Космос

NASA розкриває приховані сили, що стоять за таємничим мохом на Сонці

0

Дослідження NASA виявили, як електричні струми та заплутані магнітні поля нагрівають мохові області Сонця від 10 000 до 1 мільйона градусів за Фаренгейтом, допомагаючи зрозуміти нагрівання сонячної атмосфери.

Чи знаєте ви, що на сонці є мох? Через схожість із земними рослинами вчені назвали невелику, яскраву, часткову структуру з плазми в сонячній атмосфері «мохом». Цей мох, який було вперше виявлено в 1999 році місією НАСА TRACE, цвіте навколо центру сонячної групи, де сильні магнітні умови. Він охоплює два шари атмосфери, відомі як хромосфера та корона, і ховається під довгими перистими мотузками плазми, відомими як корональні петлі.

Дослідження сонячного моху

Десятиліттями вчені намагалися зрозуміти, як ця заросла мохом область пов’язана з нижніми шарами атмосфери Сонця і як матеріал там нагрівається від 10 000 градусів за Фаренгейтом до майже 1 мільйона градусів за Фаренгейтом — у 100 разів гарячіше, ніж яскрава поверхня трохи нижче. Тепер дослідження, проведені за допомогою зондуючої ракети NASA High Resolution Coronal Imager (Hi-C) і місії NASA Interface Region Imaging Spectrograph (IRIS), дали вченим зрозуміти механізм перегріву, що діє в моху.

Досягнення в розумінні сонячного опалення

Спостереження за допомогою цих приладів у поєднанні зі складним тривимірним моделюванням показали, що електричні струми можуть сприяти нагріванню моху. По всій цій області існує безлад ліній магнітного поля, як невидимі спагеті. Цей клубок магнітних спагеті створює електричні струми, які можуть допомогти нагріти матеріал до широкого діапазону температур від 10 000 до 1 мільйона градусів за Фаренгейтом. Це місцеве нагрівання в моху, здається, відбувається на додаток до тепла, що надходить від гарячої корони, що покриває її на кілька мільйонів градусів. Це розуміння, опубліковане в журналі Nature Astronomy 15 квітня, може допомогти вченим зрозуміти ширше питання про те, чому вся корона Сонця набагато гарячіша за поверхню.

Майбутні дослідження та місії

«Завдяки спостереженням із високою роздільною здатністю та нашому вдосконаленому чисельному моделюванню ми можемо з’ясувати частину цієї таємниці, яка збентежила нас протягом останньої чверті століття», — сказав автор Сувік Боуз, науковий співробітник Lockheed Martin Solar і Лабораторія астрофізики та Інститут навколишнього середовища Bay Area, Дослідницький центр Еймса НАСА в Кремнієвій долині Каліфорнії. «Однак це лише частина головоломки; це не вирішує всієї проблеми».

Для цього потрібно ще багато спостережень. Деякі з них з’являться незабаром: Hi-C планується знову запустити цього місяця, щоб зафіксувати сонячний спалах, і він також може зафіксувати іншу область моху разом з IRIS. Однак, щоб отримати дані спостережень, які можуть повністю визначити, як нагрівається корона та мох, вчені та інженери працюють над розробкою нових інструментів на борту майбутньої місії багатощілинного сонячного дослідника (MUSE).

Comments

Comments are closed.