close-btn

Українці можуть отримати до 7 тисяч допомоги – подробиці

В Україні, з початком воєнних дій, значна кількість громадян залишилася без роботи. Такі особи можуть претендувати на державну фінансову підтримку

Українці можуть отримати до 7 тисяч допомоги - подробиці

Українці можуть отримати до 7 тисяч допомоги – подробиці Фото: unsplash.com, freepik.com

На початку 2024 року в Україні статус безробітного мали понад 96 тисяч громадян. За час війни кількість рекордно зменшилась.

Однією з причин зменшення є введення вимоги про наявність військового квитка для чоловіків, а також зниження розміру виплат.

Раніше виплати з безробіття могли перевищувати чотирикратний розмір прожиткового мінімуму, але зараз вони обмежені сумою, затвердженою на початок кожного року як мінімальна заробітна плата.

Розміри виплат змінювалися таким чином:

  • у 2021 році — 9,08 тис. гривень;
  • у 2022 році — 6,5 тис. гривень;
  • у 2023 році — 6,7 тис. гривень;
  • у 2024 році — 7,1 тис. гривень.

З жовтня 2023 року мінімальна виплата по безробіттю була підвищена з 1 тис. до 1,5 тис. гривень, а для внутрішньо переміщених осіб встановлено суму в 2,5 тис. гривень.

Цікаве по темі: Виплати біженцям у Європі: які країни платять найбільше

Розмір допомоги для кожної особи обчислюється індивідуально та залежить від тривалості страхового стажу, причини звільнення, а також від розміру останньої заробітної плати.

У разі, якщо стаж перевищує сім місяців, то сума допомоги буде обчислюватися у відсотках від середньої зарплати працівника за шість місяців перед звільненням, за таких умов:

  • стаж до двох років — 50% від виплат;
  • від двох до шести років — 55%;
  • від шести до 12 років — 60%;
  • понад 18 років — 70%.

Отримати статус безробітного можна дистанційно через портал державних послуг Дія або на сайті Державної служби зайнятості. Також можлива особиста реєстрація у центрах зайнятості. Зареєструватися через Дію можна без необхідності пред’явлення копій документів, що зручно для внутрішньо переміщених осіб або осіб з територій активних бойових дій.

Нагадаємо, що Україна внесе зміни в соцвиплати на вимогу МВФ. Меморандум передбачає реформування пенсійної системи, зокрема, розробку концепції для її вдосконалення та створення додаткового рівня пенсійної схеми за відповідних умов.

Згідно з Меморандумом, будь-які законодавчі ініціативи, спрямовані на збільшення пенсійних виплат, повинні бути обґрунтовані аналізом фінансової стабільності. Це означає, що необхідно зберігати баланс між покращенням соціальних стандартів і фінансовою спроможністю держави.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Українські біженці повинні подати декларації про доходи: який буде штраф за відмову

Німеччина хоче припинити виплати деяким українським біженцям

В Україні можуть запровадити накопичувальну пенсію: що зміниться

За матеріалами: economics.novyny.live.

google news