close-btn

Названо умови, за яких податкова зніматиме гроші з рахунків українців

З банківських рахунків українців можуть списати кошти за наявності податкових заборгованостей

Названо умови, за яких податкова зніматиме гроші з рахунків українців

Фото: freepik.com

Про це попередили в Державній податковій службі (ДПС) України, відповідаючи на запитання, чи можуть банки списати кошти з рахунків платників податків, які мають податковий борг, на підставі платіжної інструкції на примусове списання (стягнення) коштів та яким чином.

Як пояснили в податковій, в першу чергу списати кошти можуть за рішенням суду. Це стосується банківських рахунків, електронних гаманців та навіть облікового запису в системі електронного адміністрування ПДВ. В такому випадку після рішення суду справа передається державній виконавчій службі.

Без втручання суду мають право списувати кошти, якщо громадянин не сплачує податки протягом 90 днів. Тоді ДПС може розпочати відповідну процедуру.

Читайте також: Що варто знати мобілізованим ФОП про податки

Водночас навіть такі заходи не завжди можливі. Одним з виключень є випадок, коли заборгованість перед державою менша за податковий борг.

В податковій наголосили, що відповідна схема списання коштів є не попередженням, а вимогою до негайного виховання. Тому в разі ухвалення такого рішення про стягнення потрібно діяти оперативно.

Щоб уникнути проблем, в ДПС радять регулярно перевіряти податкові зобов’язання та намагатись дотримуватись строків їх виконання.

Нагадаємо, в кінці березня стартував пілотний проєкт з інформування платників податків щодо наявності у них заборгованостей. Він триватиме протягом трьох місяців. Мета цього проєкту — підвищити рівень обізнаності платників податків про наявність у них боргів, а також сприяння добровільному погашенню.

Раніше ми писали, що ФОПи першої та другої груп, які не мають підлеглих та потрапили під мобілізацію під час дії воєнного стану, можуть не сплачувати низку податків. Зокрема:

  • податок на доходи фізичних осіб (ПДФО);
  • єдиний податок;
  • єдиний соціальний внесок.

Також для ФОПів додали низку нових сервісів у мобільному застосунку «Моя податкова». Підприємці тепер можуть переглядати дані, сплачувати податки та подавати декларації прямо у застосунку.

Ознайомтеся з іншими популярними матеріалами:

Скільки українці заплатять за свої авто у 2024 році — податок на розкіш

Податок на нерухомість зростає: кого зачепить найбільше

Рада ухвалила послаблення для ФОПів: які саме

google news