close-btn

Скільки часу потрібно сонячному світлу, щоб досягти Землі

Скільки часу потрібно сонячному світлу, щоб досягти Землі? Це дивне питання, але тільки подумайте – фотони, що випромінюються з поверхні Сонця, повинні подолати космічний вакуум, щоб потрапити до наших очей

Скільки часу потрібно сонячному світлу, щоб досягти Землі

Скільки часу потрібно сонячному світлу, щоб досягти Землі Фото згенеровано за допомогою chat.openai.com

Коротка відповідь полягає в тому, що сонячному світлу потрібно в середньому 8 хвилин і 20 секунд, щоб дістатися від Сонця до Землі.

Якби Сонце раптово зникло зі Всесвіту, пройшло б трохи більше 8 хвилин, перш ніж люди б це зрозуміли.

Земля обертається навколо Сонця на відстані близько 150 мільйонів кілометрів. Світло рухається зі швидкістю 300 000 км/сек. Розділіть це і ви отримаєте 500 секунд, або 8 хвилин і 20 секунд.

Це середнє число. Пам’ятайте, що Земля рухається по еліптичній орбіті навколо Сонця на відстані від 147 до 152 мільйонів кілометрів. У її найближчій точці сонячному світлу потрібно лише 490 секунд, щоб досягти Землі. А в найвіддаленішій точці сонячному світлу потрібно 507 секунд, щоб здійснити цю подорож.

Але історія світла стає ще цікавішою, якщо подумати про подорож, яку світлу потрібно здійснити всередині Сонця.

Ви, напевно, знаєте, що фотони утворюються в результаті термоядерних реакцій в ядрі Сонця. Вони починаються як гамма-випромінювання, а потім випромінюються і поглинаються незліченну кількість разів у радіаційній зоні Сонця, блукаючи всередині масивної зірки, перш ніж нарешті досягнуть поверхні.

Цікаве по темі: Вчені спрогнозували, як загине Сонячна система

Але ви, мабуть, не знаєте, що ці фотони, які потрапляють у ваше око, насправді були створені десятки тисяч років тому, і саме стільки часу їм знадобилося для того, щоб бути випроміненими Сонцем.

А от після того, як вони покинули поверхню, фотонам знадобилося лише 8 хвилин, щоб подолати величезну відстань від Сонця до Землі.

Тож, коли ви дивитеся в космос, ви насправді дивитеся назад у часі.

Рух світла, яке ви бачите на екрані свого комп’ютера, займає наносекунди. Світло, відбите від поверхні Місяця, досягає Землі лише за секунду. Сонце знаходиться на відстані понад 8 світлових хвилин. Отже, якщо світлу від іншої найближчої зірки (Альфа Центавра) потрібно більше 4 років, щоб досягти нас, ми бачимо цю зірку 4 роки тому.

Існують галактики, віддалені від нас на мільйони світлових років, а це означає, що світло, яке ми бачимо, покинуло поверхню цих зірок мільйони років тому. Наприклад, галактика M109 знаходиться на відстані близько 83,5 мільйонів світлових років.

Якби інопланетяни жили в цих галактиках і мали достатньо сильні телескопи, вони б побачили Землю такою, якою вона виглядала в минулому. Можливо, вони навіть побачили б динозаврів, які ходили по поверхні.

Нагадаємо, що учені-астрономи виявили масивний космічний обʼєкт в Чумацькому шляху. Він у 33 рази більший за Сонце. Цим обʼєктом виявилася величезна чорна діра, яка утворилася в результаті вибуху зірки всього за 2 000 світлових років від Землі.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Учені знайшли нову причину початку льодовикових періодів на Землі

Як зʼявився Місяць – теорії учених

Скільки років Всесвіту – теорії вчених

За матеріалами: phys.org.

google news