Головна Новини Політика України 2024 Хто на вихід: які кадрові ротації чекати у владі та чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто на вихід: які кадрові ротації чекати у владі та чому

Банкова ставить собі завдання оптимізації менеджменту за умов воєнного стану

20 квітня 2024, 14:30 comments2674
Поділіться публікацією:

Наступного тижня на Україну може чекати "парад відставок". Як запевняє нардеп Ярослав Железняк, можуть піти низка міністрів, генпрокурор, члени Рахункової палати. Які кадрові рішення можуть статись і чому? Які давно назріли? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Хто на вихід: які кадрові ротації чекати у владі та чому

Кабмін. Фото: із відкритих джерел

Головні ротації можуть нас чекати наприкінці травня

Керівник Центру політичної розвідки політтехнолог Олег Постернак зазначає, що в українському суспільстві зараз є великий запит на зміну всередині влади. Пов'язано це, за його словами, у тому числі з тим, що у воєнний час ми не можемо обирати нових парламент, президента, органи місцевого самоврядування.

"Тому ротації в Кабміні виконують роль своєрідного скидання негативної енергії по відношенню до влади. Крім того, Банкова ставить собі завдання оптимізації менеджменту в умовах воєнного стану (потреба економії ресурсів на адмінапараті). Плюс – певна кількість чиновників за час воєнного стану продемонструвала нездатність керувати в екстремальних умовах довіреними їм напрямами", – пояснює експерт.

За його словами, серед чуток, які ходять на політичному олімпі, може відбутися відставка віце-прем'єра, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук (їй прогнозують посаду голови ВДА в одній із областей, найімовірніше, західних).

Під питанням подальше перебування на посаді віце-прем'єра з відновлення, міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

"Він був колись одним із фаворитів президента, але зараз втратив свій вплив та можливості донесення до Зеленського свого погляду, – каже Олег Постернак. – Також серед гучних відставок обговорюється постать генпрокурора Андрія Костіна, до якості роботи якого влада має питання".

Політтехнолог припускає, що "парад відставок" розтягнеться у часі.

"По-перше, – пояснює він, – є певна кількість досі не цікавих постів. Паралельно йтиме процес переформатування уряду, зміна функціоналу деяких міністерств, а також об'єднання низки з них. По-друге, рішення потрібно затверджувати у парламенті, а там кожен збір голосів стає для Банкової певним випробуванням".

Олег Постернак припускає, що головні ротації можуть нас чекати наприкінці травня, коли Росія активізує кампанію, операцію впливу на нібито не легітимність президента Зеленського, а також парламенту. Щоб збити цю хвилю Банкова може змінити прем'єр-міністра.

"На Печерських пагорбах ходять чутки, що не випадковим було потрапляння голови Офісу президента (ОП) Андрія Єрмака до списку найвпливовіших політиків за версією TIME. Це навело на певні міркування щодо амбіцій Єрмака. Не виключено, що він може стати новим прем'єром. Серед кандидатів на зміну Денису Шмигаля називають також нинішнього посла України в США Оксану Маркарову, голову Нафтогазу Андрія Чернишова, першого віце-прем'єра, міністра економіки Юлію Свириденко, низку інших чиновників", – зазначає експерт.

При цьому, на його думку, немає сумнівів, що Шмигаль зараз максимально влаштовує Банкову через певну політичну інертність, через уміння максимально підлаштувати діяльність Кабміну під запит ОП.

"Але схоже, що зміна прем'єра, все ж таки, розглядається Банковою як певний варіант", – резюмує Олег Постернак.

Давно в очікуванні відставки Гетманцева

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич міркує так:

"Підприємці давно очікують, що президент, парламентська більшість, відправлять, як мінімум, у відставку з посади голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева. Він втілює у собі своєрідного демона для підприємництва. На жаль, навряд чи така відставка відбудеться. Хоч вона перезріла".

На думку експерта, не буде й інших дуже потрібних для оздоровлення країни відставок – керівництва Податкової, Митної, Мінфіну. Хоча це могло б, вважає Сергій Доротич, певною мірою покращити бізнес-клімат в Україні – за умови, що нові керівники б взяли правильний курс. Адже саме від цього блоку багато в чому залежать наші економічні перспективи, від чого залежить ефективність нашої боротьби з російською агресією, підкреслює глава руху #SaveФОП.

"На слуху у всіх необхідність відставки потужніших постатей, які визнаються іноземними ЗМІ, найбільш впливають на нашу внутрішню та зовнішню політику. Адже зрозуміло, що всі важелі впливу, зокрема на економіко-фінансові процеси, перебувають у ОП. Але й цього, схоже, в найближчому майбутньому не станеться. А поки не побачимо таких кардинальних змін, сподіватися на покращення тієї ж бізнес-активності, економіко-фінансової складової не слід", – упевнений Сергій Доротич.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять кадрові рішення влади: де варто проводити скорочення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини