RU
 

ATACMS для України. Зміна балансу силСюжет

Текст: ,  22 квітня 2024, 23:47
0
11108
ATACMS для України. Зміна балансу сил
Фото: Getty Images
Работает ATACMS

Президент Володимир Зеленський стверджує, що остання телефонна розмова з американським візаві Джо Байденом привела до домовленостей щодо постачання далекобійних ракет ATACMS для України.

 
Далекобійні ракети ATACMS скоро можуть вирушити до України. Вимогу щодо їх надання передбачено новим законопроектом про додаткове фінансування військової допомоги Україні, який 20 квітня ухвалила Палата представників США.
 
Коли чекати?
 
Палата представників передбачила можливість для президента США відмовитися від опції надання ATACMS, якщо це загрожує чи суперечить інтересам національної безпеки США. У такому разі Байден має окремо пояснити Конгресу свою відмову надавати Україні ракети. Раніше Білий дім побоювався узгоджувати передачу таких ракет Збройним силам України, мотивуючи це нібито ризиком ескалації проти РФ.
 
Глава комітету з розвідки Сенату США Марк Уорнер допустив відправку Україні далекобійних ATACMS у найближчій перспективі часу.
 
Коментуючи ухвалення Палатою представників законопроекту про допомогу Україні, сенатор висловив сподівання, що після підпису президента Джо Байдена зброю відправлять Україні до кінця поточного тижня.
 
Президент Володимир Зеленський стверджує, що остання телефонна розмова з американським візаві Джо Байденом привела до домовленостей щодо постачання далекобійних ракет ATACMS для України.
 
"Чотири пріоритети ключові - захист неба, сучасна артилерія, далекобійність і щоб пакети американської підтримки прибули якнайшвидше. А сьогоднішній результат - у домовленостях про ATACMS для України всі точки розставлені", - додав він.
 
 
Різні моделі
 
ATACMS - це американські балістичні ракети з твердопаливним двигуном, які були розроблені ще наприкінці холодної війни і мають кілька модифікацій.
 
Восени 2023 року Україна отримала невелику кількість ракет ATACMS меншої дальності з касетною боєголовкою. Тоді йшлося про ракети MGM-140A (вони M39 або ATACMS Block I) з максимальною дальністю поразки до 165 км.
 
Наразі невідомо, який саме тип ракет ATACMS може отримати Україна цього разу. США мають ракети ATACMS, які здатні вражати цілі на відстані до 300 км.
 
Всі ATACMS - це балістичні ракети, що розвивають швидкість, близьку до гіперзвукової. Під час польоту ці ракети досягають швидкості 3 Маха (приблизно 3675 км/год) і вражають мету складної балістичної траєкторії, тоді як, наприклад, крилата авіаційна ракета Storm Shadow є дозвуковою (швидкість 0,8 Маха). Тому перехоплювати ATACMS російським системам ППО значно складніше.
 
Криму приготуватись?
 
Науковий співробітник американського аналітичного центру Atlantic Council Пітер Дікінсон вважає, що ракети ATACMS дозволять Україні вражати цілі у всіх окупованих Росією регіонах країни. За словами інших аналітиків, ATACMS є особливо ефективними для ударів по таких цілях, як літаки на аеродромах, системи ППО, нафтопереробні заводи, логістичні центри з вантажним автотранспортом.
 
На думку аналітиків, отримання Києвом нової партії далекобійних ракет може змусити командування РФ перенести бази та командні пункти подалі від лінії фронту, що у свою чергу послабить оборону окупованих територій.
 
 
СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: СШАракетыБайденВладимир Зеленский
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі