Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що зрозуміли союзники: чи отримає Україна все необхідне для перемоги
commentss НОВИНИ Всі новини

Що зрозуміли союзники: чи отримає Україна все необхідне для перемоги

Тенденція, яку демонструє Захід останнім часом, обнадіює

23 квітня 2024, 12:50
Поділіться публікацією:

У вівторок, 23 квітня, Сенат США голосуватиме за раніше підтримані Палатою представників пакети зовнішньої допомоги, включаючи понад 60 млрд доларів для України. І є надія, що після позитивного голосування, а також підпису президента Джо Байдена, гостро необхідні озброєння та боєприпаси надійдуть до ЗСУ досить швидко. Більш того, ми, схоже, отримаємо нарешті далекобійні американські ракети ATACMS. У свою чергу потужний пакет підтримки анонсувала Великобританія, серйозні надходження йдуть і ще будуть від країн ЄС. Як оцінюєте ці тенденції? Чи можна говорити, що тепер поставки озброєнь і боєприпасів для України наші партнери поставлять на потік аж до перемоги над РФ? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Що зрозуміли союзники: чи отримає Україна все необхідне для перемоги

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Ми маємо повне право вимагати від союзників більшої допомоги

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася такою думкою:

"Позитивне для нас голосування у Конгресі стало поворотною точкою. Сьогодні чекає голосування в Сенаті (немає сумнівів, що все буде гаразд), після чого – підписання президентом Байденом цього пакету допомоги. Прекрасно, що паралельно з цим Британія заявила про виділення потужної підтримки у вигляді 60 катерів, понад 1600 ударних ракет і ракет протиповітряної оборони, майже 4 млн. набоїв для стрілецької зброї і так далі. Для остаточного розгрому Росії цього не вистачить. Але тенденція обнадійлива".

За словами експерта, показовими були нещодавні дії Ізраїлю та його союзників під час масованої ракетно-дронової атаки з боку Ірану. Коли британські, американські, йорданські винищувачі збивали ворожі ракети та дрони, переважна більшість яких не долетіла навіть до повітряного простору Ізраїлю. А там уже добивали балістику.

"У багатьох українців виникло резонне питання – а що, так можна було? Відповідь ми частково отримали цим голосуванням у Конгресі, а також виділенням Україні додаткової допомоги з боку Великобританії. Так, можна! І так – треба! Потрібно вимагати розгрому РФ, звільнення всіх окупованих територій. Для чого наші союзники, якщо не хочуть прямого залучення до цієї війни, повинні давати Україні набагато більше і швидше більш технологічної та серйозної зброї", – наголошує Тетяна Попова.

І ми, впевнена вона, маємо повне право це вимагати, враховуючи, що США та Великобританія – гаранти сумнозвісного Будапештського меморандуму, за яким ми втратили третій ядерний потенціал у світі.

"Я рада, що союзники нарешті це зрозуміли. Навіть республіканці, частина яких, підігруючи Трампу, виступала проти голосування за допомогу Україні та передачі нам заморожених російських активів. Крига зрушила. Є надія, що за допомогою нової зброї ми зможемо у боротьбі за свої території перемогти Росію", – констатує експерт.

Швидко позитивного результату на полі бою ми не отримаємо

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко вважає, що рішення, ухвалене нижньою палатою американського парламенту – це, зокрема, дипломатична перемога України та наших інших партнерів.

"Було докладено багато зусиль з боку і нашого президента, і нашого МЗС, включаючи посла в США, і наших європейських партнерів. Вони пояснювали США, що зволікання з наданням допомоги Україні погано позначиться не лише на Європі, а й на лідерстві самих США, щодо них з боку партнерів, на тих союзах, що американці вже уклали і планують укласти. Думаю, Сенат протримає ухвалене Палатою представників рішення, а голова Білого дому швидко підпише. Далі багато що залежатиме від того, які саме пакети військової допомоги ми отримаємо від США (і як швидко), а також – які пакети допомоги нам нададуть інші партнери", – зазначає експерт.

Він нагадує, що зволікання постачань змусило Україну йти в оборону та економити боєприпаси, дало РФ близько півроку не лише на проведення наступальних дій, а й на підготовку нових.

"Агресор має певний поступ, тактичні успіхи в Донецькій області. А виснаження наших ППО дозволило йому посилити ракетний, дроновий та бомбовий терор у тилу. І важливо, щоб Захід прийняв ефективнішу логіку виділення Україні пакетів допомоги. Ми потребуємо того озброєння (і тих обсягів), яке допоможе нам не тільки захищатися, а й атакувати ворожі тили, "виносити" склади, логістику, скупчення сил і засобів. Паралельно готуючи свої наступальні дії", – пояснює Ігор Петренко.

За його словами, якщо пакети будуть спрямовані більше на оборонний сегмент, щоб агресор просто не міг просуватися вперед, це буде говорити про те, що війна продовжить затягуватися.

"Схоже, нарешті, вирішене у позитивному для нас ключі питання щодо надання Україні ракет ATACMS. У прийнятому законопроекті зазначено, що президент США має розглянути це рішення. І, наскільки я розумію, після вчорашньої розмови Зеленського та Байдена американський лідер дав зрозуміти, що ракети нам передадуть. Це, безперечно, великий крок уперед. І, якщо до нас підуть ATACMS, швидше за все, зможемо розраховувати на серйозніші пакети військової допомоги, ніж раніше, спрямовані на підготовку нашого наступу. Це вже певний маркер, на який орієнтуватимуться і європейці. Не виключено, що ми отримаємо позитивне рішення від Німеччини щодо ракет TAURUS і так далі", – вважає політолог.

Після того, як європейці виступали драйверами, підштовхуючи американців до ухвалення масштабного пакету допомоги для України, після відповідного рішення вони самі, думає експерт, мають стати активнішими. І збільшувати підтримку нашої країни.

"Але швидко позитивного результату на полі бою ми не отримаємо, – прогнозує він. – Час було втрачено, ворог використав його для накопичення сил та засобів, для покращення своїх позицій на фронті, для підготовки нових наступів. Це потрібно враховувати. І про це попереджають і закордонні аналітики, і керівник ГУР Міноборони України Кирило Буданов. Нам доведеться витримати штурм, після чого спробувати зламати ситуацію (за умови, що партнери нададуть для цього все необхідне)".

Ігор Петренко припускає, що показовим стане наступне засідання у форматі "Рамштайн". Або ми почнемо отримувати масовану, максимальну допомогу з тим, щоб показати ефективність, або продовження тенденцій зі стримування ворога. Сподіваємось на краще.

Читайте також на порталі "Коментарі" – допомога Україні від США: про що говорить голосування у Конгресі, які будуть наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

тьфу на жидобанду

24 квітня 2024, 10:46

Полоненим ЯК друзям зе-клоуна раша-фашистам зеленська жидобанда платить з держ.бютжету по 10000гр. в місяць а ПЕНСІОНЕРАМ, як ворогам, геноцидно платить мізерні пенсії від 2000 до 5000гр. в місяць...то де справдливість? пенсіонерів зе-банда має гірше за ворогів-рашистів!!! ЩОБ ти зеленський СYЧИЙ ТРИКРАТНИЙ КРАДІЙ НАШИХ мізерних пенсій жид-клоун-зе ПОДОХ В СТРАШНИХ МУКАХ РАЗОМ З ХРЯКОМ-вальцмано-порошенком ВИГРІБНІЙ ГІВНОМ СМЕРДЯЩІЙ ЯМІ!!!!!!! при крадучій пенсії владі всі паразити-депутати пиzдуйте дохлими до злодіїв москаля й кравчука горіти в пекло!!!!


Новини