Міністра агрополітики України підозрюють у мільйонних земельних оборудках

Міністру агрополітики України Миколі Сольському вручили підозру від НАБУ. Йому та ще кільком підозрюваним інкримінують заволодіння 2 500 га державних земель.

Про це повідомили пресслужби НАБУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, передає Відкритий.

Миколу Сольського, колишнього голову аграрного комітету Верховної Ради та нинішнього міністра агрополітики, викрито у схемах незаконного привласнення державної землі на суму 291 мільйон гривень, а також у спробі заволодіння землею ще на 190 мільйонів гривень.

Міністра агрополітики Сольського підозрюють у мільйонних земельних оборудках

Члени організованої групи під керівництвом високопосадовця, яка містила службовців Держгеокадастру та осіб, що контролювали їх діяльність, втрутилися в процес і забезпечили знищення документації, що підтверджувала право двох державних підприємств на Сумщині на постійне користування земельними ділянками. Відсутність цих документів призвела до складання обласним Держгеокадастром акта про самовільне зайняття землі цими підприємствами.

Надалі за допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безплатну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

Унаслідок реалізації оборудки у 2017-2021 рр. учасники схеми заволоділи 1 250 земельними ділянками загальною площею 2 493 га, вартість яких на момент вчинення злочину становила понад 291 млн грн. Вони також здійснили спробу заволодіти 3 282 га землі вартістю близько 190 млн грн, однак їм завадили детективи НАБУ та прокурори САП, які провели обшуки та наклали на ділянки арешт.

Міністра агрополітики Сольського підозрюють у мільйонних земельних оборудках

Наразі про підозру повідомили організатору схеми, чинному міністру, двом кураторам органів Держгеокадастру та особі, яка сприяла вчиненню злочину.

Триває вручення підозр іншим учасникам злочину.

Нагадаємо, мешканець Одеси, налагодив незаконну схему збуту боєприпасів на території Дніпропетровської області.

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал і сторінку Відкритого в Фейсбук, щоб першими дізнаватися про найважливіші події Дніпра.

Теги: , , ,