Росіяни можуть зімітувати наступ на Харків — деталі від Коваленка

Харків. Ілюстративне фото: facebook.com/poddubniy.dmitriy

Російське командування може імітувати якийсь наступ, аби спробувати відволікти увагу та ресурси Сил оборони України. З огляду на те, що росіяни останнім часом досить активно поширювали інформацію про підготовку наступу на Харків, вони можуть зімітувати його саме там. Про це сказав військово-політичний оглядач групи “Інформаційний опір” Олександр Коваленко сьогодні, 20 квітня, в ефірі FREEДОМ.

“Тим паче що зараз у Брянській, Курській та Білгородській областях формується група військ “Північ”. Це група військ прикриття кордону, але вона значно більша, ніж кожна з груп військ — “Брянськ”, “Курськ” чи “Бєлгород”. Цілком можливо, що під це формування вони можуть показати якісь диверсійні дії відволікаючого характеру, щоб таким чином сконцентрувати увагу на зовсім іншій ділянці фронту”, — зазначив гість ефіру.

Водночас він наголосив, що це чудово відомо й у Генеральному штабі Збройних сил України, й у військовій розвідці. Коментуючи бомбардування Харкова, Коваленко зазначив: їхня мета — морально-психологічний тиск, терор цивільного населення. Це традиційна тактика Росії із часів СРСР.

“Коли терор цивільного населення під час бойових дій є невіддільною складовою досягнення мети, оскільки через терор іде тиск на цивільних, щоб вони панікували, створювали соціальну поляризацію у містах, селах, населених пунктах. Щоб підвищувався рівень недовіри до місцевої та державної влади, щоб навіть виникала недовіра, підрив довіри до тих сил, що їх обороняють. Мовляв, якби ви тут не перебували, то по нас не стріляли б, по нас стріляють через вас. Це все дуже детально опрацьовано. І морально-психологічний тиск через терор цивільного населення Росія завжди використовувала”, — зазначив Олександр Коваленко.

Читайте також: Закрити небо України: як західні союзники об’єднуються для прискореного постачання ППО, проаналізували експерти

Нагадаємо, раніше спікер Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук розповів, що Російська Федерація створила нове угруповання “Північ” чисельністю орієнтовно до 46-48 тисяч солдатів. Зона її відповідальності — Бєлгородська, Курська та Брянська області. Своєю чергою не виключено, що нове угруповання зосередиться і на Харківському напрямку.

Прямий ефір