Україна близька до отримання ATACMS — що змінять ці ракети (ВІДЕО)

ATACMS. Ілюстрація: gettyimages.com

Перша партія озброєння від США може бути в Україні вже за кілька днів після підписання закону президентом Джо Байденом, пише видання The New York Times. Частиною цього пакету, вірогідно, стануть і ракети ATACMS. Вони, залежно від модифікації, можуть вражати цілі на відстані від 140 до 300 км, повідомляє FREEДОМ.

Надання цих далекобійних ракет передбачає довгоочікуваний американський законопроєкт щодо допомоги Україні. Після семимісячної затримки Палата представників США вивела рішення про майже 61 млрд дол. для України — ракети ATACMS, зокрема — на фінішну пряму.

“За останні два роки, маючи менше ніж 3% нашого оборонного бюджету, українці знищили 87% російських сухопутних військ, які існували раніше, 63% їхніх танків, 32% бронетранспортерів, не втративши жодного американського солдата, завдяки мужності українців та обладнанню, яке вони отримали від нас та від наших європейських союзників. Я сподіваюся, щойно [законопроєкт] потрапить до президента у вівторок чи середу, ці постачання будуть розпочаті з ракет великої дальності ATACMS”, — заявив голова Комітету з розвідки в Сенаті США Марк Уорнер.

Рішення США про мільярди доларів для України набуде чинності після того, як за нього проголосує Сенат, а потім підпише Джо Байден. Водночас конгресмени залишили президенту право не передавати Україні далекобійні ракети, якщо він вважає, що це небезпечно для самих Сполучених Штатів. Однак такий сценарій, на думку експертів, малоймовірний.

“Адміністрація Байдена, президент Байден може відхилити цю вимогу, аргументуючи відповідно питаннями національної безпеки Сполучених Штатів, але це навряд чи буде, тому що до останнього часу основним аргументом не надання Україні ракет ATACMS було питання про блокування військово-фінансової допомоги Україні Палатою представників. На цей час у президента Сполучених Штатів немає, фактично, аргументів відмовити Україні у наданні засобів ураження радіусом понад 300 км”, — вважає військово-політичний аналітик Дмитро Снєгирьов.

Україна майже два роки наполегливо доводила необхідність отримання ATACMS. Адже навіть за умови, що країни-партнери не дозволять використовувати свою зброю для ударів по цілях у РФ, далекобійні ракети дістануть противника на всіх окупованих Росією територіях України.

“Що таке 300 км? Це фактично всі окуповані території України, включаючи територію тимчасово окупованого Криму. Тобто Збройні сили України матимуть змогу тримати під вогневим контролем тилову логістику окупаційних військ. Наскільки успішно ми зможемо тримати, ми побачили по ударах по Севастополю та інших центрах зосередження живої сили та техніки окупантів на захоплених українських територіях”, — пояснює Дмитро Снєгирьов.

Київ конкретних термінів, коли розраховує отримати ракети ATACMS, не називає. Але, хай там як, сьогодні ЗСУ близькі до використання цих американських далекобійних боєприпасів як ніколи раніше.

“Не секрет, що українська влада плідно працює з американською стороною щодо різних типів озброєння. Не можу всього коментувати пресі, але, безумовно, схвалення відповідних коштів наближає позитивне рішення для України”, — заявив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в ефірі марафону “Єдині новини”.

Надання Україні ракет ATACMS має не лише практичне, а й символічне значення, як зазначають аналітики. Слідом за Вашингтоном рішення про передачу озброєнь вже неодноразово ухвалював Берлін. Тому в Києва з’явився новий аргумент для активізації переговорів із Німеччиною щодо передачі далекобійних ракет TAURUS.

Читайте також: Отримання Україною ATACMS — аргумент для відновлення переговорів із Німеччиною щодо TAURUS — думка

Нагадаємо, 20 квітня Палата представників Конгресу США проголосувала за законопроєкт про допомогу Україні. Йдеться про суму більше ніж 60 млрд доларів. Розгляд цього питання блокували, починаючи з жовтня 2023 року.

Ухвалене рішення США про допомогу Україні відчують і воїни на передовій, і міста й села, які потерпають від російського терору, заявив президент Володимир Зеленський.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав 20 квітня “поганим днем для Путіна” та заявив, що США підтвердили своє глобальне лідерство.

Читайте також: “Цей пакет ми мали виділити набагато раніше” — репортаж з Капітолійського пагорба (ВІДЕО)

Прямий ефір