На думку екологів, радіоактивний розчин потрапив до річки Тобол і це призведе до зростання захворювань у регіоні

Головне за день:

В Курганській області Росії старі уранові шахти на родовищі “Добровільне” потрапили до зони затоплення через весняну повінь.

Екологи побоюються, що радіоактивний розчин з шахт може потрапити до річки Тобол, що призведе до зростання захворювань у регіоні.

За даними експертів, під водою опинилася стара свердловина, яка “протікає 35 років”, а також нові свердловини, які могли б опинитися під водою, якби повінь піднялася ще на метр.

Ексголова місцевого штабу Навального Олексій Шварц вважає, що затоплення родовища неминуче призведе до потрапляння у воду розчину урану.

Також читайте: Під Москвою горіло всю ніч: фото та відео

“Уранова жила під землею не в саркофазі. Багато років рудне тіло було загороджено глинистими шарами та твердими породами землі на глибині 400 метрів. Для видобутку урану пробурили сотні, а може, вже й тисячі свердловин до цього рудоносного тіла, пошкодивши природний саркофаг. Зараз все це потрапило у воду”, – оцінив Шварц.

Експерт програми “Безпека радіоактивних відходів” Російського соціально-екологічного союзу Андрій Ожаровський підтвердив, що розчинні солі урану під час затоплення забирає водою, і цей витік призведе до підвищення концентрації солей урану в річці Тобол.

“Уран – альфа-активний препарат, і потрапляння його всередину людини з питною водою призводить до внутрішнього опромінення, яке набагато небезпечніше, ніж зовнішнє. Звичайно, вода Тоболу сильно розбавить розчин, і концентрації не перевищуватимуть жодних нормативів. Але все одно колективні дози у курганців зростуть і хтось отримає захворювання. Це абсолютно неминуче”, – прогнозує Ожаровський.

Шварц додав, що потрапляння урану на поверхню шкіри підвищує ризик захворювання на рак.

Родовище “Добровільне” розробляє компанія “Далур”, що входить до держкорпорації “Росатом”. Курганські екоактивісти багато років вимагали заборони видобутку урану там, побоюючись потрапляння радіоактивного розчину у ґрунтові води та в річку Тобол. “Росатом” називав аргументи противників видобутку урану “міфами”.

Збройні Сили України завзято знищують російських загарбників: щоб підтримати їх, ви можете підтримати їх донатами на «Повернись живим» та «Сталеві крила». Станьте частиною історії та захистіть Україну, приєднуйтесь до "Гвардії Наступу". 🇺🇦