close-btn

Що таке ERP та навіщо вона бізнесу: огляд українських компаній

У цій статті ми розглянемо, що таке ERP, для чого ці платформи використовуються бізнесом та які компанії представляють сьогодні український ринок

Що таке ERP та навіщо вона бізнесу: огляд українських компаній

Що таке ERP та навіщо вона бізнесу: огляд українських компаній Фото: freepik.com

Enterprise resource planning (ERP, дослівно — система планування ресурсів підприємства) — корпоративна інформаційна система (КІС), призначена для автоматизації обліку й керування. Зазвичай ERP-системи будуються за модульним принципом і повністю або частково охоплюють всі ключові процеси діяльності бізнесу, а саме керування:

  • фінансами;
  • виробництвом;
  • проєктами;
  • формуванням та розподілом запасів;
  • сервісним обслуговуванням;
  • реалізацією та маркетингом;
  • утриманням покупців
  • ланцюгами постачання (логістика);
  • процедурами забезпечення якості продукції.

Що таке ERP та навіщо вона бізнесу: огляд українських компаній

Сучасні системи ERP набагато складніші та мало схожі на ERP декількох десятиліть тому. Тепер вони традиційно постачаються через хмару та використовують найновіші технології — такі як штучний інтелект (AI) і машинне навчання — щоб забезпечити інтелектуальну автоматизацію, вищу ефективність і миттєвий огляд усіх складових бізнесу.

Сучасне хмарне програмне забезпечення ERP також з’єднує внутрішні операції з бізнес-партнерами та мережами по всьому світу, надаючи компаніям необхідні для сьогоднішньої конкуренції співпрацю, гнучкість та швидкість.

Цікаве по темі: Яку CRM обрати для бізнесу: огляд українських систем

Чому ERP важлива?

Іноді її описують як «центральну нервову систему підприємства». Система програмного забезпечення ERP забезпечує автоматизацію, інтеграцію та інтелект, які необхідні для ефективного ведення всіх повсякденних бізнес-операцій. Більшість або всі дані організації повинні знаходитися в системі ERP, щоб забезпечити єдине джерело даних у компанії.

Наприклад, напрямок «фінанси» вимагає ERP для швидкого «закриття книг» (підведення підсумків усіх фінансових операцій, балансові звіти тощо). Продажі потребують даний механізм для управління замовленнями клієнтів. Логістика покладається на добре налагоджене програмне забезпечення системи для своєчасної доставки правильних товарів.

Загальний облік потребує Enterprise resource planning для правильної і своєчасної оплати постачальникам. Управління потребує миттєвого огляду ефективності компанії для прийняття своєчасних рішень. А банки та акціонери вимагають точних фінансових записів, тому вони покладаються на надійні дані та аналіз, забезпечені системою ERP.

Хто надає послуги ERP в Україні?

Сьогодні на українському ринку ERP чимала кількість потужних гравців, які пропонують різні продукти для оптимізації ведення бізнесу. Розглянемо деяких із них.

MASTER

MASTER — це програмні продукти для автоматизації бухгалтерського та податкового обліку, організації кадрової роботи, управління заробітною платою, електронного документообігу.

У лінійці, як доповнення для основних продуктів, представлені галузеві рішення:

  • для бюджетних установ, військових частин, освітніх установ, територіальних громад;
  • для закладів охорони здоров’я, агрокомпаній та елеваторів, ЖКГ, торговельних компаній тощо.

Продукти MASTER — повноцінна заміна таким системам, як 1С, KBS, Бітрікс24, Flowlu, RetailCRM, Tilda CRM, OneBox, МойСклад, Мегаплан тощо.

Платформа MASTER — суто українська розробка! Вендором рішення є компанія IT-Enterprise, яка понад 30 років здійснює реінжиніринг бізнес-процесів великих підприємств України.

MASTER має гнучке налаштування та повністю конфігурується під потреби конкретного підприємства/установи.

SMARTFIN.UA

Це компанія, яка дозволяє малому та середньому бізнесу оптимізувати важливі рутинні процеси, такі як: розрахунок зарплат (30+ інструментів), робота з кадровими документами, облік робочого часу, торговельні операції, бухгалтерські звіти, облік у ФОП, банк і каса, ЗЕД-діяльність, подання звітності.

SMARTFIN.UA на ринку з 2013 року і за цей час створила понад 30 функцій для автоматизації бухгалтерського обліку, надала понад 1000 консультацій з трудового законодавства, має 10+ тис. годин програмної розробки та 150+ тис. сформованих документів.

Платформа пропонує: необмежену кількість організацій в одному акаунті, інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, автоматичне оновлення показників, доступ 24/7 та якісну техпідтримку, конфіденційність та безпеку в роботі з персональними даними, роботу з будь-якого куточка світу без прив’язки до робочого ПК.

Читайте популярне: Процесингові центри України — огляд

QUINCEFIN

Бренд на ринку вже понад 20 років і пропонує бізнесу безліч цікавих функцій, які дозволять позбавитись облікового хаосу та оптимізувати управлінський процес.

QUINCEFIN спеціалізується на:

  • продажах (аналіз прибутку, керування номенклатурою товарів, контроль клієнтської бази тощо);
  • закупівлі (з ким вигідніше працювати, визначення мінімального залишку продукції і т.д.);
  • аналітиці (прибутковості, продажів, Cashflow, P&L тощо);
  • фінансах (мультивалютний облік, звіти про рух грошових засобів і т.д.);
  • веденні складського обліку (інвентаризація, аналіз пересування тощо);
  • виробництві (формування технологічних карт, аналіз норми і факту видатків сировини та матеріалів, контроль собівартості продукції і т.д.).

Серед плюсів платформи: динамічне управління витратами, низькі вимоги до ресурсів (на комп’ютері досить встановити веббраузер та пакет Microsoft Office), швидка адаптація персоналу та інформативні дашборди. Окрім ПК, система адаптована до мобільних пристроїв. За допомогою платформи керувати бізнесом можна в будь-який час і в будь-якому місці.

Bookkeeper

Сервіс дозволяє вести облік діяльності, складати та подавати звітність підприємств і ФОП всіх систем оподаткування та неприбуткових організацій з будь-якого пристрою. БукКІпер розроблений за принципом UX, тобто — перевіреного досвіду користувачів.

За допомогою віддаленої бухгалтерії кожен користувач зможе самостійно скласти необхідні операції та розрахунки, вести оперативний облік торгівлі, сформувати регламентовані звіти та здати електронну звітність.

Присутні операції обліку: продажі та придбання, запаси та виробництво, каса та банк, розрахунки по зарплаті та за договорами ЦПХ, необоротні активи, ЗЕД.

Передбачена можливість ведення обліку декількох юридичних осіб в одній базі бухгалтерської програми. Працівникам компаній можна налаштувати власний набір прав доступу до елементів та документів бази. Це, а також багато інших інструментів забезпечують самостійне ведення бухгалтерії онлайн користувачами без професійних знань в сферах обліку та ІТ.

InfoPulse

Це міжнародна компанія з багаторічним досвідом, створена українцями, яка пропонує комплексні IT-рішення, включаючи ERP-системи для різних сфер бізнесу. Спеціалізуються на розробці та впровадженні індивідуальних рішень, які відповідають специфічним потребам їхніх клієнтів.

InfoPulse має в штаті понад 2 тис. співробітників, 100+ клієнтів у 30 країнах світу та 3500+ завершених проєктів, входить у Топ-100 постачальників послуг IAOP.

Серед пропозиції компанії:

  • управління документами;
  • управління інспекціями (забезпечення високої якості продуктів, обладнання та послуг тощо);
  • цифрові рішення для віддаленої роботи (хмарні рішення, поліпшення комунікації серед співробітників і т.д.);
  • якісне розподілення коштів та прогнозування цін на запаси;
  • покращення процесів технічного обслуговування обладнання та виявлення аномалій (особливо популярне рішення серед нафтогазової, виробничої та енергетичної галузей).

Читайте також: Що таке зарплата на вимогу: як працює EWA, плюси та мінуси

Висновки

ERP — критично важливе ПЗ для бізнесу, яке збирає інформацію з різних відділів у спільну базу даних, дозволяючи керівникам стежити за життєдіяльністю компанії, використовуючи єдине бачення реальності.

Системи ERP об’єднують необхідні бізнес-складові, такі як фінанси, виробництво, управління запасами та замовленнями, комунікації з клієнтами, продажі та маркетинг, управління проєктами тощо. Одна з головних особливостей — детальна аналітика та звітність по кожному відділу.

ERP може забезпечити значну економію часу та фінансів, надаючи організаційну видимість, яка висвітлює неефективні ручні процеси та виявляє можливості для зростання. Існує кілька моделей впровадження програмного забезпечення ERP, включаючи локальні, хмарні та гібридні.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Які помилки робив бізнес у фінзвітностях за 2023 рік — Опендатабот

Улюблені книги Воррена Баффета: 7 рекомендацій для кожного інвестора

Як відкрити рахунок ФОП за 5 хвилин

Допоміжні матеріали: sap.com, uk.wikipedia.org, investopedia.com, netsuite.com, business.diia.gov.ua.

google news