Лиха і байдужість: про реакцію російського суспільства на повені розповів Ейдман

Орськ, Росія, 19 квітня 2024 року. Фото: gettyimages.com

Соціальна атомізація і байдужість до лиха залишаються характерними рисами російського суспільства, навіть в умовах наймасштабнішої повені в Росії з початку ХХI століття. Про це сьогодні, 20 квітня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політичний експерт, соціолог Ігор Ейдман.

“Росія це абсолютно соціально атомізована країна. Людям наплювати, як живуть сусіди в сусідньому під’їзді. Я вже не кажу про те, що москвичам абсолютно байдужа доля мешканців Орська, і те ж саме можна сказати про більшість інших міст”, сказав він.

За його словами, для російського населення масштабна повінь у регіонах це проблема насамперед тільки для тих, хто безпосередньо постраждав від неї.

“І серед них може виникнути хвиля глухого невдоволення. Однак і невдоволення швидше пов’язане з діяльністю місцевої влади. Люди, які критикують місцевих чиновників, вони скиглять і ниють: “Путін, допоможи! Путін, дай грошей!”. На “велику” Росію, умовно, потоп в Орську не вплине. Навіть у самому Орську або в інших затоплених містах, таких як Оренбург, жодних заворушень або протестів особливо чекати не слід”, вважає соціолог.

Ейдман зазначив, що, скоріше, у затоплених регіонах просто відбувається “торгівля” між жителями і владою.

“Влада хоче дати жителям якомога менше, а жителі хочуть виклянчити у влади якомога більше. Але в якийсь момент вони прийдуть до компромісу. І знаєте, що їм запропонують? Йти воювати за контрактом в Україну: “Повбиваєте українців, потім побудуєте на ці гроші будинок”. Так що, я не чекаю ніяких прозрінь у росіян через ці потопи. Звичайно, такого не станеться”, підсумував Ігор Ейдман.

Читайте також: Допомоги від держави вкрай мало: виплати постраждалим від повеней у Росії оцінив експерт

Нагадаємо, у Росії — наймасштабніша повінь з початку XXI століття. Так, 5 квітня в російському місті Орськ Оренбурзької області прорвало насипну дамбу на річці Урал. Місто почало затоплювати. 6 квітня прорвало другу дамбу, внаслідок чого ситуація почала погіршуватися і в обласному центрі — Оренбурзі. Далі від паводків рівень води підвищився в річці Тобол — почало затоплювати Курганську область. У Томську обвалилася частина дамби, що відокремлює річку Томь, — вода хлинула в обласний центр.

Прямий ефір