Індексація пенсій на Дніпропетровщині: кому та на скільки підвищать виплати у квітні?

З 1 квітня на Дніпропетровщині триває перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Розмір збільшення визначається індивідуально – залежно від заробітної плати та тривалості страхового стажу.

Коли очікувати на підвищення виплат і хто вже отримує їх після березневої індексації? Про це в етері програми «Шах і мат» на телеканалі «Відкритий» розповіла перша заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду в Дніпропетровській області Леся Неклеса.

Індексація пенсій на Дніпропетровщині: кому та на скільки підвищать виплати у квітні? - рис. 1

Для здійснення перерахунку пенсіонерам, що працюють, не потрібно звертатися кудись особисто. Процес відбувається автоматично, за даними Державного реєстру застрахованих осіб. Втім, важливо розуміти, що підвищені пенсії почнуть нараховувати з червня, адже це напряму пов’язано зі сплатою ЄСВ.

«Як ми знаємо, щоквартально наші страхувальники або самозайняті особи подають до податкової звіт про нарахування єдиного соціального внеску. Термін подання цього звіту – до 10 травня, тобто органи Пенсійного фонду побачать дані вже після цієї дати. Нагадаю: перерахунок здійснюється за умови, якщо станом на 1 квітня особа набула 24 місяці страхового стажу після попереднього перерахунку або після призначення пенсії. Якщо такий стаж настає пізніше, вона має право на індивідуальний перерахунок. Для цього слід звернутися до органів Пенсійного фонду особисто або через веб-портал та подати заяву разом із паспортом та ідентифікаційним кодом», – пояснює Леся Неклеса.

Нині на обліку в Дніпропетровській області перебуває 870 тис. пенсіонерів, 245 тис. з яких – працюють. Для 95% отримувачів пенсійних і страхових виплат індексацію провели у березні: під неї підпали практично всі категорії громадян, яким було призначено пенсію до 30 грудня 2020 року.

«Цьогорічний коефіцієнт склав 1,0796%, тож мінімальна сума підвищення становила 100 грн, а максимальна – 1500 грн. Якщо ж у людини страхова або пенсійна виплата була у максимальному розмірі (з 1 березня це 23 600 грн.), то підвищення відбувалося саме до цієї суми. Нині середній розмір пенсійної виплати по області становить 6655 грн., а у мінімальному розмірі її отримують лише 3% пенсіонерів», – коментує спікерка.

З 1 березня встановлено також мінімальні розміри виплат пенсіонерам за віком. Наприклад, пенсіонери 65 років (непрацюючі) зі страховим стажем 30 років (у жінок) і 35 років (у чоловіків), а також пенсіонери 80 років і більше зі стажем 20 і 25 років (у жінок і чоловіків відповідно) відтепер отримуватимуть не менш як 3370 грн.

«Підвищенню мінімальних розмірів пенсії підлягали і пенсіонери віком від 70-80 років, які мають страховий стаж не менш ніж 30 років у жінок і не менш ніж 35 у чоловіків: така виплата для них вже складає 3 240 грн. Пенсіонери віком до 70 років зі стажем 30 і 35 років (жінки/чоловіки), а також особам з інвалідністю 1 групи (незалежно від віку та тривалості страхового стажу) нараховуватимуть не менш ніж 2 980 грн. щомісяця. Для інших категорій пенсіонерів, які не працюють, призначено пенсію у розмірі 2 725 грн.», – зазначає Леся Неклеса.

Актуальним питанням залишається ідентифікація внутрішньо переміщених осіб – таку процедуру пенсіонери повинні проходити раз на пів року будь-яким із доступних способів:

«Це можна зробити або під час особистого звернення до Пенсійного фонду, або через «Ощадбанк», або через портал «Дія». Для осіб, які перебувають на непідконтрольній території, є можливість відеоідентифікації. Для тих, хто за кордоном – ідентифікації через консульську службу. Зараз маємо багато звернень від людей, які не виконали ці дії вчасно, в результаті чого перестали отримувати пенсію. Приймаємо від них усі необхідні документи та поновлюємо виплати».

Леся Неклеса нагадує, що підставою для припинення виплати може стати те, що особа понад рік не знімала кошти через банківський рахунок. Як діяти у таких випадках – дізнавайтесь у відео.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , , , ,