Польські фермери припинили блокування двох пунктів пропуску на кордоні з Україною

Польські фермери припинили блокування двох пунктів пропуску на кордоні з Україною
Фото: Depositphotos

Вранці 20 квітня польські фермери припинили блокування вантажівок перед пунктами пропуску "Медика – Шегині" і "Корчова – Краківець".

Про це повідомила Державна митна служба України.

Там зазначають, що рух транспортних засобів, в тому числі вантажівок, на вʼїзд та виїзд з території України відновлено.

У Держприкордонслужбі також зазначили, що оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів у двох напрямках здійснюється у звичайному режимі. На цей час на в’їзд в Україну перед цими пунктами пропуску очікують понад 1 700 вантажівок.

"Просимо водіїв та перевізників врахувати цю інформацію під час планування міжнародних перевезень та відстежувати стан роботи пунктів пропуску на офіційних ресурсах Держприкордонслужби", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 18 квітня польські фермери на пункті пропуску "Корчова - Краківець" знову обмежили рух вантажівок, які прямують у бік України, а в пункті "Медика - Шегині" – як на виїзд з Польщі, так і на в’їзд.

17 квітня польські фермери припинили блокувати рух вантажівок перед пунктом пропуску "Долгобичув-Угринів". Разом з тим, протягом 16 квітня через пункти пропуску "Ягодин", "Рава-Руська" та "Угринів" вони не пропустили жодної вантажівки в сторону Польщі.

Відновлення страйку на кордоні 

Польські фермери 9 лютого знову розпочали акції протесту та заблокували рух через пункти пропуску "Медика – Шегині", "Хребенне – Рава-Руська" та "Дорогуськ – Ягодин". Протестувальники планували перешкоджати перевантаженню сільськогосподарських товарів із залізничного транспорту на автомобільний.

Дозвіл на протести від польської влади фермери мали до 9 березня, проте після його закінчення вони так і не пішли з кордону. 20 лютого фермери посилили протести і вже 4 рази псували українське зерно, яке йшло транзитом.

28 березня у Варшаві зустрілися прем’єр-міністри України і Польщі Денис Шмигаль і Дональд Туск. Сторони обговорили, зокрема, розблокування спільного кордону. Голова польського уряду заявив, що держави близькі до рішення, яке передбачає припинення блокади. Станом на 10 квітня тривало блокування трьох напрямків – "Рава-Руська", "Ягодин" та "Угринів", повідомляв речник ДПСУ Демченко.

За словами заступника міністра економіки    торгового представника України Тараса Качки, протести польських фермерів на кордоні з Україною викликані соціальними та політичними проблемами в самій Польщі. Уряд України постійно підтримує діалог з польськими колегами і сподівається на якнайшвидше розблокування кордону.

Фото: ua.depositphotos.com