Головна Новини Суспільство події Аеропорт "Київ" оцінює збитки від російської агресії в €500 млн
commentss НОВИНИ Всі новини

Аеропорт "Київ" оцінює збитки від російської агресії в €500 млн

Аеропорт "Київ" докладатиме максимум зусиль для компенсації отриманих збитків за рахунок активів країни-агресора

23 квітня 2024, 12:10
Поділіться публікацією:

Міжнародний аеропорт "Київ" імені Ігоря Сікорського планує стягнути з країни-агресора компенсацію за отримані збитки, які експерти оцінюють у суму понад 500 млн. євро. Як інформує портал "Коментарі", про це в інтерв'ю "Українським Новинам" повідомив Голова Ради директорів аеропорту Денис Костржевський.

Аеропорт "Київ" оцінює збитки від російської агресії в €500 млн

Голова Ради директорів аеропорту Денис Костржевський

"Поза  сумнівом, аеропорт Київ докладатиме максимум зусиль для компенсації отриманих збитків за рахунок активів країни-агресора. Ми вже маємо перші два висновки аудиторських компаній і очікуємо загальний, фінальний звіт. Якщо казати взагалі,  то збитки аеропорту складаються з трьох чинників: пряма матеріальна шкода, недоотримані доходи за два роки та знецінення підприємства як об’єкту бізнесу. Виходячи з попередніх експертних розрахунків, наші сукупні збитки  складають понад п’ятсот мільйонів євро на сьогодні", — пояснив він.

Напередодні війни в Україні керівництво аеропорту будувало амбітні плани розвитку до 2027 року. Як зазначив Денис Костржевський, аеропорт мав "потроїти кількість обслуговуваних рейсів та збільшити кількість обслуговуваних пасажирів до п’яти мільйонів на рік". Для цього були розпочаті роботи з проєктування масштабної реконструкції — подовження злітно-посадкової смуги, реконструкції руліжних доріжок і повне переобладнання навігаційної та світлосигнальної систем:

"Ми вели переговори з інвесторами і розглядали різні моделі залучення  інвестицій.  Дуже ретельно вивчали модель державно-приватного партнерства, зокрема, концесійну модель, яка б дозволила залучити великі інвестиції, близько 300 млн євро. Також вели переговори з органами державної та місцевої влади для того, щоб втілити цю інвестиційну модель у життя", — зазначив Денис Костржевський, — "Я впевнений, що всі наші плани стосовно реконструкції аеродрому і розвитку підприємства неодмінно справдяться. Україна матиме оновлений Аеропорт "Київ", кияни будуть пишатись повітряними воротами столиці, а пасажири – насолоджуватися відмінним сервісом".

Він також запевнив, що наслідки воєнного періоду в аеропорту можна буде швидко усунути, підприємство буде готове приймати пасажирів вже за місяць після відкриття повітряного простору над Україною.

Нагадаємо, наприкінці травня 2024 Міжнародному Аеропорту "Київ" виповнюється 100 років. Перед Євро-2012 Міжнародний Аеропорт "Київ" був значно розширений. ТОВ "Мастер-Авіа" інвестувало понад 4 млрд грн в його інфраструктуру, забезпечивши близько 10 тисяч робочих місць в авіаційній та супутніх сервісних галузях. 

За результатами роботи 2021 року, Аеропорт "Київ" обслужив понад 1 млн 400 тисяч пасажирів, увійшовши до трійки найбільших аеропортів країни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини