Закриття фінсько-російського кордону — це питання безпеки, — прем’єр Фінляндії

Ілюстративне фото: focus.ua

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Фінляндії разом із прем’єром відвідала кордон із Росією і заявила, що країнам Євросоюзу є чому повчитися у фінів. Однією з ключових тем спілкування лідерів була ситуація з “шантажем мігрантами”, який Росія влаштувала Фінляндії з осені 2023 року, передає FREEДОМ.

Фон дер Ляєн наголосила, що після подій на кордоні Білорусі з її європейськими сусідами з літа 2021 року вже було очевидно, що Росія або Білорусь можуть використовувати нелегальну міграцію для дестабілізації ЄС. На її думку, зараз Російська Федерація застосовує такий вплив проти Фінляндії для помсти за підтримку України та вступ до НАТО, але реакція Гельсінкі була правильною та успішною.

“Я дуже рада, що в нас уперше в правовій базі з’явився термін “інструменталізація”, тобто Пакт про міграцію та притулок. Це нове явище, це гібридна загроза. І з нею потрібно боротися, як із гібридною загрозою національній безпеці. І ми бачимо, що одна держава використовує бідних людей для чинення тиску на іншу державу, і це явна проблема безпеки”, — акцентувала президентка Єврокомісії.

Прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо зазначив, що закриття фінсько-російського кордону було зроблено з міркувань національної безпеки.

“Нам належить знайти спільні рішення, щоб зупинити це явище, коли Росія використовувала проти нас нелегальних мігрантів. Я вдячний, що Єврокомісія, Європейський Союз та інші держави-члени підтримали нас. Східна Фінляндія постраждала через Росію, через поведінку Росії. Ми закрили наш кордон. Це питання безпеки. Це питання того, що східна Фінляндія страждає зараз, і нам потрібно, щоб Європейський Союз допоміг регіонам східної Фінляндії, які страждають від поведінки Росії”, — сказав він.

Читайте також: Для міграційної кризи на фінському кордоні Росія задіє громадян Іраку, Ємену, Ефіопії та Сирії

Як повідомлялося раніше, Фінляндія ухвалила рішення не відкривати пункти пропуску на російському кордоні до подальшого повідомлення — тобто, безстроково. Пункти пропуску також будуть закриті для тих, хто прибуває з Росії морем. Ці заходи вжито, щоб не допустити штучної міграції з РФ.

Читайте також: Договір про безпеку з Фінляндією: які гарантії Києву надають Гельсінкі (ВІДЕО)

Прямий ефір