Іран став некерованим — думка

Іранська ракета класу "земля-земля" Fateh-110. Фото: ru.wikipedia.org

Послаблення санкцій проти Ірану після ядерної угоди 2015 року призвело до того, що ця країна, яка тоді була на межі гуманітарної катастрофи, почала нарощувати свій військовий потенціал. Про це сказала кандидатка політичних наук, виконавча директорка форуму “Ялтинська європейська стратегія” Світлана Ковальчук в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Вона нагадала, що санкції було введено, щоб лімітувати ядерну програму Ірану, і коли Тегеран підтвердив, що вестиме ядерні розробки лише з мирною метою, у західних країн виникло відчуття, що угоди досягнуто. Однак, ядерні розробки залишаються великим механізмом переговорів Ірану з усім світом.

“Ми зараз створимо ядерну зброю, ми станемо некерованими. Тоді всі країни збираються: домовлятимемося. Не виходить домовлятися, ми накладаємо санкції. Санкції роблять життя Ірану важким, і, відповідно, вони якимось чином зупиняють свої ядерні розробки”, — коментує гостя ефіру.

Водночас вона зазначила: низка експертів каже, що Іран дуже близький до створення ядерної зброї та не збирається виконувати ці обіцянки.

“І зараз що ми маємо? Іран на межі створення ядерної зброї. Іран розробляє “Шахеди”, літальні апарати й також надає їх Росії у війні з Україною. Іран по суті став некерованим”, — вважає Ковальчук.

На її думку, зменшити загрозу, що походить від іранської сторони, зможе новий пакет західних санкцій “проти правильних компаній, юридичних та фізичних осіб”.

Нагадаємо, на думку кандидатки політичних наук, виконавчої директорки форуму “Ялтинська європейська стратегія” Світлани Ковальчук, визнання Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) терористичною організацією дасть більше важелів впливу на Іран.

Прямий ефір