, а потім прогнозує цей вплив до 2050 року.

Дослідники вивчили, як зміна клімату може вплинути на добові коливання температури, загальну річну кількість опадів, річну кількість дощових днів та екстремальних добових опадів, а також на зрушення, які вже були виявлені завдяки зміні середньої температури.

Дослідження показує, що економічні наслідки зміни клімату, ймовірно, будуть набагато стійкішими, ніж показували попередні дослідження.

Цікаве по темі: ООН попереджає про наближення кліматичної катастрофи

Наприклад, співавтор дослідження Андерс Леверманн повідомив, що «зміна середньорічної температури призведе до зміни темпів економічного зростання, яке зберігатиметься протягом 8-10 років».

При тому, нове дослідження, ймовірно, недооцінює економічні втрати від зміни клімату, оскільки воно не враховує вплив підвищення рівня моря, сильніших ураганів, теплових хвиль і наслідків для здоров’я людей, а також інших дорогих впливів.

Дослідження показує, що найбільші економічні втрати, ймовірно, відбудуться в більш теплих широтах, причому країни, найменш відповідальні за історичні викиди, понесуть величезні економічні збитки.

Однак, США та ЄС теж зазнають значного впливу, оскільки доходи на душу населення зростуть, але на меншу величину, ніж за відсутності зміни клімату.

«Дослідження узгоджується з попередніми дослідженнями, але виявляє ще більші збитки. Воно показує, що і багаті країни страждають від величезних економічних наслідків зміни клімату», – говорить Леверманн.

Одним із висновків дослідження є необхідність різкого скорочення викидів у найближчій перспективі, щоб уникнути ще більших економічних втрат після середини століття.

Сторонні дослідники, які не брали участі в новому дослідженні, сказали, що воно додає цінну інформацію і ґрунтується на попередніх роботах.

«Я думаю, що основний висновок дослідження про те, що зміни клімату завдадуть шкоди протягом наступних кількох десятиліть, і що ця шкода може бути значною, має великий сенс», – сказав Маршалл Берк зі Стенфордської школи сталого розвитку.

За його словами, дослідження показує, що навіть невелике потепління протягом кількох десятиліть може мати «дуже великі економічні наслідки».

Амір Джина, дослідник клімату та економіки з Чиказького університету, сказав, що цифри в дослідженні можуть бути неточними, але основні моменти і тенденції підтверджуються іншими дослідженнями.

Нагадаємо, що учені пояснили, як зміна клімату впливає на час. Швидке танення льодовикових щитів на вершинах Гренландії та Антарктиди, за даними супутникових гравітаційних вимірювань, призводить до переміщення більшої маси до екватора.

Ця додаткова випуклість сповільнює обертання планети, повідомляє геофізик Дункан Егнью. Цей зсув маси, спричинений зміною клімату, вносить нові корективи в міжнародні стандарти хронометражу.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Як супутники SpaceX погіршують клімат Землі — відповідь вчених

Учені знайшли нову причину початку льодовикових періодів на Землі

Вчені придумали, як покращити сонячні батареї

За матеріалами: Axios.

google news