Провал путінського плану, українська ППО збила ракету Х-32 2023 року виробництва

Українська протиповітряна оборона збила російську надзвукову крилату ракету Х-32, яка вироблена у 3 кварталі 2023 року.

Про це повідомляє Telegram-канал «Полковник ГШ».

Повідомляється, що російська Х-32 була уражена зенітною ракетою.

На оприлюднених фотографіях видно уламки ракети з отворами від уражаючих елементів у правій консолі крила.

Х-32

Х-32 – це глибока модернізація ракети Х-22 класу «повітря-поверхня», розробка якої розпочалася наприкінці 80-х років конструкторським бюро «Радуга».

Через розвал СРСР роботи з її створення декілька разів заморожувалися. Розробку ракети відновили у середині 90-х й провели випробування у 1998 році.

Після цього з’явилася ще одна проблема – забракло коштів на проведення модернізації запланованого літака-носія Ту-22М3. Продовжити випробування вдалося лише у 2008 році, тоді для випробування переобладнали Ту-22М3.

Ту-22М3М з ракетою X-32. Фото з відкритих джерел.

Льотні випробування літака з ракетами відбувалися наприкінці липня 2013 року. Виконано кілька польотів, зокрема, щонайменше один із пусками ракет.

Наприкінці 2016 року ракету X-32 офіційно взяли на озброєння й запланували модернізацію 30 літаків Ту-22М3 у Ту-22М3М.

Ракета має ідентичний до Х-22 корпус, однак на ракету встановили потужніший двигну, а шляхом зменшення бойової частини були збільшені паливні баки.

Ту-22М3М з ракетою X-32. Фото з відкритих джерел.

Крім того, глибоко модернізована ракета отримала нову перешкодозахищену радіолокаційно-інерційну систему наведення з радіокомандною корекцією і прив’язкою до рельєфу місцевості.

Швидкість польоту X-32 становить 3,5–4,6 махи, дальність польоту завдяки збільшеним бакам становить 600–1000 кілометрів.

Джерело Мілітарний

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше