Відновлено рух на “Ягодин – Дорогуськ”: польські фермери припинили блокування найбільшого пункту пропуску

У понеділок, 22 квітня, польські фермери завершили акцію протесту перед пунктом пропуску Дорогуськ – Ягодин, що на кордоні з Україною

Про це повідомили у Державній прикордонній службі, передає “Еспресо.Захід”.

“За інформацією від Прикордонної варти Республіки Польща, сьогодні о 13: 00 завершилася акція протесту польських фермерів перед пунктом пропуску “Дорогуськ – Ягодин”, яка тривала з 9 лютого. Оформлення та пропуск через кордон вантажних транспортних засобів в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі”, – йдеться у повідомленні.

У ДПСУ закликали перевізників та водіїв врахувати цю інформацію під час планування міжнародних перевезень.

Ситуація на українсько-польському кордоні станом на ранок

Раніше речник ДПСУ Андрій Демченко Укрінформу розповів, що станом на ранок 22 квітня польські фермери блокували рух вантажівок у двох пунктах пропуску, пропускаючи по кілька транспортних засобів на годину або взагалі обмежуючи рух. Йшлося про “Ягодин” і “Рава-Руська”.

“Через “Ягодин” польські протестувальники не пропускають вантажівки в бік Польщі. Також через цей напрямок, як і раніше, протестувальники пропускають у бік України незначну кількість вантажівок, особливо якщо порівнювати з пропускною спроможністю даного напрямку. За минулий день таких було 75. Вкотре зазначу, що це найбільший інфраструктурний напрямок для перетину кордону вантажними автомобілями, який спроможний пропускати близько 1400 вантажівок в обох напрямках”, – сказав Демченко.

Речник ДПСУ також зазначив, що у “Рава-Руській” від ранку 21 квітня польські фермери частково почали пропускати вантажні транспортні засоби на вʼїзд до Польщі.

Загалом станом на ранок понеділка на цих двох заблокованих пунктах у чергах на території Польщі перебувало близько 800 вантажівок. Легкові автомобілі і автобуси усюди вільно перетинають кордон, для цієї категорії транспорту по той бік кордону рух не обмежується.

Черги на раніше розблокованих напрямках

Також черги зберігаються на раніше розблокованих напрямках пунктів пропуску “Краківець” та “Шегині”. 1000 та 700 вантажівок відповідно. Однак інтенсивний рух як на виїзд з України, так і на в’їзд відбувається відповідно до пропускної спроможності кожного з пунктів пропуску.

Що відомо про протести поляків на кордоні з Україною

7 лютого польські фермери передали офіційне повідомлення про відновлення страйків на кордоні з Україною. Блокування пункту пропуску “Дорогуськ – Ягодин” розпочалося 9 лютого. Акція протесту погоджена місцевою владою до 9 березня.

Раніше польська профспілка фермерів “Солідарність” анонсувала оголошення загального страйку по всій країні 9 лютого. Тоді зазначали, що він розпочнеться з блокади всіх пунктів пропуску на кордоні з Україною, а також блокування доріг та автомагістралей в окремих воєводствах.

Причина поновлення протестів проста: за словами одного з організаторів акції, Романа Кондрува, це те, що з часу попередніх акцій влада нічого не зробила з проблемами технічного зерна з України.

12 лютого на українсько-польському кордоні, поблизу пункту пропуску “Ягодин – Дорогуськ” поляки висипали зерно з українських фур просто на землю.

З 20 лютого обіцяли на місяць заблокувати всі прикордонні переходи з Україною. Українські перевізники провели власну мирну акцію протесту у відповідь на дії польських фермерів. У Державній прикордонній службі України заявили, що не отримували з польської сторони інформацію щодо повного блокування кордону. Українські перевізники у відповідь на блокування поляків готують акцію на трьох пунктах пропуску.

20 лютого польські фермери на кордоні з Україною перекрили залізницю та висипали збіжжя з вантажного вагона. Згодом виявилось, що воно прямувало до Німеччини.

Ввечері 20 лютого польські протестувальники послабили обмеження руху біля кордону з Україною на двох пунктах пропуску, зокрема через Гребенне – Рава-Руська, почали пропускати легковики.

Генконсулка Польщі у Львові засудила блокаду кордону і перепросила в України, а прем’єр-міністр Денис Шмигаль згодом заявив, що Україна та Польща “готові до розумних компромісів” щодо переговорів про ситуацію на кордоні.

Польські протестувальники тимчасово зупинили блокування пункту пропуску “Устилуг – Зосин” після того, як напередодні заблокували його.

25 лютого прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що перших порушників на українсько-польському кордоні Польща вже притягнула до відповідальності, зокрема їм загрожує позбавлення волі.

Загалом Україна недоотримала близько 8 млрд гривень митних платежів, а бізнес втратив понад 1,5 млрд євро через блокування кордонів польськими протестувальниками.

Джерело espreso

Ви читаєте незалежне україномовне видання "SUNDRIES". Ми не належимо ні олігархам, ні депутатам. Отож ми потребуємо Вашої підтримки для розвитку та збереження незалежності. Підтримайте нас!

Цей веб-сайт використовує файли cookie, щоб покращити ваш досвід. Ми припустимо, що ви з цим згодні, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Читати більше