Головна Новини Суспільство Війна з Росією Головне на дипломатичному та військовому фронтах: які перспективи для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Головне на дипломатичному та військовому фронтах: які перспективи для України

Для України вкрай важливо, щоб постачання озброєння було у необхідному обсязі, а також приходило вчасно

20 квітня 2024, 15:47
Поділіться публікацією:

На думку західних медіа, РФ наростила виробництво для поповнення запасів стандартної зброї та боєприпасів, чого їй вистачить, щоб воювати проти України ще принаймні протягом наступних двох років. На фоні посилення ворожих атак на фронті та обстрілів мирних міст президент Володимир Зеленський під час онлайн-виступу на зустрічі міністрів оборони країн НАТО закликав якнайшвидше направити нам снаряди та системи Patriot. І, судячи з підсумків терміново скликаного засідання Ради Україна-НАТО, до партнерів вдалося достукатися. Є надія і на те, що з мертвої точки зрушить питання допомоги з боку США, що зупинилося з кінця минулого року. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" перебіг битв, що ведуться у ракурсі російсько-українського протистояння як на військовому фронті, так і на дипломатичних фронтах.

Головне на дипломатичному та військовому фронтах: які перспективи для України

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

І Росія, і Україна значною мірою залежать від своїх партнерів

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов пояснює:

"У військовій стратегії є таке поняття, як оперативна пауза. Військові операції не можуть продовжуватись нескінченно. Зазвичай, коли вони плануються, це виглядає як синусоїда на графіку. Коли операція досягає своєї критичної точки (ті ресурси, що в неї вкладені, починають закінчуватися), вона починає загасати природним чином. І виникають ті самі оперативні паузи, коли сторони накопичують ресурси для наступної операції. Зараз ми саме у такій ситуації".

І Росія, і Україна значною мірою залежать від своїх партнерів, наголошує експерт. Ведуться переговори, здійснюється підписання договорів, контрактів, які забезпечать збройні сили протиборчих сторін необхідним для наступних операцій. Ми знаходимося саме у цій стадії.

"Якщо оцінити дипломатичний фронт, Україна намагається отримати у партнерів необхідне озброєння для продовження боротьби, – зазначає Віктор Савінов. – Президент Володимир Зеленський навіть висловився з приводу того, що у нас виник дефіцит щодо окремих видів озброєнь, що може бути критично для України. І наголосив, що поставки мають бути в необхідному обсязі, а також приходити вчасно. В ідеалі – у той час, коли у противника також оперативна пауза".

Наша дипломатія у партнерстві з іншими союзниками показує добрі результати

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе наголошує, що активна фаза війни на власне полі бою, а також на дипломатичних фронтах триває. І ніхто не може передбачити, як і коли все закінчиться.

"Україна продовжує активізувати внутрішнє виробництво військової техніки, а президент Володимир Зеленський – дипломатичні зусилля. Днями було досягнуто домовленості з Німеччиною про те, що ми отримаємо від країн НАТО ще шість нових систем Patriot. Наша дипломатія у партнерстві з іншими союзниками, Британією та ЄС прикладає багато зусиль у комунікації зі США. І невдовзі має бути проголосований довгоочікуваний пакет допомоги нашій країні. Третій сильний напрямок української дипломатії на чолі з президентом – підготовка до проведення саміту миру у Швейцарії. Проти цього активно працює рашистська федерація, яку в цьому сильно підтримує Китай. Але поки що нам добре виходить бути ініціативними, зберігати і навіть розширювати підтримку від своїх союзників. Думаю, невдовзі ми побачимо відповідні результати", – зазначає експерт.

Щодо ситуації на полі бою – вона складна, констатує він. Противник не залишає своїх агресивних прагнень. У травні-червні готує нову хвилю наступу, збирає сили та засоби, сподіваючись прорвати лінії оборони українських військ. Після цього ініціювати переговори на своїх умовах.

"Але на Заході вести з РФ розмову мало хто готовий. Тому Кремль використовує посередників у вигляді Туреччини, Китаю, через яких вкидає ті чи інші псевдомирні плани. Використовують росіяни також всіляких лобістів, медіа всередині США та Європи, намагаючись просувати свої меседжі. Але поки що ініціативність однозначна на боці України", – констатує Антон Кучухідзе.

За його словами, важливо, що захисники України знищили понад 30% рашистського Чорноморського флоту, про що вже заявлено офіційно.

"Колосальна перемога на кримському напрямку, – зазначає експерт. – Чомусь про це мало йдеться".

Основні дипломатичні битви відбуваються за Глобальний Південь

Політичний експерт Сергій Таран розмірковує так:

"Росія давно програла Україні дипломатичну війну на Заході. І там немає тих країн, які так чи інакше висловлювали б відверті симпатії до РФ. Максимум – обережна позиція, як в Угорщини. Але навіть вона не підтримує російської агресії проти України".

На думку експерта, основні дипломатичні битви, де ще є інтрига, відбуваються за так званий Глобальний Південь. Причому відбувається це не стільки між безпосередньо Україною та Росією, скільки між Заходом (частиною якого є наша країна) та РФ.

"І результат цієї битви багато в чому визначить і подальший хід війни в Україні, і загалом геополітичну ситуацію, світову систему після закінчення цієї війни", – прогнозує Сергій Таран.

Саме Глобальний Південь, акцентує він, зараз стоїть на роздоріжжі. Хоча значна частина країн, що входять туди, орієнтується на Захід, але є й ті, хто готовий як мінімум співпрацювати з Росією. Наприклад, ті ж Індія, той же Китай. Тому, резюмує експерт, саме за Глобальний Південь (де останнім часом з'являється багато технічного, економічного потенціалу, що призводить до світового перерозподілу сил, знижуючи домінування Заходу) зараз розгортаються основні дипломатичні битви.

Читайте також на порталі "Коментарі" — допомога США Україні: які розклади перед голосуванням, кому довелося поступитися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини