RU
 

Підсумки 19.04: Збиття Ту-22 і удар по ДніпруСюжет

Текст: ,  20 квітня 2024, 06:58
0
1430
Підсумки 19.04: Збиття Ту-22 і удар по Дніпру
Підсумки 19.04.2024

РФ завдала ударів по Дніпру та області, багато жертв; Україна вперше знищила російський Ту-22; БПЛА масовано атакували Росію. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Україна вперше знищила російський Ту-22

Українські військові вперше збили російський дальній надзвуковий бомбардувальник Ту-22М3 на відстані близько 300 кілометрів від України. Він впав у Ставропольському краю РФ, принаймні один пілот загинув. У ГУР заявили, що Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50. Там також підкреслили, що це перше успішне знищення стратегічного бомбардувальника в повітрі під час бойового вильоту протягом повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вказано, що це була спільна спецоперації ГУР і Повітряних сил. 

РФ завдала ударів по Дніпру та області: багато жертв та поранених

У ніч проти 19 квітня російські війська завдали масованого ракетного удару по Дніпру та області. У Дніпрі пошкоджена житлова п'ятиповерхівка, вокзал, два інфраструктурні об’єкти. Загинули дев'ять людей, у тому числі троє дітей. Постраждали 24 особи. Під ударом РФ також були Кривий Ріг, Синельникове та Павлоград. Там теж є жертви та поранені. У Дніпрі в суботу, 20 квітня, оголошено днем жалоби за загиблими внаслідок ранкової російської атаки.

БПЛА масовано атакували Росію

У п'ятницю ввечері і у ніч на суботу у багатьох регіонах РФ повідомляли про атаку безпілотників. Традиційно заявлялося, що БПЛА були збиті. Однак, на низці енергетичних об'єктів сталася пожежа. Так, у Брянської області РФ нібито збили БПЛА, а від падіння їхніх уламків сталася пожежа на електропідстанції. Також внаслідок вибуху БПЛА була пошкоджена енергетична інфраструктура у Калузькій області РФ. Окрім того, через "збиті БПЛА" у Смоленській області сталася пожежа на об'єкті паливно-енергетичного комплексу. Про атаку безпілотників також повідомлялося у Тульській, Бєлгородській та Курській, областях.

Трамп зробив заяву щодо допомоги Україні

Колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп розкритикував Європу за недостатню допомогу Україні. Він вважає, що "виживання і сила України" мають бути "набагато важливішими для Європи, ніж для США". Трамп написав, що Вашингтон "вклав у війну" понад 100 млрд. доларів. "Чому Європа не може зрівняти гроші, вкладені Сполученими Штатами Америки, щоб допомогти країні, яка відчайдушно цього потребує? На загальну думку, українське виживання і сила мають бути набагато важливішими для Європи, ніж для нас, але це важливо і для нас! Ворушися, Європо!" - йдеться у повідомленні.

G7 відклала питання передачі Україні активів РФ

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили заяву за підсумками зустрічі на острові Капрі в Італії. Питання передачі Україні активів РФ відклали до червня на прохання лідерів країн G7. Як йдеться у їхній заяві, глави МЗС Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та США, а також голова дипломатії ЄС рішуче засудили агресивну війну Росії проти України. "Ми продовжимо вивчати всі можливі шляхи надання допомоги Україні в отриманні компенсації від Росії відповідно до наших відповідних правових систем та міжнародного права. На прохання лідерів ми продовжимо нашу роботу і дамо рекомендації напередодні саміту в Апулії про всі можливі напрямки та можливі варіанти використання заблокованих російських суверенних активів для підтримки України", – йдеться у заяві.

В Україні відкрили завод із виробництва дронів

В Україні відкрили завод німецької компанії Quantum-Systems GmbH з виробництва безпілотників. Очікується, що на виробництві збиратимуть по 1000 дронів на рік, а також виготовлятимуть запчастини. Новий завод стане другим підприємством компанії в Україні. До кінця року на ньому працюватиме близько 100 осіб.

Боррель анонсував рішення по ППО для України

Країни-члени ЄС уже в понеділок можуть ухвалити конкретні рішення щодо надання Україні засобів ППО, зокрема і систем Patriot. Про це сказав високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель за підсумками першого дня зустрічі міністрів закордонних справ "Великої сімки". Він зазначив, що "деякі країни вже зробили це", висловивши сподівання, "що інші це теж зроблять".

Ізраїль ударив по Ірану - ЗМІ

Ізраїль завдав удару по військовій цілі в Ірані, звідки 13 квітня було запущено безпілотників і ракет в бік ізраїльської території. Про це повідомляє видання Financial Times з посиланням на своє джерело. Даних про жертви внаслідок ізраїльського удару поки що нема. "Деякі цілі" були вражені й на півдні Сирії. 

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Сюжети
СюжетРФ має план захопити Харків і Суми: нові заяви ЗСУ
СюжетВторгнення Росії в Україну. Онлайн
СюжетПідсумки 02.05: Дві умови і російський терор
СюжетБої на околиці Часового Яру: чи вистоїть місто
СюжетУдар ATACMS по полігону РФ: що відомо про втрати
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: самолетДнепрБПЛАДональд Трамп
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі