По ядерній тріаді Росії завдано удару, — експерт про знищення Ту-22М3

Знищений Ту-22М3. Фото: t.me/krymrealii

У Росії може залишатися ще близько 40 стратегічних бомбардувальників Ту-22М3. І з одного боку здається, що з погляду їхньої кількості знищення одного літака принципового значення не має. Але з іншого — це однаково завдає удару по одній із частин ядерної тріади Росії. Таку думку висловив авіаційний експерт, колишній інженер-випробувач конструкторського бюро “Антонов” Костянтин Криволап в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Позаяк Ту-22М3 разом із Ту-195МС і Ту-160 входять у повітряну частину російської ядерної тріади. Це в будь-якому разі удар по тріаді, тому що в тріаді зараз найслабше місце у росіян — це засоби доставлення, стратегічна авіація. Це серйозна втрата. Інша серйозна втрата — це безпосередньо персонал, це льотчики, які загинули чи вижили після катапультування, але вони не скоро зможуть взагалі сісти за штурвал, навіть якщо абсолютно здорові. Важливо те, що ми маємо засоби, за допомогою яких можна на таких дистанціях вражати літак”, — зазначив авіаційний експерт.

Він також розповів про те, що виробляти такі літаки росіяни більше не можуть, максимум ремонтувати.

“Завод, на якому це виготовлялося — Казанський завод імені Горбунова, нещодавно атакований українськими дронами, ми чули ці повідомлення. Там випускали ці бомбардувальники Ту-22М3. Нині цього виробництва взагалі немає. Зараз завод займається виключно регламентними роботами та ремонтом подібних літаків — Ту-22М3 та Ту-160. Там три Ту-160, на один із яких посадили щось схоже на Путіна та відправили на невелику висоту політати. Оце саме завод Горбунова, на якому проходили модифікацію ці літаки Ту-160. Ту-22 на момент початку гарячої фази було близько 60 штук, згідно з бухгалтерським обліком. Бухгалтерський облік, самі розумієте, штука досить хитра: воно буцімто записано, але його як би немає. З реальних машин, які можуть стояти на крилі, можуть виконувати функції, лишилося десь близько 40 машин, але тепер уже 40 мінус один чи якась інша цифра мінус один”, — зазначив Криволап.

Він додав, що це — можлива кількість, а за найоптимістичнішими для росіян прогнозами, можливо, літаків Ту-22М3 залишилося менше 30.

Читайте також: Масштабний успіх України: знищення бомбардувальника Ту-22М3 і надзвукових ракет Х-22 прокоментував експерт

Нагадаємо, російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3 вперше було вражено українськими захисниками під час бойового вильоту в п’ятницю, 19 квітня. Удар по літаку було завдано з відстані понад 300 км.

Читайте також: “Вбивця авіаносців” вагою 6 тонн — використання ракет Х-22 проти України має тільки терористичну мету: розбір Криволапа

Прямий ефір