Головна Статті Фінанси 2024 Як змінилися міжнародні перекази в Україну за 30 років незалежності держави
commentss Cтатті Всі новини

Як змінилися міжнародні перекази в Україну за 30 років незалежності держави

З яких країн Україна отримує найбільше грошей через міжнародні перекази. Які найпопулярніші платіжні системи в Україні.

22 квітня 2024, 23:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Незважаючи на повномасштабну війну та зміни у світовій економіці, українська діаспора продовжує підтримувати рідну країну. Левову частку грошових коштів, що надходять в Україну від фізичних осіб, складають електронні перекази, що здобули шалену популярність серед наших співгромадян за всі роки незалежності нашої держави.

Як змінилися міжнародні перекази в Україну за 30 років незалежності держави

Міжнародні грошові перекази в Україну. Фото з відкритих джерел

Згідно з даними Національного банку України, у 2023 році в Україну з усього світу було перераховано близько $11,5 млрд. Ці кошти включають як заробітну плату, так і приватні грошові перекази, з яких $7,6 млрд становить оплата праці, а $3,8 млрд – приватні трансфери.

Як змінювалися обсяги міжнародних переказів в Україну та частка найбільших країн — донорів 

У 2008 році сума приватних переказів в Україну з-за кордону становила близько $6,2 млрд, і вона поступово збільшувалася, досягнувши піка в 2021 — близько $14 млрд. Після цього спостерігалися невеликі коливання у сумах: у 2022 році ця цифра знизилася до $12,5 млрд, а у 2023 році вже становила майже $11,5 млрд.

За даними Національного банку України, до топ 10 країн, з яких надходили кошти в Україну в період з 2018 по 2023 роки, були: Польща, США, Чехія, Великобританія, Німеччина,  Ізраїль, Італія, Кіпр, Литва, Нідерланди, Греція.

Зазначимо, що Польща є лідером серед країн за обсягами переказів у всі роки, що відображає велику кількість українських працівників у цій країні. У 2018 році обсяг переказів з Польщі становив 32,8% від усіх переказів, у 2023 році ця частка зросла до 37,3%.

Надходження з США також збільшилися з 7,8% у 2018 році до 10,7% у 2023 році, що може відображати зростання економічних зав’язків між двома країнами та активізацію української діаспори у США.

Інші країни, такі як Чехія, Великобританія та Німеччина, також показали зростання обсягів переказів в деякі роки. Наприклад, грошові перекази з Великобританії збільшилися з 3,5% у 2018 році до 7,1% у 2023 році.

Найпопулярніші системи міжнародних переказів українців

Грошові перекази – життєва артерія для багатьох українських сімей, які спираються на підтримку рідних за кордоном. Останні роки показали значні зміни в ландшафті платіжних систем, що здійснюють ці важливі трансакції.

Станом на початок 2024 року в Україні функціонувало 35 систем переказу коштів, з яких 26 створені резидентами, а 9 – нерезидентами. 

На основі даних Національного банку України за 2023 рік, найбільш популярними системами переказу коштів до України є:

1. Western Union – займає найбільшу частку ринку переказів до України, 43,2%. Ця американська платіжна організація з 1993 року активно працює на українському ринку. Компанія, заснована в США у далекому 1851 році, сьогодні вражає своїм охопленням — понад 120 тисяч пунктів в 185 країнах. Якісний сервіс та величезні інвестиції в рекламу забезпечують компанії стабільну популярність. В Україні можна отримати гроші у доларах або гривнях, а відправити — лише в доларах. Інноваційність Western Union полягає у миттєвому обміні валют за актуальним курсом, а унікальний 10-значний код MTCN (money transfer control number) гарантує безпеку кожної транзакції.

2. MoneyGram – друга за популярністю система переказів з часткою ринку 21,7%. Заснована у 1988 році як дочірнє підприємство American Express, сьогодні вона належить Travelers Express Company, Inc. MoneyGram вирізняється завдяки низьким та гнучким тарифам та наданням безкоштовних додаткових послуг. Наприклад, в деяких країнах можна навіть доставити гроші прямо додому отримувачу. Захист кожного переказу забезпечує унікальний 8-значний RN код (Reference Number) та можливість включення контрольного питання.

3. PrivatMoney – ця українська платіжна система від АТ КБ "ПриватБанк" має частку ринку 17,9%. ПриватMoney забезпечує перекази в Україні та за її межами у понад 100 країнах світу, використовуючи мережу державного банку. ПриватБанк виступає не тільки як платіжна організація, але й як процесинговий центр, розрахунковий банк та прямий учасник системи PrivatMoney. Це забезпечує високу швидкість та надійність транзакцій. Клієнти, як резиденти, так і нерезиденти, мають право подавати заяви-претензії в разі будь-яких проблем або непорозумінь. Агенти та учасники системи зобов'язані розглядати й задовольняти обґрунтовані вимоги клієнтів, що гарантує захист їхніх інтересів.

4. RIA – американська платіжна організація з часткою ринку 12,35%. RIA пропонує конкурентоспроможні тарифи та широкий спектр послуг для переказу коштів. Ria Envia, заснована в 1987 році, з головним офісом у Нью-Йорку, вже більше 20 років допомагає зв'язувати українців з їхніми родинами і друзями за кордоном. За цей час компанія відкрила понад 3000 агентських пунктів у 35 країнах, забезпечуючи клієнтам зручність та доступність послуг.

5. Intelexpress – грузинська платіжна система, яка займає 3,04% ринку. Intelexpress відома своїми інноваційними рішеннями та оперативністю обслуговування.

Серед великої кількості сервісів, що пропонують свої послуги на українському ринку, варто також виділити Ria Envia, VIGO та US Money Express Co, хоча їхня частка становить менш як 1% від загального обігу грошових переказів в Україні.

Історія платіжних систем для міжнародних переказів протягом 30 років незалежності України

Починаючи з 2022 року перелік лідерів серед систем переказів коштів залишається стабільним, але до 2021 році ситуація була іншою: PrivatMoney ще не входило до списку найпопулярніших платіжних систем, а Western Union домінував з часткою понад 58% (найнижчий показник, зафіксований у 2021 році).

Зайшовши на український ринок у 1993 році, компанія Western Union залишалася протягом багатьох років фактичним монополістом, що призвело навіть до скандалу з втручанням Антимонопольного комітету України у 2005 році. Тоді платіжна система змушена була зменшити тарифи на 40%, оскільки її клієнти платили непомірну комісію, що сягала 10-12% від суми переказу.

У кінці 2000-х років набули популярності серед українських громадян за кордоном інші платіжні системи, такі як MoneyGram та RIA. 

Остаточно кінець монополізму Western Union було покладено у 2022 році, коли з’явився вітчизняний серйозний конкурент – PrivatMoney.

З початком повномасштабного вторгнення в Україну, платіжні системи як жест солідарності скасували комісії за перекази в країну. Серед них були такі гіганти, як Western Union, MoneyGram, Ria Money Transfer, Intelexpress та TransferGo. Нині більшість з них відновили комісії, хоча TransferGo продовжує пропонувати 2 безкоштовних перекази, а далі – лише з мінімальною комісією.

Наразі, у світі, де кордони вже давно перестали бути перепоною для фінансових операцій, Україна продовжує розширювати горизонти співпраці з міжнародними системами грошових переказів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини